Ферментиралите храни трябва да бъдат част от нашата диета. Ето защо

Ферментиралите храни
Добра форма

Ферментиралите храни трябва да бъдат част от нашата диета. Ето защо

Защо ферментиралите храни са толкова важни? За съжаление диетите на повечето хора далеч не са здравословни в наши дни. Ядем големи количества храни с високо съдържание на захар и преработени храни и това, съчетано със стресиращия ни начин на живот, може напълно да извади храносмилателната ви система от строя. Дори тези, които се хранят редовно здравословно, понякога излизат от коловоза на здравословното хранене – и това е нормално.
И все пак, това може да доведе до разстроен стомах и други нещастни коремни ситуации ежедневно. Повечето хора никога не мислят за червата си, но тази част от тялото ви изпълнява много важни функции.

В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Храни и билки за подсилване през зимата

Повишете нивото на серотонин с тези храни-антидепресанти

Ферментиралите храни ни помагат да поддържаме здрави черва, да се чувстваме страхотно и да сме здрави

Значението на бактериите в червата

Виждате ли, вашите черва са дом на стотици милиони бактерии и микроорганизми. Тези добри бактерии , които живеят в червата ви, са изключително важни за вашето здраве. Те са отговорни основно за това да ви помогнат да смилате и усвоявате храната, която ядете, и играят важна роля във вашата имунна система.

Имаме и това, което е известно като лоши бактерии. Те могат да причинят подуване на корема, запек и диария. За да имате добро храносмилане, трябва да балансирате добрите и лошите бактерии. Когато това се постигне, храносмилането ви ще работи прекрасно и ще се чувствате невероятно! Най-лесният начин да направите това е като добавите ферментирали храни към вашата диета.

Ферментирали храни срещу пробиотици

 

Преди да бъдат създадени хладилниците храната е ферментирала, за да се запази, а също и да се подобри вкусът ѝ. Когато храната ферментира, микроорганизми като бактерии и дрожди превръщат органичните вещества в алкохол и киселини.
Този процес също подобрява добрите бактерии. Яденето на ферментирали храни като кисело зеле може да помогне при редица здравословни проблеми, най-големите от които са проблеми с храносмилането. Те също могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.
Ако имате стомашни проблеми или проблеми с храносмилането, тогава може да са ви казали да приемате пробиотици. Пробиотиците са бактериални добавки и станаха изключително популярни през последните години. За съжаление, някои от тях са предимно безполезни и са пълна загуба на пари, така че трябва да изберете разумно. Бактериите са деликатни естествени организми и повечето не оцеляват в процеса на съхранение, транспортиране и производство. Тези добавки също трябва да преминат през силно киселинния ви стомах, което им пречи да достигнат до червата.

Яденето на ферментирали храни е чудесна алтернатива и ще ви осигури и други ползи! Да видим какви са те.

Ползи от ферментиралите храни

1. Подобрено храносмилане и усвояване на хранителните вещества

Ферментиралите храни са по-лесно смилаеми. Те запълват червата ви с добри бактерии, подобряват храносмилането и увеличават броя на хранителните вещества, които тялото ви може да абсорбира. Ферментиралите храни също подобряват способността на тялото ви да произвежда различни видове витамини.

2. Подобрена имунна система

Вашите черва съставляват голяма част от имунната система. Яденето на ферментирали храни помага за поддържане на лигавицата на червата, която е естествена бариера срещу болестите. Без добри бактерии в червата, болестотворните микроби могат да растат и това може да доведе до заболяване.

Те също така помагат за предотвратяване на възпаление, което може да доведе до затлъстяване, диабет и състояния като болестта на Паркинсон. Особено важно е да ядете ферментирали храни, ако наскоро сте приели курс на антибиотици.

 

3. Подобрено настроение

Вярвате или не, червата и мозъкът ви са свързани. Червата ви са облицовани с неврони, които могат да повлияят на вашите емоции и чувства. Серотонинът – невротрансмитерът, който определя вашето настроение – също се произвежда в червата ви. Всичко това означава, че здравите черва са свързани с това да се чувствате добре и да сте щастливи.

 

Най-Добрите Ферментирали Храни За Ядене

Има десетки различни ферментирали храни, които можете да добавите към вашата диета. И са супер вкусни!

 

1. Кисело зеле и Кимчи

Киселото зеле е основно ферментирало зеле с добавена сол. Кимчи е подобно, просто направено от зеле Напа. Освен че е с високо съдържание на фибри, ферментиралото зеле съдържа витамини А, С, К и В и големи количества желязо, манган, мед, натрий, магнезий и калций.

 

2. Закваска

Закваската се прави от тесто, което е ферментирало и съдържа добри бактерии.

 

3. Кисело Мляко

Това е може би най-лесната и популярна ферментирала храна, която можете да добавите към вашата диета.

4. Мисо

Мисо е вид японска ферментирала храна, която се прави от ферментирали соеви зърна и зърна. Съдържа милиони добри бактерии и основни минерали и е фантастичен източник на витамин B, E, K и фолиева киселина.

 

PS Можете също така да правите ферментирали храни у дома. Това е полезно, ако не можете да намерите това, което искате в супермаркета. Освен това е много по-лесно, отколкото изглежда. Най-добрите храни за ферментиране са зелето, морковите, ябълките и цвеклото.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе