Витамин B3, е известен още като PP, ниацин.
Защо се нуждаем от витамин В3 (ниацин)?
Тук основното нещо, което ни интересува, е участието на ниациновите производни в първоначалните реакции на окисление на мастни киселини, въглехидрати, аминокиселини. Но без участието на витамин В3 процесът по изгаряне на мазнините няма да започне. Той е необходим за прехвърлянето на мастни киселини в „пещта“ (клетъчни митохондрии) и в началните етапи на „изгаряне“.
Как изгарят мазнините в тялото ни?
В допълнение, ниацинът участва в клетъчното дишане – без него клетките ще имат дефицит на енергия. Необходим е и за защита срещу свободните радикали, тъй като участва във възстановяването на основния антиоксидант на тялото ни – глутатион.
Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини
Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм
Какво води до ниски нива на витамин В3?
– Липса на протеин (и следователно триптофан);
– Повишена консумация на алкохол;
– Малабсорбция (нарушена абсорбция на хранителни вещества в стомашно-чревния тракт);
– Липса на витамин В6;
– Лечение с противотуберкулозни медикаменти.
Имате ли недостиг на витамин В3?
Дефицитът на ниацин води до заболяването пелагра. Развиващата се хиповитаминоза може да се разпознае по следните симптоми:
– сухи и бледи устни;
– обложен език или обратно, сух и яркочервен;
– дерматит, особено в областта на шията, гърдите, задната част на стъпалата и дланите;
– безсъние, раздразнителност и депресия.
Важно е да знаете, че тази симптоматика може да се наблюдава и при други състояния. Необходимо е да обърнете внимание на това, ако имате съмнения, задължително се консултирайте с Вашия лекар.
Хранителни източници В3:
– сушени бели гъби;
– суха мая;
– сушена спирулина;
– риба тон;
– свински и агнешки черен дроб;
– телешки черен дроб;
– фъстъци;
– слънчогледово семе;
– тиквени семки;
– пшенични трици;
– пилешко филе и черен дроб;
– консервирана риба тон;
– сьомга, пуйка, сушена платика;
Понякога здравословното хранене не е нито трудно, нито толкова скъпо.
Бъдете здрави!