Великденски курабии от тефтера на на баба ❤

Великденски курабии от тефтера на на баба ❤
Идеи за дома

Великденски курабии от тефтера на на баба ❤

 

Вкусни курабии, гарнирани с любов от  тефтера на баба с аромат на детство

 

Необходими продукти:

  • Яйца – 4 броя;
  • Захар – 2 ч.ч.;
  • Кисело мляко – 1 ч.ч.;
  • Мазнина 1 ч.ч. (олио, разтопено масло или домашна мас);
  • Амонячна сода – 1 пакетче от 10 гр.;
  • Бакпулвер – 1/2 пакетче;
  • Ванилия – 4 броя;
  • Канела – 1/2 ч.л.;
  • Брашно около 1 кг. за меко и леко лепкаво тесто.

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата заедно със захарта до побеляване, с помощта на миксер или с постоянно и енергично бъркане на ръка. След това прибавете киселото мляко и мазнината.

В дълбока купа пресейте половин пакет брашно и добавете содата, бакпулвера, ванилията и канелата. Ако има достатъчно пространство направете „кладенче“ и изсипете яйчената смес. С помощта на дървена лъжица бъркайте бавно, като постепенно прибавяйте още брашно, докато не получите леко лепкаво тесто. Не прекалявайте с брашното, тъй като целта е курабиите да останат крехки и меки, защото колкото е по-твърдо тестото, толкова по-твърди ще бъдат те. Оставете тестото в хладилника да почива, за около час и 10-15 минути. Това е необходимо, за да се стегне, а съставките да се слеят по вкус и аромат. Не прекалявайте с месенето, за да избегнете втвърдяване на тестото.

След като тестото ви е готово оформете на топчета и овалвайте в захар. Готовите курабии наредете върху хартия за печене. Печете на предварително загрята на 250°С градуса фурна. Ако има възможност повдигнете решетката на по-високо ниво, за да ги „дръпне“ нагоре топлината и да се получи специфичната пукнатина. На дъното на фурната поставете чашка с вода за допълнителна мекота на курабиите. Печете до почервеняване. В зависимост от спецификата на вашата фурна, процесът отнема около 10 минути.

 

Да ви е сладко!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021-2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе