Името на превъзходното ястие пиле фрикасе, спомен от детските години, е с френски произход. Самата дума се превежда като „всякакви неща“, вероятно защото наистина има много неща, които могат да се сложат в ястието пиле фрикасе. Например гъби или зеленчуци или само от пиле с яйца и мляко.
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза
ДИЕТИЧНА ВЕЧЕРЯ: „Палачинки“ от пилешко филе
Пиле със зеленчуци – приготвено по този начин получавате уникално вкусно ястие
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Невероятни пилешки подбедрици-закачени и печени на решетка
ТОП 3 лесни рецепти със скумрия – топи се в устата
Рецепти за пиле фрикасе
По съвсем лесен начин можете да си приготвите пилешко месо в бял кремообразен сос. И е толкова вкусно, и е толкова лесно за приготвяне, че всяка домакиня трябва да има такава рецепта в тефтерчето си!
Пиле фрикасе: необходими продукти:
-1 кг. пилешко месо;
-1 глава кромид лук;
-1 морков;
-целина;
-3 с.л. зехтин;
-сол на вкус;
-черен пипер на вкус;
-риган – по желание;
-2 с.л. брашно;
-2-3 чаши пилешки бульон; (ако желаете сосът да не е гъст увеличете количеството)
-1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок;
-2 жълтъка;
-1/2 кофичка кисело мляко.
Начин на приготвяне:
Първа стъпка е да сварите пилешкото месо.
Почистете и наситнете зеленчуците.
Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете нарязаните лук, моркови и целина и гответе около 5 минути, докато зеленчуците омекнат.
Добавете добре свареното и накъсаното на едро пилешко месо, солта, черния пипер и сухия риган. Продължете да готвите още 5 минути, докато месото поеме от вкуса на зеленчуците и подправките.
Отделете жълтъците от белтъците. Сложете ги в дълбока купа. Към тях прибавете киселото мляко и лимоновия сок и разбъркайте до получаване на гладка смес.
В тиган сложете масло или 3 с.л. олио и загрейте. Добавете брашното и бъркайте енергично, за да не прегори. Щом брашнената каша добие леко златист цвят е готова.
Бавно и с непрекъснато бъркане добавете към кашичката от пилешкия бульон. Доливайте, докато не получите сос с желаната от вас гъстота.
И така, вашият сос за пиле фрикасе е готов. Само трябва да го прибавете към тенджерата със зеленчуците и пилешкото месо.
Върнете на котлона да покъкри за още 5-10 минути, за да се слеят вкусовете.
Поднесете готовото пиле фрикасе в голяма чиния и поръсете с пресен магданоз.
Пиле фрикасе, вариант 2: необходими продукти:
-0,500 кг. пилешко месо;
-50 гр. масло;
-5 с.л. олио;
-3 с.л. брашно;
-пилешки бульон;
-1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок
-3 жълтъка;
-сол на вкус;
-черен пипер на вкус;
-пресен магданоз – на вкус.
Начин на приготвяне:
Първа стъпка е да сварите добре пилешкото месо, след което да го накъсате на едри парченца.
Овкусете бульона със сол и черен пипер.
Добавете добре свареното и накъсаното на едро пилешко месо, Отделете жълтъците от белтъците. Сложете ги в дълбока купа. Към тях прибавете киселото мляко и лимоновия сок и разбъркайте до получаване на гладка смес.
В тиган загрейте маслото или олиото. Добавете брашното и бъркайте енергично, за да не прегори. Щом брашнената каша добие леко златист цвят е готова.
Бавно и с непрекъснато бъркане добавете към кашичката от пилешкия бульон. Доливайте, докато не получите сос с желаната от вас гъстота.
И така, вашият сос за пиле фрикасе е готов. Само трябва да го прибавете към тенджерата пилешкото месо.
Върнете на котлона да покъкри за още 5-10 минути.
Сервирайте готовото пиле фрикасе в голяма чиния и поръсете с пресен магданоз.
Добър апетит!