ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ
Добра форма

ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Храни, които можете да консумирате преди лягане са „леките“ продукти, които могат да се усвоят сравнително бързо, за около час и половина. Вече съществуват данни, че хапването преди лягане, не е чак толкова вредно, колкото се твърдеше до сега.

Диета с вода: Как да пиете вода и да отслабвате? 

Благотворна храна за щитовидната жлеза 

Яденето преди лягане е вредно! След шест вечерта заключете хладилника! Ако все още се придържате към тези правила, може би е дошло време, да ги оставите в миналото или поне да не се ограничавате ежедневно.

Кои са тези ТОП 9 ХРАНИ, които са позволени за консумиране, около 1 час, преди лягане?

Основното е да знаете как функционира тялото ви през нощта и какви храни можете да ядете на вечеря, наистина без да навреди на организма ви.

Какво можете да ядете преди лягане?

Когато си легнете, тялото ви не се изключва напълно, а продължава да функционира. И задачата на вечерята е да осигури всичко за процесите, протичащи във вас. Внимание-ресурси, но не и излишък от тях!

Стомашно-чревният тракт също не „спи“ през нощта, така че няма нищо опасно за тялото във вечерното хранене. Напротив, лягането гладно е много по-вредно. Има голяма вероятност това да доведе до различни проблеми-от безсъние, сутрешно главоболие и лошо настроение до сериозни стомашно-чревни проблеми и метаболитни нарушения.

Важно е само да запомните, че сутрин консумацията на енергия за храносмилането се увеличава, а вечер значително намалява. Тоест, ако изберете прекалено висококалорична храна за вечеря и дори в големи количества, има голяма вероятност тя просто да няма време да се усвои и да започне да гние в червата.

Разбира се, от вечерното меню трябва да се изключи употребата на алкохол или храни, съдържащи кофеин напитки, които само пречат да заспите, както и високо-калорични и „тежки“ храни. Обърнете внимание на „леките“ продукти, които могат да се усвоят сравнително бързо, за около час и половина. Естествено това е, протеиновата храна и фибрите.

Сурови, задушени или варени зеленчуци.

Най–добрата вечеря, може би, си струва да се признаят зеленчуците, както сурови, така и варен. Това е най-важното условие за късно хранене. Зелена салата, зеленчуци на скара, варени, задушени и печени, и дори зеленчукова супа.

Квасени млечни продукти без добавки.

Неподсладените кисели млека, продукти като кефир, гръцко кисело мляко, кисело мляко без никакви добавки, са отличен избор за вечерно хранене. В 100 гр. има само 50-70 кка. Тук не става дума за продукти с високо съдържание на мазнини.

Това е отличен източник на протеин, който лесно задоволява глада, без да провокира появата на тежест в стомаха и най-полезния калций, необходим за здравето на костите. Млечните продукти оказват благоприятен ефект върху стомашно-чревната флора, понижават киселинността и имат успокояващи свойства.

Птиче месо.

Варено постно птиче месо без кожа, задушено или печено, е друга възможност за здравословна протеинова късна вечеря, която ще осигури бърз засищане. В 100 гр. пилешки или пуешки гърди има само 90-110 ккал. Идеалното допълнение към птичето месо за вечеря ще бъде гарнитура от същите пресни или задушени зеленчуци.

Птичето месо на вечеря може да бъде заменено с варено или задушено месо, като заешкото, например. Това са между 150-160 ккал в 100 гр. продукт.

Бяла риба.

Постната бяла риба в количество от около 100 гр. също е доста подходяща за вечеря. В нея има много малко мазнини, но има много полезен протеин, съчетан с йод и фосфор. Усвоява се лесно и в същото време помага за намаляване на лошия холестерол в кръвта. Подходящи видове за късна вечеря са: щука, треска, мерлуза, пъстърва. Не трябва да се пържи в олио, а трябва да се вари или пече със зеленчуци. Може и на скара.

Извара.

Нискомаслената извара е друг чудесен протеинов избор за късна вечеря. Важно е само да изберете не най-маслената, но не и напълно обезмаслен вид. Без никакви добавки, като стафиди, например.

Варени яйца.

Варените яйца или омлет (може със зеленчуци) също няма да навредят на тялото ви, като се ядат 2 часа преди лягане. Това е лесно смилаем протеин, витамини и полезни мастни киселини.

В 100 гр. яйчена маса има около 140-160 ккал (това са две средни яйца), а ако сте на диета, можете да намалите този брой, като приготвите омлет само от яйчен белтък.

Морски дарове.

Поради високото съдържание на протеини в морските дарове, те са ценен диетичен продукт, тъй като съдържат много малко калории.

Не ги комбинирайте с паста или печена франзела – идеалният вариант ще бъде салата от домати, броколи, краставици и листни зеленчуци, или задушени зеленчуци.

Плодове и цитруси.

Всички знаят, че плодовете и цитрусите имат достатъчно калории, за да могат безопасно да се консумират като пълноценна вечеря. Някои от тях обаче са доста подходящи за вечерна закуска, ако не злоупотребявате с количеството.

Най–добрият избор за вечерта са пресни плодове. Така ще си осигурите фибри и пектин за стимулиране на червата, полезни витамини и антиоксиданти.

Също така има много фибри в цитрусовите плодове грейпфрут, портокал, малка ябълка или круша са доста подходящи.

Само забравете за грозде и банани – преди лягане.

Гъби.

Тук не става въпрос за пържени с картофи или гъби, печени в заквасена сметана. За вечеря, можете да консумирате само гъби на скара, варени (на пюре като супа) или задушени. В този случай ще си осигурите диетичен протеин и ще получите невероятно вкусно ястие.

Запомнете основните правила за вечерята – изберете здравословни и лесно смилаеми продукти (протеини и фибри), за порция не надвишавайте 200 гр. и 200 ккал. Ако спазвате тези условия, ще осигурите на организма си необходимите витамини и микроелементи и ще имате идеалната фигура, без да навредите на здравето. Нито безсънието, нито наддаването на тегло ще ви безпокоят.

Tagged , , , , , , , ,
на горе