Сезонът на дините... със сол
Идеи за дома

Сезонът на дините… със сол

Сезонът на дините е в разгара си. Но пробвали ли сте диня със сол? Едва ли. Оказва се, че тази комбинация е много приятна на вкус и благоприятна за здравето.

Няма нищо по-освежаващо от студен резен прясна диня в горещ летен ден. А солта обаче го прави още по-специален.

Диня със сол – защо работи

Ако това ви звучи малко странно, не сте единствени. За нашите ширини това е странна и непозната рецепта за консумиране на този сочен плод.

Поръсването на диня със сол е традиционно за южните народи. А противоположният пикантен вкус наистина разкрива сладостта на парче прясна диня и по някакъв начин го прави още по-сладък.

Това, което е наистина интересно обаче, е как солта променя цялата текстура на плода. Леко поръсване със сол, всъщност, кара течността от богата на вода диня да се издигне на повърхността, което я прави още по-сочна и сладка! Всъщност, ако осолите парче диня и го оставите за няколко минути, ще забележите това подобрение още по-добре.

Това има и някои ползи за здравето. Солта, наричана още натрий, е естествен електролит. Електролитите ви помагат да останете хидратирани и да поддържате баланса на течностите в тялото. Следователно добавянето на сол към динята ще увеличи хидратиращата сила на плода.

Как да ядем диня със сол

Сега, когато сте убедени да пробвате, всичко, от което се нуждаете, е щипка сол. Започнете с най-малкото количество сол и добавете още, на вкус. Хималайската розова сол е добър избор. Всичко, което трябва да направите, е да поръсите солта върху резенчето си диня, да остане да престои няколко минути и да се насладите!

И още една добра възможност да се насладите на динята си по нестандартен начин. За да направите супер лакомство, залейте солената си диня с малко мед. Можете също така да изцедите малко пресен сок от лайм върху подсолената си диня за силен цитрусов вкус.

Пробвайте! Ще останете впечатлени от резултата на новата ви рецепта.

на горе