Полезната спаначена супа е препоръчително да присъства в менюто ви, колкото се може по-често. Листата на спанака съдържат много полезни за организма елементи, а освен това времето за готвене е съвсем кратко. Спаначена супа може да се приготви по всяко време на годината, стига да имате домашно отгледан или закупени от магазина листа спанак.
Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак
Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти
Най-добрата рецепта за гъбена супа, която ще ви зарадва в студа
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Бърза и лесна рецепта за спаначена супа
Най-лесният вариант за приготвяне на спаначена супа се припокрива с рецептата за супа от коприва, киселец или лапад, но вместо това се използва спанак. Отлични крем-супи се приготвят от спаначени листа с добавяне на малко количество сметана.
Спаначената супа е много вкусна и полезна за децата.
Друг вариант за приготвяне на спаначена супа е крем супа. Спаначената крем-супа се приготвя с помощта на блендер или пасатор. В допълнение добавете варени картофи, лук, подправки и, разбира се, бульон, които допълнително ще обогатят вашата крем супа със спанак.
Необходими продукти за спаначена супа:
-1 глава лук;
-2 скилидки чесън;
-2 с.л. зехтин или 5 с.л. олио;
-4 чаши зеленчуков бульон;
-1 картоф;
-4 чаши прясно измит спанак;
-сол на вкус;
-черен пипер на вкус;
-1/4 чаша сметана (по ваше желание).
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците. Наситнете лука и чесъна, а картофите нарежете на дребно кубчета.
Измийте добре спанака. Почистете листата от жилките и го залейте с гореща вода.
Загрейте зехтина или олиото в дълбок тиган или тенджера на средна степен на котлона.
Добавете лука и чесъна и ги задушете за около 5 минути, докато лука стане мек и прозрачен.
Добавете зеленчуковият бульон и картофите. Започнете да готвите на средна степен на котлона, докато картофените кубчета се сварят.
Добавете спанака и гответе за около 2 минути, докато омекне.
В случай, че искате крем-супа. Използвайте блендер, за да смесите всичко до получаване на гладка и кремообразна супа.
Върнете я в тигана и загрейте отново.
Добавете солта и черния пипер на вкус.
Ако желаете, добавете малко сметана и разбъркайте добре.
Сервирайте топла и гарнирайте с резенче лимон, скилидка чесън и крутони, ако желаете.
Приятен апетит!