Храни и билки за подсилване през зимата

Храни и билки за подсилване през зимата
Добра форма

Храни и билки за подсилване през зимата

Зимата и характерното за нея студено време са изпитание за тялото ни, затова е добре да използвате специални храни и билки за подсилване. В навечерието на дългите празнични дни едва ли ще ви е до спазването на някакви диети, но в случая не става дума за това.

Коледа е и тайнството на слънцето

Яжте топла и лека храна през есента

Благотворна храна за щитовидната жлеза

Нужно е само да включите в менюто си храни и билки за подсилване през зимата, а защо не и да се поглезите с домашни СПА-процедури. Вижте как:

Сред основните правила за зимата, с които се поддържа добър тонус на тялото, са: постоянните разходки за поне един час, особено когато слънцето се покаже сред облаците или мъглата. Под действието му в организма се произвежда витамин D, който допринася за цялостното здраве и добро настроение, както и за укрепване на костите. Той също така произвежда аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин, който се трансформира в мелатонин през нощта. А това е хормонът, който насърчава дълбокия сън, което означава умствено и енергийно възстановяване на тялото.

От продуктите, които имат благоприятен ефект върху възстановяването на умствената сила, на първо място използвайте разтопено масло. Може да се добавя към топли ястия или 0,5 ч.л. се разтваря в устата между храненията.

Важно е да се помолите преди хранене, мислено първо да предложите ястието на божествените сили и едва след това да го консумирате, както са правили нашите предци. Така енергията на храната ще се увеличи и човекът, който я консумира, ще възстанови силата си.

Яжте мед, той е на челно място сред храните и билките за подсилване през зимата. Медът е прекрасен борец срещу микроби и вируси, има положителен ефект върху репродуктивната и нервната система. Консумира се по 1 ч.ч. сутрин на гладно с топла вода, а също и вечер преди лягане.

Всички жълти храни, които имат слънчев характер, са пълни със сила: наблегнете на тиква, моркови, портокали, райска ябълка, пъпеши, мандарини. В храненето си давайте предпочитание не на оранжерийните продукти, а на сезонните зеленчуци и плодове, отглеждани на земята.

Ако тялото ви усвоява лактозата, можете да пиете топло мляко с щипка шафран или куркума и мед през нощта. Но на обяд е добре да ядете ориз – това е продукт, който при редовна консумация, развива в човек такива качества като истинност и решителност за постигане на целта във всяка ситуация.

Напитка, която облекчава безпокойството, е чай от мента с мед. Той също е сред  храните и билките за подсилване през зимата.

Също така можете да разредите 1 ч.л. канела във вряща вода, когато стане топла, добавете мед. Пие се по половин чаша сутрин на гладно, половин час преди хранене и половин чаша преди лягане. Тази напитка ще ви помогне да се подмладите.

Има и аромати, които повдигат духа и помагат да преодолеете безпокойството, тревожността, вътрешното напрежение и стрес. Маслото от сандалово дърво, маслото от смирна, тамянът, портокаловото масло се справят отлично с тези усещания. Ненапразно, църквите се опушват с тях по време на богослужение, защото те прочистват пространството от лоша енергия, духове и негативни мисли. Заедно с употребата на тези ароматни вещества, човек, страдащ от тревожни състояния, трябва да спре да мисли негативно и да възприема реалността. Защото чрез лоши мисли той привлича събития в живота си.

Можете да си направите и домашен релакс с вана, в която е добавено розово масло и розови листенца. Тя ще ви помогне за успокояване на психиката. Много добър ефект има и ваната с разтворена във водата морска сол, лавандулово и портокалово масло. Тя ще премахне натрупаното напрежение през деня и ще ви зареди с приятни емоции.

Има полезни храни и билки за подсилване през зимата, но направете си услуга – похвалете се за малките и големите ви постижения и вашето самочувствие, настроение и енергия ще се повишат значително.

Tagged
на горе