30 минути
40 минути
70 минути
12 порции
Какво е торта Гараш? Това са тънки блатове орехов пълнеж и наситен сладък крем от тъмен шоколад, обвити в нежен шоколадов ганаш.
Торта Гараш е шоколадова торта, която произхожда от град Русе. Тя е една от най-популярните български десерти.
Приготвя се от пет деликтни, пандишпанови, орехови блата, покрити с черен шоколад. Уникално нежна и ефирна, елегантна и неустоима!
Торта е Гараш е най-добрата за любителите на шоколада и перфектна за специален повод!
Да ви е сладко!
За орехови блатове
8 белтъка
350 гр орехи
160 гр захар
20 гр брашно
За крема
400 гр сметана
100 гр захар
440 гр черен шоколад над 60% какао
2 лъжици ром
За глазура
180-200 гр шоколад на водна баня
3-4 лъжици олио
За украса
30 гр смлян шамфъстък или орехи
Стъпка 1
Разбийте белтъците на пяна, добавете захар, орехи, брашно и разбъркайте сместа с шпатула. Сместа се разделя на 5 части.
Стъпка 2
Изсипете ги във форми за печене, като покриете с хартия за печене. Печете блатовете с предварително загрят фурна на 170 C около 15 минути за всеки блат.
Стъпка 3
Разтопете шоколада на водна баня.
Смесете сметана, захар и ги сложете да се загреят на котлона. Когато сместа леко заври, махнете я и прибавете разтопения шоколад.
Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна, сложете рома и разбъркайте. Оставете настрани готовия крем за около 1 час, за да се охлади.
Стъпка 4
Започнете да редите тортата във форма. Намажете всеки блат с вече изстиналия крем.Накрая цляата торта се намазва с крем и се слага в хладилник.
Стъпка 5
За да направите заливката за тортата, разтопете шоколада на водна баня, олиото и разбъркайте.
Залейте торта Гараш с шоколадовата глазура. За красива, зелена украса ползвайте смлени ядки от шамфъстък или орехи.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Кодрит Кадир – неповторима арабска торта