8 летни храни за женско здраве
Здраве и красота

8 летни храни за женско здраве

Лятото е време за летни храни. Лесно е да се увлечете в суматохата на натоварения летен график, но е важно да отделите малко време за себе си. Един от начините да направите това е като ядете питателна храна с храни, които ще дадат на тялото ви всички хранителни вещества, от които се нуждае. Суперхраните , по-специално, са гастрономически гиганти, които трябва редовно да включваме в диетите си заради техните многобройни и разнообразни ползи за здравето. От регулиране на хормоните до сияйна кожа и укрепване на костите ни, суперхраните имат способността да подхранват тялото и ума .

Ето 8 суперхрани, които трябва да обмислите да добавите към диетата си това лято, които са особено полезни за здравето на жените.

Кои са 8-те летни храни, които допринасят за женското здраве?

1. Папая

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Скромната папая е мощна, когато става въпрос за доставяне на истински ползи за здравето. Тези летни храни са пълни с основни хранителни вещества, включително каротин, който тялото превръща във витамин А, за да поддържа добро зрение, функциониране на органите и храносмилане.

За жените яденето на папая може да има допълнителна полза от регулиране на менструалния цикъл и облекчаване на менструалните спазми . Това се дължи на способността на каротина да стабилизира нивата на естроген в тялото – това влияе на контракциите на матката, което от своя страна облекчава дискомфорта от обилно течение.

Папаята е изключително универсална и може лесно да се включи в редица солени и сладки ястия, както и вкусна за ядене сама.

2. Спанак

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Спанакът има солидна репутация на подхранваща храна, която, когато се яде редовно, подкрепя голямо разнообразие от ползи за здравето. Богат на калций, той е чудесен за поддържане на здравето на костите , което е от решаващо значение за жените за избягване на развитието на остеопороза в по-късен живот.

Спанакът също може да се похвали с високи нива на витамин К, от който тялото се нуждае, за да помогне за заздравяването на рани и съсирването на кръвта. Освен това съдържа много желязо, фолиева киселина, магнезий и витамин С и може да помогне в борбата с умората , да поддържа нивата на енергия и да насърчава общото благосъстояние.

Още по-забележително е, че консумацията на спанак оказва положително влияние върху намаляването на стреса и симптомите на депресия. Наличието на магнезий в спанака може да помогне за регулиране на настроението , намаляване на нивата на тревожност и борба с чувството на стрес – така че включването на това листно зелено в диетата ви може да донесе ползи както за ума, така и за тялото. Освен това е универсален – опитайте тази супер бърза, бюджетна и питателна лека салата за освежаващ летен обяд.

И защо да спрем да го ядем? Спанакът може дори да се използва като маска за лице, за да засилите блясъка си и да подхраните сухата, уморена кожа. Това е, което ние наричаме суперхрана и една от полезните летни храни!

3. Авокадо

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Ако търсите лека закуска, която може да намали шансовете ви за заболяване, затлъстяване и сърдечни проблеми, като същевременно дава естествен тласък на косата и кожата ви, тогава авокадото е вашият приятел за корема. Едно авокадо е с високо съдържание на „добри“ мононенаситени мазнини и се пръска по шевовете от витамини и минерали, включително калий (поддържа здрава мускулна функция) и мощния антиоксидант бета-каротин.
Знаете ли, че авокадото съдържа повече калий от един банан?

Особено жените могат да се възползват от предимствата на тези летни храни, тъй като високите нива на витамин К означават, че предпазва от остеопороза – витамин К увеличава количеството калций, което тялото може ефективно да абсорбира, което прави костите по-здрави. Авокадото също съдържа фолиева киселина, която е от съществено значение за здравето на бебетата в утробата и е чудесна и за майката – целият този калий помага за намаляване на риска от развитие на хипертония по време на бременност.

Авокадото е лесно за добавяне към вашата закуска, обяд, вечеря или следобедна закуска: опитайте пюре върху препечен хляб с гъби или сушени домати, използвайте нарязано върху салати.

4. Горски плодове

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Най-добрата здравословна закуска за ядене в движение, горските плодове имат впечатляващо хранително резюме. С изненадващо високо съдържание на фибри, плодовете могат да подпомогнат храносмилането и да предотвратят рака на дебелото черво. Тези летни храни също така съдържат антоцианидини, които влияят положително на ученето и паметта и, когато се консумират редовно, все повече се смята, че помагат за предотвратяване на упадъка на умствените способности с напредване на възрастта.

За жени, предразположени към повтарящи се инфекции на пикочните пътища (ИПП), горските плодове – особено червените боровинки – могат да бъдат полезни: те осигуряват защита срещу вида бактерии, които причиняват ИПП. Консумацията им може да бъде ефективна превантивна мярка.

Освен това, плодовете се борят с възпаленията в тялото, помагат за предотвратяване на рак, полезни са за поддържане на здравословно тегло и дори помагат за регулиране на нивата на кръвната захар , така че те са отличен избор за тези, които живеят с диабет или развиват инсулинова резистентност.

И като череша (или горски плодове) на върха, горските плодове са най-универсалната от суперхраните: хапвайте ги през целия ден, смесете ги в млечен шейк или хвърлете шепа отстрани на лъжичката си за сладолед, за да получите лесно фикс на плодова приказност.

5. Диня

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Динята е един от най-добрите летни храни за женското здраве!
Ликопенът е тайната на статуса на скромната суперхрана на динята; той е отговорен за красивия червен цвят на динята и може да намали шансовете за развитие на няколко вида рак, включително рак на простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво и ендометриума. Ликопенът също е свързан с доброто здраве на очите (особено предотвратяването на катаракта) и поддържането на еластичността и тонуса на кожата с напредване на възрастта.

Динята трябва да бъде вашата любима храна за детоксикация това лято: тя има високи нива на калий, полезен за здравето на бъбреците, както и цитрулин, който помага за изхвърлянето на токсините от тялото, като същевременно увеличава притока на кръв, което го прави много впечатляващ почистващ препарат за вашата система!
И ако имате нужда от още насърчение, за да направите динята по-чест посетител на корема ви, тя е пълна с витамини А и С и магнезий.

6. Семена от чиа

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Универсални летни храни и лесни за включване в ястия и закуски, семената от чиа доставят множество ползи за здравето. Те са здравословна храна за жени, поради високите си нива на омега-3 , които могат да предпазят от рак на гърдата и шийката на матката.
Семената от чиа също попадат в нашия списък със суперхрани, тъй като съдържат аминокиселината триптофан , произвеждаща серотонин . Серотонинът е хормонът на щастието: облекчава безпокойството, регулира настроението , създава усещане за спокойствие и помага за съня и храносмилането.

Вашият прием на фибри се увеличава и чрез похапване на тези изящни малки семена: само 28 грама осигуряват почти половината от препоръчителното количество за дневен прием на жената. Фибрите не само помагат при храносмилането, но и помагат за отслабване, тъй като насърчават усещането за ситост.

И ако желаете да поддържате кръвното си налягане и нивата на холестерола под контрол, а имунната ви система да работи на оптимално ниво, тогава семената от чиа ще ви защитят и, отново, всичко се дължи на тяхната наситеност с фибри.

7. Орехи

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Малки, но силни, орехите са една от най-добрите летни храни за репродуктивното здраве на жените. Подобно на техните приятели, семената от чиа, те са пълни с фибри. Те съдържат магнезий, който е отговорен за повишаване на прогестерона в тялото и повишаване на плодовитостта – повишаването на прогестерона може да помогне и при сутрешното гадене по време на бременност. Има и витамин Е, който подпомага общото здраве на ендометриума.

Орехите са кралицата на растителните омега-3 мастни киселини от всички други ядки. Орехите са чудесни за сърцето, могат да понижат холестерола и са свързани със защитата на мозъчната функция в по-късен живот поради нивата на манган, който поддържа здравословното когнитивно функциониране. Това не е всичко: консумацията на шепа орехи осигурява на тялото ви мед, която помага за поддържане и стабилизиране на енергийните нива , и желязо, за да задвижите метаболизма си .

Те също са лесни за включване в диетата ви: похапвайте една шепа през деня или ги нарежете и добавете към зърнени храни, салати и домашен хляб.

8. Кокос

летни храни
8 летни храни за женско здраве снимка: pinterest

Кокосът е суперхраната в нашия списък, която е блажена, когато се прилага вътре или извън тялото! Кокосовото масло може да се нанесе върху косата или да се използва върху кожата за мекота и подобряване на тонуса. Неговите лечебни свойства означават, че той е и успокояващ, когато се прилага върху изгаряния или груби, сухи петна по кожата. Изплакването на устата с кокосово масло дори се свързва с избелването на зъбите .

Пълен с любими на корема фибри и бързо метаболизирани MCTs (средноверижни триглицериди), яденето на кокос ви дава прилив на енергия , така че това е страхотна храна, която да ви накара да започнете да работите първо: добавете малко кокосови стърготини към вашата зърнена закуска за усещане – добър тласък. MCT също могат да помогнат за облекчаване на храносмилателни проблеми , така че кокосът е отличен избор за тези, които са склонни към пристъпи на стомашно-чревен дискомфорт.

И, разбира се, кокосовите орехи са толкова пълни с набор от витамини, минерали и хранителни вещества, колкото бихте очаквали от всяка уважаваща себе си суперхрана.
Редовното пиене на кокосова вода помага за укрепване на имунната система благодарение на нейните антибактериални свойства.

Тези летни храни са изключително полезни.

Tagged , , ,
на горе