В тази статия ще откриете точна рецепта за лесни и експресни маслинови соленки (маслинови курабийки). Освен, че са супер лесни и уникално вкусни, те са и полезни, поради съдържащите се в тях маслини.
Великденски курабии от тефтера на на баба
Рецептата за този тиквен сладкиш без яйца и брашно взриви интернет
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
УНИКАЛНО ВКУСЕН КЕКС БЕЗ НАБУХВАТЕЛИ…, НО ОТ ТЕФТЕРА НА БАБА
Царска торта – най-вкусната торта!
ДОМАШНА ТОРТА за семейството, със или без повод
Домашна рецепта за Великденски меденки
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството
Маслините са богати на витамин А, групата на В, витамин С, витамин Д, витамин Е и витамин К.
Съдържат следните минерали: калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, мед, желязо, селен, цинк.
Лесни и експресни маслинови соленки – рецепта
Необходими продукти:
-300 гр. кисело мляко;
-1 ч.ч. (около 150 мл.) мазнина – за предпочитане мас или масло;
-3 бр. яйца;
-маслини 100 гр.;
-1 пакетче бакпулвер;
-брашно около 600-700 гр.;
-сусам или други подправки, по ваш вкус, за поръсване.
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза
Начин на приготвяне:
Ето как да си приготвите лесни и експресни маслинови соленки (курабийки).
Като начало пресейте брашното. Желателно е два пъти да мине през ситото.
Изсипете бакпулвера в киселото мляко и разбъркайте.
Чукнете всяко яйце по отделно в купичка, с цел, ако има развалено да не попадне при останалите продукти.
Ако имате на разположение кухненски робот можете да се възползвате. С негова помощ смесете киселото мляко, яйцата, мазнината и обезкостените маслини.
Постепенно обединете двете основни части на соленките – течната част с брашното. Месете на ръка до получаване на меко, незалепващо, тесто.
И после яйцата мазнината маслените и разбърквам в кухненския робот и после добавям брашното и замесвам на ръка.
След това увийте добре в стреч-фолио замесеното тесто и го оставете да „почива“ в хладилника, за около 1 час.
Извадете тестото и го разточете, като дебелината на кората нека бъде по ваше желание.
Можете да използвате различни формички, може да оформите на ръка или, както правеха нашите баби, взимате чаша от тънко стъкло и ще получите кръгли маслинови соленки.
Поръсете със сусам или друг вид подправка по ваш вкус.
Печете в предварително загрята на 200°С фурна за 12 минути или до готовност.
Насладете с удоволствие на лесни и експресни маслинови соленки! Добър апетит!