Да се помирим с храната
Здраве и добра форма

8 съвета за да постигнем мир с храната

Чувствате ли се спокойни, когато става въпрос за храната, която ядете? Много жени не го правят.
С годините връзката ви с храната може да е станала страшна, объркваща и безнадеждна. Не се отчайвайте!

Мисия: Как да  подобрите здравето и качеството си на живот

Какво ви заплашва при дефицит на витамин К2

Защо французойките ядат каквото искат и никога не напълняват

Основи на дълголетието, според лечебната система на проф. Неумивакин

10 лесни стъпки към здравословното хранене

Вместо това, ще ви разкажем за 8 начина да постигнете мир с храната

Когато нямаме мир с храната – нямаме мир със собствения си живот.
Тази мания за тегло и храна е едно от най-големите загуби на време. Нямате нужда от диета. Диетите само подхранват вече обтегнатите ви отношения с храната.
А мисленето за следващата ви диета само подхранва избора на лош хранителен режим.

КАКВО Е ОБРАТНОТО НА МИРА С ХРАНАТА?

В разговорите с жени повечето имат нездравословни отношения с храната. Те нямат доверие на телата си и храната вече е лоша или добра. И въпреки че го знаят добре, те преяждат много повече с така наречените лоши храни, отколкото с добрите храни.

Ето какво НЕ е мир с храната:

Преяждане с определени храни – често сладки храни
Яденето на няколко преработени храни всеки ден
Яденето на твърде малко здравословни мазнини, твърде малко протеини и твърде малко зеленчуци
Преяждане и след това ограничаване
Преяждане и след това прекаляване с упражнения
Яденето на храни, за които знаят, че ще ви накарат да се почувствате „отвратителни“
Страх от социални събития заради храната

На пръв поглед всичко това изглежда като поведение, което трябва да можете да спрете, нали?

В кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Ето нещо, което трябва да знаете.

Всички тези поведения имат не само физически компонент, но също така имат умствен и емоционален компонент.
Когато се опитате да промените действието, без да обърнете внимание на ума и емоциите си, може да бъде почти невъзможно да направите трайна промяна.
Вместо това вие продължавате да повтаряте тези цикли и поддържате токсичната си връзка с храната.

КАК ИЗГЛЕЖДА МИРЪТ С ХРАНАТА?

Когато сте гладни, ядете.
Когато сте сити, спирате да ядете.
Можете да ядете всяка храна, която искате, и обикновено не преяждате.
Ако преядете, просто продължавате напред. Това не съсипва деня или седмицата ви.
Храните се разнообразно.
Не се страхувате да почувствате глад.
Вие се доверявате на себе си, че ще ядете това, от което се нуждаете.

Да се ​​научите как да се помирите с храната, която ядете, променя живота ви. Прекарваме твърде много ценно време, обсебени от храната, която ядем.

И това обсебване не ви дава резултатите, които искате.

Eто и обещаните 8 начина да постигнете мир с храната.

1. Яжте, когато сте гладни

Вашето тяло разполага с този удивителен механизъм, който ще ви каже кога е време за хранене. Нарича се глад. Един от първите ангажименти, които можете да поемете към себе си, е да не ядете, докато не СТЕ гладни и да си позволите да ядете, когато почувствате глад.
Бъдете търпеливи със себе си. Тези сигнали може да са ръждясали, защото не се използват като основа за хранене.
Помислете за това. Още от малки ни учеха да се храним по график. Сериозно, около обяд често си мислим за „обяд“, независимо дали сме гладни, или не.
Ние също ядем за забавление, когато ни е скучно, когато празнуваме или в отговор на желание.
Използването на глада ви като ръководство за това кога да ядете е едно от най-полезните неща, които можете да направите, за да постигнете мир с храната. Казва на тялото ви, че ви е грижа за него!
В продължение на години, може би десетилетия, вие сте отричали глада си чрез диети и сте се хранили по графици, които нямат нищо общо със собствения ви глад.
А диетите са ви научили, че трябва да ви е неудобно и трудно, за да отслабнете. Трябва да отречете тази част от себе си, за да изглеждате по определен начин.
Диетите също ви учат да пренебрегвате глада си и това, което тялото ви казва, че има нужда. Пише яжте по часовник или яжте толкова много калории или точки на ден. Или яжте тези специфични храни в това количество.
Ами познайте какво? Всеки е различен и само ВАШЕТО тяло знае от какво имате нужда и кога. Всеки друг ви казва лъжа.
Обещайте на себе си и на тялото си, че ще му дадете малко храна, когато сте гладни. Това изгражда доверие с тялото ви и мир с храната!

2. Спрете да ядете, когато сте сити

Честно казано, това е малко по-трудно, отколкото да изчакате да ядете, когато огладнеете. Така че изобщо не се тормозете за това. Това ще бъде процес. В началото ще искате да преядете. Това е много нормално. Когато нещо е наистина вкусно; често искаме да продължим да го ядем.
Понякога има някаква емоционална драма около чинията ви с храна. Въпреки че вероятно имате много храна в къщата, има нещо, което ни кара да ядем това ядене като последно.
Наистина е полезно да си припомните, че не сте на диета. Можете да ядете, докато не се наситите. И можете да ядете, когато сте гладни.
Ето как да го направите. Обърнете внимание на това колко сте сити. Когато приключите с половината порция, направете пауза и се свържете с тялото си. Запитайте се дали ви е достатъчно. Ако не сте, хапнете още.

3.Отделете време и се насладете на храната си.

Ако преядете, не го правете голяма драма. Учите се да слушате тялото си и да се доверявате на сигналите му. Ако не сте направили това, в началото ще се почувствате странно.
Ако продължите да практикувате, ще се научите да се доверявате на тялото си и неговите сигнали. Имам клиенти, които са отслабнали, правейки първите две неща.

4. Планирайте храната си предварително

Сутринта или предната вечер помислете за предстоящия ден и планирайте предстоящите си хранения.
Това е полезно, защото премахва стреса и вземането на решения „набързо“. Планирате ястия, съставени от храна, която харесвате. Ако излизате, планирайте го. Ако ще ядете сладолед за десерт, включете го в плана си.
Планирайте достатъчно храна за деня и планирайте храните, които ви харесват. След това се придържайте към плана. Това ви помага да се научите да не ядете импулсивно. Можете да имате всичко, което пожелаете, но трябва да го планирате.
След това, когато се изкушите да хапнете глупости, можете да си кажете: „Не съм планирал това“. Разбира се, можете да го планирате за следващия ден, ако искате. Но обикновено след като желанието да хапнете нещо отмине, не го искате наистина на следващия ден.

5. Никога не ограничавайте в отговор на преяждане

Звучи ли ви познато? Преяждате или преяждате и се чувствате ужасно. Вашето изкушение е да ограничите силно храненето си на следващия ден.
Искате да се накажете, че сте яли твърде много. Вие не само се чувствате ужасно физически, но сте ядосани на себе си. Често искаме да гладуваме на следващия ден, за да компенсираме преяждането или преяждането с нещо.
Това просто поддържа цикъла на преяждане и ограничаване.
Вместо да ограничавате, планирайте да се подготвите за успех. Планирайте храненията си. Яли ли сте нещо предишния ден, което е предизвикало желание? Не сте ли яли достатъчно по време на хранене преди? Получавате ли достатъчно здравословни мазнини?
Можете да използвате вашия дневник за храна, за да разгледате данните и да използвате тези данни, за да направите хранителни планове, които работят за ВАС.

6. Променете разговора си със себе си

Начинът, по който говорите със себе си относно храната и тялото си, често е трагичен. Начинът, по който говорите със себе си, вероятно ви се струва толкова нормален, че дори не осъзнавате колко е лош. Казвайки неща като: „Никога не съм…“ или „Аз винаги…“ Това е всичко или нищо и обикновено дори не е вярно.
Сравнявате се с другите.
Използвате на думи като добро или лошо за храната или вашето тяло.
Да си казвате, че трябва да ядете нещо или че не можете да му устоите. Или да кажете, че не можете да се спрете.
Да се ​​оправдавате защо не можете да контролирате храненето си.
Това са всички начини, по които използваме думите си по начини, които влияят на това как се храним. Ние също използваме думите си, за да повлияем на това как се чувстваме.
Казвали ли сте си някога някое от тези неща на себе си?

Никога няма да отслабна.
Мразя да се гледам в огледалото или на снимки.
Аз съм грозна.
Аз съм отвратителна

Това са всички неща, които жените често си казват.
Не бихте казали нито едно от тези неща на някой, когото обичате, нали? Знаете колко нараняващо би било това за някой друг. Е, също толкова болезнено е за вас, когато си го кажете.
Мислите, че това ще ви мотивира да се оформите. Никога не става. Това води до усещане за грозно и отвратително и това не води до намиране на мир с храната.
Обърнете внимание на това, което си казвате. Бъдете любезни и състрадателни, когато започнете да се настройвате за разговора си със себе си. Понякога може да сте шокирани от това, което мислите.

7. Поставете реалистични седмични цели

Обикновено, когато се опитвате да отслабнете, вие си поставяте цел за тегло, като например: Ще сваля толкова килограми
Добре е да имате обща цел. Но телата ни отслабват по свой начин, със собствена скорост. Наистина е трудно да се регулира това.
Можете обаче да зададете цели, които са 100% под ваш контрол. Всяка седмица си поставяйте нова цел, върху която да работите.

Това са някои предложения:

Премахнете хапването късно вече
Без преработени храни на едно хранене
Пропуснете лакомствата в кафенето, където спирате на път за работа
Добавете една супена лъжица здравословна мазнина към всяко хранене
Без преработени храни при второ хранене
Добавете повече зеленчуци към храната
Яжте истинска храна, а не закуски

Движете се, за да се почувствате по-добре, а не да отслабнете
Упражненията не трябва да бъде наказание за преяждане. Упражненията не трябва да бъдат болезнени или нещо, от което да се страхувате.
Спортуването е полезно за вас! Това не е тайна. Ето една малка тайна. Спортът може да бъде приятно и нещо, което да очаквате с нетърпение.
Тренирането ви помага да опознаете тялото си по-добре. Да сте във форма ви помага да се чувствате по-уверени и комфортно в тялото си.

8. Празнувайте успехите си

Жените винаги искат да пропуснат тази част, особено ако не виждат мечтаното число на кантара.
И все пак, вие абсолютно ще получите по-добри резултати, ако празнувате колкото се може повече успехи и победи.
Какво представляват успехите? Ето малко примери:

Ядох само това, което беше в плана ми
Тази седмица не съм яла след вечеря
Излязох на вечеря и изядох само половината
Вървях пет дни тази седмица
Не ядох преработена храна на обяд
Без храна за вкъщи тази седмица

Когато решите да се помирите с храната, вие постигате мир и със себе си. На това място на спокойствие, увереност и любопитство започвате да създавате нова връзка с храната.

КАК ДА ПОСТИГНЕМ МИР С ХРАНАТА

Постигането на мир с храната не е процес за една нощ, без значение колко сте отдадени или ангажирани. Може да бъде досадно, скучно и разочароващо.
Повечето от нас са на диети от 30 или 40 или повече години. Научихме се да не се доверяваме на храната и телата си. Смятаме, че някои храни са лоши, а други са добри. Свикнали сме да си казваме ужасни неща в отговор на това, което ядем. Ние се страхуваме от социални събития заради изкушенията.
Намирайки мир с храната – намирате мир със себе си, другите и живота си.
Вместо влакче в увеселителен парк от възходи и падения, вие осигурявате постоянна енергия за тялото си и това захранва живота ви по съвсем нов начин.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе