Трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето

Трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето
Добра форма

Трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето

Как да празнуваме, без последствия за здравето ни и да не станем с няколко размера отгоре, отколкото преди това –  ето трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето. По традиция празничните трапези са богати на всякакви храни и напитки, а дори някой да спазва хранителен режим през годината, това е времето, в което му отпуска края. Само че това може дори да ви напреди, не само да доведе до качване на тегло.

5 трика за щастливи празници

5 зодии, които не обичат Нова година

Какво да облечете на Нова година според зодията

В кукленския манастир Св.Св. Козма и Дамян стават чудеса

Затова вижте нашите трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето:

Здравословната храна е най-добрата подготовка за новогодишно празнуване

Подготвяйки се за Новогодишните празници, не е нужно да седите на полугладна диета. След това ще се нахвърлите върху храната и това е удар за храносмилателния тракт. Но все пак е необходима подготовка. Предварително, няколко седмици по-рано, знаейки, че трябва да контролирате теглото си, така че след празниците любимите ви дрехи да ви паснат, трябва да преминете към по-здравословна диета.

Наблегнете на варени, задушени, печени на фурна ястия, леко подправени с растително масло. Не забравяйте зърнените храни за закуска, салатите за обяд и плодовете сутрин. Те са чудесен източник на фибри и витамини.

Сега е времето на постите и е препоръчително да се придържате към техните правила, като не консумирате животински продукти, особено преварени и мазни. По този начин вие нормализирате функционирането на храносмилателната система, подготвяйки я за някои ексцесии през празничните дни.

Задължително закусете на 31 декември. Не гладувайте от сутринта. В противен случай, вечерта ще се нахвърлите върху храната и най-вероятно ще преядете.

Умереността е основното правило

На Новогодишната трапеза не трябва да има преварени, мазни, обилно подправени с майонеза блюда. Една от най-лошите комбинации от храни, които могат да предизвикат обостряне на стомашни страдания, е комбинацията от мазни и сладки храни, и алкохол. Например, ако сте използвали желе като основно ястие, пържено или пушено тлъсто месо, яли сте торта, измита с алкохол. За да смели тези три продукта, панкреасът може да няма достатъчно ензими и след като се хранят така, хората се озовават в болница с остър панкреатит.

Главни трикове за новогодишно празнуване

Пригответе си нещо леко и го приемайте на малки дози. Може би се поглезете с нещо екзотично, което не можете да си позволите всеки ден. Това ще добави нотка празничност.

Ако празнувате цяла нощ, правете почивка от храненето, не яжте непрекъснато. Трябва да се движите поне час, за предпочитане навън.

Колкото по-малко алкохол, толкова по-добре. Ако пиете алкохол, не смесвайте напитки: един вид за цялата вечер. Дозата е много важна. Ако говорим за безопасно количество за относително здрав човек, това са 2 чаши шампанско за цялата Новогодишна нощ или не повече от 100 мл по-силна напитка. Мнозина приемат ензими по време на хранене, за да подобрят храносмилането. Но това може да се направи само след консултация с лекар. Защото всички тези рекламни трикове: вземете ензимно хапче и яжте каквото и да е, не са толкова невинни, колкото изглеждат. Неконтролираното използване на ензими може да доведе до липса на производство на собствени ензими от стомаха, панкреаса и черния дроб. И за някои това може да провокира атака на остър панкреатит, когато панкреасът започне да се смила – това е сериозно заболяване.

Не яжте тези неща при болен стомах, черен дроб и сърце

При сърдечносъдови заболявания: хипертония, исхемична болест на сърцето, съдова склероза е необходимо да се изключат всички солени, концентрирани като желе бульони. И също така, за да избегнете влошаване – всички мазни, пържени, пушени храни и алкохол. Много хора сами забелязват, че след пиене на алкохол кръвното налягане им се повишава сутрин. Така че, ако хипертоникът пие на Нова година, особено в излишък, това може да завърши с криза.

При заболявания на стомашно-чревния тракт: гастрит, стомашна язва, панкреатит е по-добре да не ядете дразнеща храна. Това е много солено, кисело, пиперливо, мазни бульони, както и храни с груба целулоза. Например, ако човек с хроничен гастрит яде твърде много салата от прясно зеле, това може да доведе до остра форма на заболяването.

При заболявания на жлъчния мехур, панкреаса или черния дроб много мазната, концентрирана храна е противопоказана дори на празничната трапеза.

Най-хубавите ястия за новогодишно празнуване

Добре е на празничната Новогодишна трапеза традиционно да има здравословни, балансирани ястия. Това е печена бяла риба със сос от авокадо, топла салата от зеленчуци на фурна; за десерт – плодово желе с парченца плодове. Вкусни, лесни за преработка от тялото ястия, които се приготвят много бързо.

За да приготвите топла салата, вземете равни пропорции сладки чушки, патладжан, домати. Измийте зеленчуците, отстранете чашелистчетата от патладжана, останалите зеленчуци оставете цели. Печете във фурната за 30 минути при 210-220°C. Те трябва да станат меки, а коричката им златиста.

Извадете изпечените зеленчуци, отстранете кожата. Нарежете на парчета и сложете в купа за салата. По желание можете да добавите зелен лук, 1/4 люта чушка и пресен кориандър, подправете с растително масло и сол на вкус. Сервирайте топли.

За да приготвите рибата, загрейте фурната до 200 C. Поставете рибата в плик за печене. В него се налива малко зехтин, поръсва се с подправките: сол, смлян черен пипер, градински чай, розмарин, мащерка, лимон и други подправки на вкус. Оставете рибата да се маринова за 20 минути и я запечете във фурната за 15-20 минути. Сервирайте готовото ястие горещо.

Сосът от авокадо за риба също се приготвя за няколко минути. Обелете и почистете едно авокадо, добавете 3 белени домата, консервирани в собствен сок, разбийте всичко в блендер. Добавете любимите си билки и не забравяйте да добавите малко кориандър, смлян сминдух.

Желе с парченца плодове. Вземете 2 чаши от любимия си натурален сок, например черешов или ябълков, и изсипете малко количество от него в 14 г желатин. Оставете желатина за час да набъбне. След това изсипете останалия сок в тенджера и поставете на огън, добавете желатиновата смес, загрейте, но не кипвайте, добавете захар на вкус. Сместа трябва да се разбърква непрекъснато, докато желатинът и захарните гранули се разтворят напълно. След това разпределете плодовете, нарязани на тънки филийки (круши, киви, ананас, мандарини и всякакви други) във форми, залейте горещ сок с желатин. Оставете да се охлади, докато стегне напълно.

Живот след новогодишно празнуване

На 1 януари и дните след това яжте сутрин, не гладувайте. За закуска не трябва да има салати, които не са изядени за празника. Най-добрият избор е зеленчукова супа, отвара. Ще намали натоварването на тялото след обилната празнична трапеза. Яжте протеинови храни вечер.

Важно: празниците не могат да продължат на масите от 1 януари до края на месеца. Празнувайте ден или два, а след това между празниците трябва да има балансирана диета с малки количества, некалорична храна, протеин (достатъчен е 1 прием на протеин на ден).

Следвайте тези трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето, не преяждайте и тогава ще имате добро настроение и ще се радвате на забавлението.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе