9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни
Добра форма

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

Разнообразният състав на чревните микроорганизми е от ключова важност за цялостното здраве на организма. Бактериите могат да ни предпазят от затлъстяване и алергии, както и от стомашно-чревни заболявания и диабет.

Разнообразният микробиом осигурява добро настроение, спокойствие и добра устойчивост срещу негативния стрес и дистрес.

Още Хипократ е казал: „Всички здравословни проблеми тръгват от червата“.

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

В тази статия ще ви споделим една малко по-различна гледна точка за това, кои храни са подходящи за ежедневна консумация и биха помогнали да превърнете увредената чревна флора в пейзаж, богат на здраве и спокойствие.

1. Разнообразието като предпоставка за чревно здраве.

Различните микроорганизми, също като нас, имат различни хранителни подребности. В резултат на това е необходимо да си приготвяте здравословни ястия. Колкото по-разнообразно готвите и се храните, толкова по-добре за чревната ви флора.

Пребиотици и пробиотици.

Инулинът, олигофруктозата или фруктоолигозахаридите не са наскоро открити галактики или научни постижения, са пребиотиците, естествено намиращи се в храната, без които вашата чревна флора не може да се превърне в цъфтящ пейзаж.

Те насърчават образуването на чревна флора. Съдържат се в овесените ядки, зеленчуците, праза, бобовите растения, кафето и зеления чай.

2. Въглехидрати – не може и без тях.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са изключително популярни в наши дни. Но, дали това е наистина полезно за чревната флора? Защото любимата храна на чревните микроорганизми са въглехидратните фибри, които естествено се съдържат в зърното, картофите или ориза.

3. Месо и млечни продукти.

Изобилие от протеини и никакви въглехидрати – такива ограничителни конфигурации в менюто, могат да доведат до хаос в червата с един замах. Месото и млечните продукти може да са част от вашата диета, но в действителност и по правило те трябва да се консумират само в препоръчителните дневни количества.

Месото от риба трябва да присъства в чинията два пъти седмично, поради съдържанието на изключително полезните за нещо тяло омега-3 мастни киселини.

4. Ежедневна хигиена.

Една много спорна теория: Колкото по-хигиенична е заобикалящата ви среда, толкова по-често се развиват алергии или астма! Учените все-още не са достигнали до консенсус.

Защитниците на тази теория твърдят, че някоя бактерия, която случайно сме погълнали и е достигнала до чревната ни флора, е начин на допълнително укрепване на имунната ни система и подпомага микробите в тяхната работа.

Разбира се, това изобщо не означава, че трябва да заживеем в кочина.

ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С

Храни, които разреждат кръвта 

5. Какво се случва, когато се наложи употребата на антибиотици?

Нашата чревна флора се измъчва, както от предписани антибиотици, така и от техните следи в храната и питейната вода, защото лекарствените препарати не правят разлика между полезни и вредни бактерии.

След антибиотична терапия са необходими от три месеца до една година за възстановяване и балансиране на чревната флора, ако съзнателно не я подпомогнем с някои храни, пробиотици и пребиотици.

6. Понякога е добре да се консумира черен шоколад.

Сладкото не се счита за здравословна храна. Въпреки това, нашите чревни микроорганизми се „изкушават“ от време на време и се нуждаят от малко черен шоколад.

Консумиран в умерени количества, той осигурява на бактериите някои ценни компоненти, като полифеноли, които могат да помогнат за насърчаване на здравословната чревна флора.

7. Изкуствени подсладители.

Избягвайте ги, за да запазите здравето на чревните си бактерии и да подобрите фигурата си. Въпреки че, съдържат много малко или никакви калории, те могат да нарушат чревната флора, което от своя страна може да причини диабет, да наруши метаболизма на въглехидратите и да доведе до затлъстяване.

8. Как чистият мед помага?

Все пак, ако искате да не консумирате никаква захар, можете да си хапвате мед от време на време. Той е пребиотик и насърчава растежа на полезните бактерии. Сиропът от агаве също е посочен като пребиотичен продукт, който може да се използва за подслаждане в ежедневието.

9. Живейте в синхрон с биологичният ви часовник.

Чревната флора работи най-добре в хармония с вашият биологичен часовник. Тези, които работят на редовни смени, трябва да се грижат добре за своите чревни бактерии. Това означава, че трябва да обогатите менюто с т.нар. „бактериална храна“.

През свободното време релаксирайте. Ежедневният стрес нарушава и чревната флора, което от своя страна засилва усещането за стрес. Тези, които се грижат добре за микроорганизмите в червата при стресови обстоятелства, изпитват по-малко стрес и дори може да намалят нивата на хормона на стреса.

Храни, които са полезни за чревната ви микрофлора: кисело зеле, комбуча, кефир, истинско домашно кисело мляко без добавки, квас, ябълков оцет, кисели краставички, хляб с квас, нахут, костен бульон, пресни зеленчуци.

Този списък може лесно да бъде набавен, защото е полезен за вашето общо здраве.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе