Динята: полезна или вредна за здравето?
Добра форма

Динята: полезна или вредна за здравето?

Много привърженици на здравословния начин на живот приписват динята на висококалорични свойства, които нямат място в ежедневната диета. Въпреки това, този плод е много питателен продукт, съдържащ активни вещества, които помагат за укрепване на тялото. Какво е важно да знаете за ползите от динята и как да я консумирате правилно без последствия за здравето – ще научите от нашия материал.

Технически, динята е плод, който има месеста вътрешност и дебела, жилава кора. Динята принадлежи към семейството на тиквите, което включва още пъпеш, краставица и тиква. Повечето сортове имат червена месеста част и дебела раирана или мраморно зелена кора. Някои сортове обаче имат зелена, оранжева или бяла месеста част.

Динята: полезна или вредна за здравето?

Динята – полезна и вкусна

Защо никога повече да не изхвърляме семките на динята?

Сезонът на дините… със сол

Динята: полезна или вредна за здравето?

Хранителна стойност на динята

Динята съдържа витамин С, фолиева киселина, магнезий и калций. Освен това е с високо съдържание на ликопен, според статия, публикувана в International Journal of Food Properties (IJFP). Според държавния университет в Орегон ликопенът принадлежи към категорията на каротеноидите, които са червени, оранжеви и жълти растителни пигменти, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. По-специално, ликопенът е червен растителен пигмент, който е отговорен за цвета на месестата част на динята.

Една чаша нарязана на кубчета сурова диня (около 150 г) съдържа:

46 kcal
< 1 g протеин
< 1 g мазнини
12 г въглехидрати
< 1 g фибри
9 г захар

 

Ползи за здравето от динята

Хранителната стойност на динята е впечатляваща! Ето само основните ползи за здравето от динята, отбелязани от много диетолози.

1.Помага за намаляване на риска от хронични заболявания.

Динята е богата на антиоксиданти, включително витамин С и ликопен. Според статия, публикувана в списанието Oxidative Medicine and Cellular Longevity, тялото ви произвежда свободни радикали в отговор на психически стрес или излагане на замърсители от околната среда. Обикновено тялото може да контролира тези свободни радикали, използвайки собствената си антиоксидантна защита, но когато са в излишък, лишените от кислород молекули могат да причинят оксидативен стрес, който води до увреждане на клетките и много заболявания. Като ядете много храни, богати на антиоксиданти, като диня, вие засилвате антиоксидантната защита на тялото си, като му помагате да се бори със свободните радикали.
Подпомага здравето на сърцето. Освен че е основен източник на ликопен, динята е и важен източник на цитрулин в тялото. И двете хранителни вещества са ключови за здравето на сърдечно-съдовата система. Ликопенът може да помогне за понижаване на LDL („лош“) и повишаване на нивата на HDL („добър“) холестерол. А именно високите нива на LDL и ниските нива на HDL са основните рискови фактори за сърдечни заболявания. Според статия, публикувана в IJFP, цитрулинът е необходим на тялото, за да образува азотен оксид, молекула, която е вазодилататор и по този начин осигурява богата на кислород кръв към сърцето.

Динята: полезна или вредна за здравето?

2.Поддържа здравето на очите.

Ликопенът, съдържащ се в динята, помага за предотвратяване или забавяне на образуването на катаракта и намалява риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Според изследователска статия от 2019 г., публикувана в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, тези ефекти се дължат на антиоксидантните свойства на ликопена (и каротеноидите като цяло), които предпазват очите от оксидативен стрес.

3. Намалява мускулната болка след тренировка.

Цитрулинът, съдържащ се в този плод, може да предотврати мускулни болки след тренировка по два начина. Първо, не забравяйте, че цитрулинът помага за производството на азотен оксид, който е отговорен за регулирането на здравословния кръвен поток. А навременният приток на кислород и хранителни вещества към мускулите допринася за бързото им възстановяване. Второ, цитрулинът е необходим за ефективното отстраняване на амоняка (страничен продукт от смилането на протеини) от тялото. Това от своя страна намалява натрупването на лактат, вещество, което се увеличава временно по време на тренировка и може да допринесе за мускулна болка, когато е в излишък. Цитрулинът може да предизвика химичните реакции, необходими за изчистване на лактат от тялото, като по този начин облекчава болезнеността.

Динята: полезна или вредна за здравето?

4. Подпомага хидратацията на тялото.

Динята съдържа 92% вода, което я прави една от най-ефективните хидратиращи храни в тялото. Хидратацията е от съществено значение за основните биологични процеси, включително регулиране на телесната температура и смазване на ставите. В допълнение към това, купа диня ще допринесе за повишаване на нивата ви на хидратация.

5. Подобрява храносмилането.

Динята не е добър източник на фибри (по-малко от половин 1g на 100g пулп), но това не означава, че не може да насърчи здравословното храносмилане. Подобрява преминаването на храната през стомашно-чревния тракт поради високото съдържание на вода. Динята съдържа сорбитол, вид захар, за който е известно, че подпомага гладкото храносмилане на храната и контролира киселинността.
диня 2

Може ли динята да бъде вредна?

За повечето хора динята е безопасна: не предизвиква странични ефекти, освен ако не сте алергични към продукта.

Ако сте предразположени към мигрена, може да пропуснете динята. Според проучване за неврологични и психиатрични разстройства, това зрънце може да причини главоболие при хора, страдащи от мигрена, което се дължи на високото съдържание на тирамин в динята, аминокиселина, която може да повлияе на определени нервни клетки.

Ще се изненадате да разберете, че тежките пиячи трябва да избягват динята, тъй като високите нива на ликопен могат да реагират с алкохола и да причинят възпаление на черния дроб.

В идеалния случай консумирайте не повече от 100-150 грама диня на ден.

Динята: полезна или вредна за здравето?

Как да избираме и консумираме диня

 

Прясната диня обикновено се продава цяла или предварително нарязана на парчета. Когато купувате цяла диня, изберете такава, която е твърда и тежка. Не трябва да има никакви вдлъбнатини, натъртвания или други признаци на потенциално влошаване. Долната страна също трябва да е кремаво жълта, което показва, че динята е набрана в точното време. Чукнете върху динята – в случай на зрялост звукът ще бъде кънтящ.

У дома съхранявайте цялата диня на стайна температура до 10 дни или в хладилник до три седмици. Не забравяйте да измиете динята, преди да я нарежете; Външната кора на цяла диня може да съдържа потенциално вредни бактерии. Що се отнася до нарязаната диня, можете да я съхранявате в хладилник в херметически затворен съд до пет дни.

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите (и най-лошите) диети, следвани от звездитe

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе