С помощта на тази рецепта за домашно кисело мляко ще си приготвите у дома тази уникално вкусна и безкрайно полезна храна, неизменна част от българската трапеза. За да си приготвите качествено домашно кисело мляко силно ви препоръчваме, да използвате домашно прясно мляко.
За да си подквасите кисело мляко в домашни условия, не е необходимо да сте специалист или да имате специални уреди, а технологията е много бърза и лесна.
Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg
Натурални храни за изчистване на артериите
ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ
9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни
Рецепта за домашно кисело мляко – бързо, лесно и много полезно
Какво ще ви бъде необходимо за да си подквасите мляко у дома?
За целта е необходимо да разполагате само с няколко неща: хубаво прясно мляко (за препоръчване домашно), закваска (подкваса), подходящ съд и топла завивка. А защо домашно ли? Защото кравите, козите и овцете са тревопасни животни и именно чрез тревата си набавят ценни хранителни вещества, голяма част, от които преминават в млякото.
Домашно кисело мляко – начин на приготвяне:
Самата „технология“ по приготвяне на подквасено домашно кисело мляко е напълно елементарна, само в няколко стъпки:
Стъпка 1: Прецедете прясното мляко.
Стъпка 2: Изсипете суровината в подходяща тенджера и добавете съвсем деликатно, незначително, количество вода. (Така казваха нашите баби, за да не загаря млякото, докато се вари).
Стъпка 3: Сложете на тих огън.
Стъпка 4: И все-пак, бъркайте прясното мляко, особено преди да се свари до готовност.
Стъпка 5: Млякото е готово, когато образува „балон“ от пяна. В някои краища на България, казват като се „навдигне“.
Стъпка 6: Отстранете от котлона и оставете да изстива. Разбърквайте, ако не искате да се образува каймак.
Как да приготвите закваска (подкваса) за домашно кисело мляко?
Най-често за подкваса се използва кисело мляко. Идеалният вариант е, ако е от домашно подквасено мляко.
Стъпка 7: На всеки 1 литър прясно мляко е необходима 1 с.л. кисело мляко, с връх, за закваска. Сложете в купичка и разбийте, до гладка смес.
Стъпка 8: Ако разполагате с термометър за мерене на температурата на мляко, най-подходящата е 44-45 градуса по Целзий. Ако нямате – температурата е достигната, едва след като можете да задържите малкия пръст в млякото.
Стъпка 9: Налейте малка част от свареното прясно мляко в купичката със закваската. Разбъркайте енергично. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Стъпка 10: Изсипете в тенджерата със свареното мляко. Бъркайте, бъркайте…
Стъпка 11: Разлейте сместа в сухи стъклени буркани (с вместимост по ваш избор, съобразени с количеството мляко). Запечатете съдовете.
Стъпка 12: Завийте бурканите с топло одеяло и оставете на стайна температура.
Стъпка 13: Оставете между 6 до 9 часа, за да приключи процесът на ферментация и ще получите домашно кисело мляко.
Стъпка 14: Преместете готовото кисело мляко в хладилника и оставете да престои още 2-3 часа.
Стъпка 15: Ииии, готово! Отворете бурканчето и вече си имате домашно кисело мляко! Истинско, вкусно и със сигурност много, много полезно за организма.
Ако рецептата ви е харесала, споделете я с приятели. Можете да оставите вашите коментари под тази публикация.
Насладете се с удоволствие на този невероятен вкус!