Родопски катми

Родопски катми

Приготвяне

10 минути

Готвене

30 минути

Общо

40 минути

Порции

10 порции

Много крехки, чудни родопски катми приготвите с много любов и внимание. Те са пухкави, меки, на шуплички и много вкусни. Тайната на родопското чудо е в това, че се пекат на тих огън.

Ще се върнете в спомена за детството, когато нашите баби приготвяха кулинарни чудеса!

Има различни начини за приготвяне на катми. Може да замените водата с прясно или кисело мляко. Сместа е малко по-гъста от тази на боза.

Опитайте!

Необходими продукти

2 бр. яйца

400 г кисело мляко

500 г- брашно

1 ч.л. захар

1/2 ч.л.сол

400 мл вода

1/2 кубче прясна (1 пакетче суха)

20 г масло за намазване

олио

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите чудно вкусни родопски катми в няколко стъпки:

Стъпка 1

Първо разтворете маята и захарта в 100 мл леко затоплена вода. Покрийте съда и оставете маята да се активира за 15 минути.

Родопски катми
Активирайте маята

В друг дълбок съд разбийте яйцата със сол, добавете киселото мляко и останалата хладка вода.

Родопски катми
Разбийте яйцата

Стъпка 2

Пресейте брашното и започнете да добавяте и него постепенно на части към течните съставки.

Родопски катми
Добавете брашно

Стъпка 3

Накрая добавете активираната вече мая. Ако ползвате суха мая, сложте 1 пакетче. Няма нужда да я активирате предварително. Добавете сухата мая към брашното и разбъркайте с останалите продукти.

Стъпка 4

Покрийте съда с кърпа и оставете да втаса на топло за около 40 минути. Когато по повърхността на сместа се образуват балончета, значи тестото за родопски катми е готова.

Родопски катми
Оставете тестото да втаса
Родопски катми
Сместа е готова

Стъпка 5

Вземете тефлонов тиган или сач, затоплете и го намажете с олио. Загребете с черпака и разлейте равномерно в намазнения тиган от центъра на тигана 5 мм смес. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Печете разномерно от двете страни като обръщате с помощта на лопатка.

Родопски катми
Разлейте сместа
Родопски катми
Изчакайте да се появят мехурчета

Степента на котлона не трябва да е силна, например 4 степен, защото катмите трабва да се пекат бавно. Трябва да не са сурови в средата. Намазвайте с малко олио тигана след всяка катма. От сместа могат да станат около 10 катми.

Родопски катми
Обърнете от другата страна

Стъпка 6

Намажете готовите родопски катми с разтопено масло, за да станат меки и пухкави. Поднесете със сладко по избор, течен шоколад, мед или солени добавки и сирене.

Родопски катми
Сервирайте със сладко или сирене

Приятен апетит!

Вижте още интереси рецепти при нас:

Пухкави бухтички

Картофено руло с кайма

Ябълков сладкиш с аромат на ванилия

Родопски катмиКухненски диван – за удобство в дома

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе