20 минути
25 минути
45 минути
8 порции
Баницата е любимо ястие на всички българи и никой не може да устои на баница с праз! Тя е много вкусна и се приготвя бързо и лесно. Пролетта е тук, а с нея зелените подправки и ароматен лук.
Готови сме да посрещнем пролетта със сезонна храна!
Обичаме тази баница още от деца със сирене, яйца и праз. За да стане мека и пухкава, след изваждане, загънете баницата с кърпа.
Апетитна баница с праз, чудесно предложение за пости и за всеки друг повод.
Опитайте!
400 г пакет кори за баница
4-5 стръка праз
1/ 2 ч.ч. олио
300 г сирене
4 бр. яйца
черен пипер
Изчистете и измийте праза и го нарежете на дребни парчета.
В дълбок съд загрейте 5-6 лъжици олио и прибавете праза да се задуши. Посолете го с малко сол на вкус.
Прибавете натрошеното сирене, яйцата и черния пипер и разбъркайте добре.
Когато омекне го сваляме от огъня и приготвяме корите за баницата.
В намазнена тавичка наредете две кори, поръсете ги с мазнина и сложете малко от плънката.
Може да направите вита баница или наложена баница, като редите цели кори.
Вземете две кори, поръсете ги с малко олио, разпределете плънка от задушения праз и навийте корите на руло.
Сложете рулата в тавичка и наредете както се прави вита баница.
После редувайте с още две кори, сложете плънка и навийте на руло докато свърши сместа и корите.
Намажете готовата баница отгоре с четка с олио.
Сложете баницата да се пече в загрята фурна на 200 C до зачервяване. За да не изгори, сложете фолио и допечете на 180 C около 40-45 минути.
След като я извадите, завийте баница с праз с кърпа за около 30 минути.
Вкусна баница с праз е готова да я опитате!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лесна бобена салата с печени чушки
Пастет от тиквички – много вкусен, нежен и с кремообразен вкус
Спанак с ориз – пролетно изкушение