В сърцето и стомаха ни има специално място за този уникално вкусен кекс с локум!Пухкав е, сладък е и се тегли като локум! Опитате ли го веднъж ще се превърне в един от любимите ви.
Необходими продукти
1 кутия локум /200 г/
250 г брашно /2 пълни ч.ч./
1 непълна ч.ч. захар /100- г/
1 пак. краве масло /125 г/
150 г кисело мляко
2 яйца
1 пак. ванилова захар /2 пак. ванилии на прах/
2 ч.л. бакпулвер
краве масло за намазване
брашно за поръсване
Начин на приготвяне
Ето как се приготвя стъпка по стъпка този неустоим кекс с локум:
Разбийте яйцата в купа с миксер на високи обороти за около 3 минути.
Добавете захарта и разбийте за около минута, докато станат гъсти. След това добавете меко масло, което е било на стайна температура и разбийте. Прибавете и киселото мляко и размесете.
В отделна купа се слага предварително пресято брашно и бакпулвер. Добавят се към разбитите яйца заедно с ванилова захар и след това хубаво се разбъркват.
След това се набрашнява и намаслява в продълговата форма за печене. Покрива се с половината от пухкавата смес. Локумът се притиска леко с точилка и трябва да се нареди в средата на формата по цялата дължина. Покрива се с останалата смес за кекс и се заглажда повърхността.
Печем на 180 градуса за около 30 минути.
След като се извади кексът от фурната изчакваме 5 мин, за да се охлади напълно. Едва тогава се реже на парчета.