В сезона на пресните зеленчуци не забравяйте да опитате да приготвите мариновани тиквички в пикантен сос. Те са хрупкави, пикантни и невероятно вкусни.
Тиквичката е универсален зеленчук, от който се приготвят много ястия. Пържат се, правят се палачинки и рула. Но малко домакини знаят как да мариноват тиквички вкусно. Приготвените по този начин тиквички са не само здравословни и диетични, но и невероятно вкусни.
Всички обожават тази рецепта за пълнени тиквички с пилешко: Приготвят се бързо и са неустоимо вкусни
Така приготвям тиквичките за вечеря. Мусака от тиквички с ориз и кайма: бързо, просто
Ето как да приготвите мариновани тиквички в пикантен сос:
Необходими продукти:
тиквички – 3-4 бр (800 г);
сол – 1 ч.л.
За марината:
домати – 4-5 бр (300 г);
люта чушка – 1 бр.;
магданоз -1 връзка;
чесън – 6 скилидки;
сол – 1 ч.л.;
мед – 1 ч.л.;
лимонов сок – 3 супени лъжици;
Олио – 2 супени лъжици;
Начин на приготвяне на мариновани тиквички в пикантен сос:
Измийте тиквичките, подсушете, отрежете краищата. Разрежете всяка тиквичка напречно наполовина и нарежете всяко парче по дължина на плочки 3-4 мм. Колкото по-тънко нарежете тиквичките, толкова по-добре ще поемат маринатата и ще бъдат по-вкусни.
Прехвърлете нарязаните тиквички в дълбока купа или стъклен съд и ги залейте с вряла вода. Покрийте съда с капак или стреч фолио и оставете настрана за 20-25 минути.
Пригответе марината. Нарежете доматите, отстранете дръжката и прехвърлете в купа на блендер. Към него добавете лютата чушка, магданоза, чесъна, сол, мед, олио и лимонов сок.
По желание медът може да се замени със захар в същото количество в тази рецепта. Включете блендера и пасирайте всички тези продукти до гладкост. Маринатата е готова.
Отцедете водата от тиквичките. Препоръчително е да ги прецедите с гевгир, за да не остане вода. Взимаме съд, в който ще се мариноват тиквичките. Като първи слой сложете тиквичките на един слой на дъното на съда, посолете ги. Разпределете малка част от соса върху тиквичките. Приблизително 3-4 с.л. След това отново поставете слой тиквички, посолете и мариновайте отново. По този начин редим тиквички с марината до изчерпване на всички съставки.
Затворете съда с капак и сложете маринованите тиквичките в хладилника за поне час. През това време тиквичките все още ще пуснат сок и ще бъдат изцяло в марината.
Добър апетит!