Традиционно за Бъдни вечер на трапезата се слага постна питка, в която се слага паричка. Вярва се, че на който се падне паричката, той ще е късметлия през цялата година. Ние все още смятаме, че има някаква магия в това да продължим обичаите на нашите баби. Ще имате вълшебна Коледа с тази пухкава и много вкусна пита с паричка.
Необходими продукти
500 гр. кисело мляко
2 ч.л. сода
3 яйца
2 с.л. олио
1/2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
700 гр. брашно
1/2 ч.л. сусам
Начин на приготвяне
Ето как се приготвя тази неустоима коледна питка с паричка:
Загрява се във фурна за 200 градуса. Сложете в купа киселото мляко и поръсете със сода. Разбъркайте и оставете за около 4-5 минути.
Добавете към млякото захар и сол и размесете добре. Налейте олио, добавете двете яйца и един белтък и отново размесете добре.
Сложете млякото в купата при брашното и разбъркайте с дървена лъжица, докато се смеси добре. После с ръце омесете за кратко. Тестото не трябва да е твърдо, а лепкаво.
Намажете с малко олио и поръсете с брашно в кръгла тава с размер 22-24 см. Вземете една монета, измийте я добре и я залейте с вряла вода. След около 5 минути я увийте във фолио.
Сложете монетата в питката. Питката се слага в тавата.
Смесете един жълтък с една лъжица вода. Намажете питката с жълтъка.
Поръсете питката със сусамово семе и печете в средата на загрята фурна до 200 градуса за 15 минути.
След това намалете температурата до 180 градуса и печете за още около 30 минути.