Торта Павлова

Торта Павлова

Приготвяне

30 минути

Готвене

75 минути

Общо

105 минути

Порции

6 порции

Торта Павлова е отличен начин да прекарате една пролетна вечер на открито с ароматен вкус.

Тортата надминава по известност своята кръстница – балерината Анна Павлова.

Пухкава отвътре и хрупкава отвън, тортата прилича на бял облак. Целувчените блатове са леки като облеклото на самата прима. Лека, нежна и ефирна като балерина, от където идва името „Павлова“, тя е истински разкош!

Украсена с ароматни ягоди, торта Павлова изкушава сетивата и пленява очите!

Опитайте тази пленителна торта, няма да сгрешите!

Необходими продукти

За блатовете

4 белтъка на стайна температура

200 гр. пудра захар

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. оцет (лимонов сок)

1/4 ч.л. сол

1 лъжичка ванилов екстракт

За украса

250 мл. течна животинска сметана

1 пълна с.л. пудра захар

500 г ягоди и малини

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите нежна торта Павлова в няколко стъпки:

Стъпка 1

Подгответе суха и чиста купа, сложете белтъците, оцет и сол. Разбийте с миксер на висока степен, за да се получи мек сняг. Започнете да добавяте по малко с лъжица една-две пудрата захар, като разбивате внимателно.

Торта Павлова
Торта Павлова
Разбийте с миксер белтъците

Стъпка 2

След като добавите цялото количество пудра захар, продължете да разбивате още 5-6 минути. Трябва да получите гладка, лъскава и много гъста смес, като по бъркалаката остават твърди връхчета. Добавете нишестето и разбъркайте внимателно за 15 секунди.

Торта Павлова
Торта Павлова

Стъпка 3

Изсипете получената смес в плитка тава, предварително застлана с хартия за печене. Оформете целувчен блат във формата на кръг с диаметър 20 см. Може да разделите сместа на две и да опечете 2 блата.

Торта Павлова
Застелете тавата с хартия за печене
Торта Павлова
Разпределете сместа
Торта Павлова
Оформете целувчен блат

Стъпка 4

Сложете блата да се изпече на 130 градуса за 45 минути до 1 час, докато се получи съвсем леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност. Оставете изпечения блат да се охлади, като държите вратата отворена.

Стъпка 5

Разбийте сметаната със захарта на пухкав сняг. Намажете блата отгоре обилно със сметаната и украсете с почистените, измити и добре подсушени плодове – ягоди и малини. Отгоре поръсете с малко пудра захар. Може да поръсите с шам фъстък и розови листенца за разкош.

Торта Павлова
Разбийте сметаната
Торта Павлова
Извадете готовия блат
Торта Павлова
Сложете сметановия крем
Торта Павлова
Наредете ягодите
Торта Павлова
Украсете с ягоди и пудра захар

Консумирайте торта Павлова веднага, защото хтупкавата коричка отгоре омеква.

Торта Павлова

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Палачинкова торта с шоколад

Домашна торта Гараш

Домашна рецепта за Великденски меденки

infomax-logo-50-15-HWСредиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе