5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе

5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе
Психология

5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе

Всеки се е сблъсквал с плачещо бебе. Това е факт от живота – и е нормално за развитието. По това разбираме, че са гладни, наранени, имат мръсен памперс или просто са готови за дрямка. Но понякога бебетата плачат без никаква причина и постоянният плач може да накара прекалено уморените родители да се чувстват разочаровани и стресирани.

Много експерти по бебета използват специфичен набор от стратегии, за да помогнат на бебетата да се успокоят по-бързо. Наречен „5-те Ss“, този метод за успокояване на бебето (измислен от педиатъра д-р Харви Карп) включва пет специфични техники, които помагат на вашето мъниче да спре да плаче: Повиване, Странично/стомахче, Мълчане, Люлеене и Сукане. Всяка от тези техники помага да се имитира средата на бебето в утробата, което му помага да се чувства спокойно и безопасно.

5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе

Положителна тенденция – българката ражда повече деца

Как да станете успешни и да постигнете целите си

5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе 3 идеи за стая за учене в дома

5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе

1. Повиване

плачещо бебе
5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе снимка: pinterest

Повиването помага на бебето да се почувства отново в утробата. Чувството за притискане с ограничена подвижност помага за намаляване на техния рефлекс на стрес и може просто да ги успокои (ако не ги приспи). Повиването може да изисква известна практика, но когато се прави правилно, може да бъде един от ключовете към чувството на комфорт.

За да повиете бебето си, постелете голямо квадратно одеяло и сгънете единия му ъгъл към средата. Поставете бебето в центъра, с раменете му точно под гънката, която сте направили.

Поставете едната ръка на бебето отстрани на тялото му (леко свита) и дръпнете ъгъла на одеялото от същата страна плътно през гърдите на бебето. Пъхнете ръба на повивала под тялото на бебето. След това сгънете долния ъгъл на одеялото нагоре и върху краката на бебето и пъхнете този ъгъл до рамото му. Поставете свободната ръка на бебето до тялото му и дръпнете останалия ъгъл плътно през гърдите на бебето. Пъхнете свободната страна под бебето и готово! Уверете се, че бедрата на бебето са отпуснати и огънати и че бебето е повито само когато спи или е нервно. Така няма да има и следа от плачещо бебе.

2. Странична или коремна позиция

плачещо бебе
5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе снимка: pinterest

След като сте повили вашето мъниче, вземете го, за да го успокоите. Опитайте се да ги държите стабилно на една страна в сгъвката на ръката си или по корем с лице към рамото ви.

Ако сте на стол, можете също да се облегнете назад и да оставите вашето плачещо бебе да легне корем до корем на гърдите ви. Въпреки че е важно да поставите бебето по гръб за безопасен сън, за успокоение, следвайте Ss и с бебе настрани или по корем.

3. Млък

плачещо бебе
5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе снимка: pinterest

Когато вашето бебе е в утробата, е всичко друго, но не и тихо. Всъщност кръвта, която тече във вените ви, издава постоянен, силен „свирещ“ шум, с който вашето неродено бебе вероятно е свикнало.

Ето защо много бебета реагират на родителите си, които издават шумни звуци (шшшшшшшш) и защо много експерти по съня препоръчват използването на машина за бял шум. Имитирането на този звук може просто да е трикът, за да помогнете на вашето плачещо бебе.

4. Люлка

плачещо бебе
5 съвета и трика за успокояване на плачещо бебе снимка: pinterest

Представете си, че се носите в тялото на човек в продължение на 40 седмици. Бебетата непрекъснато изпитват движение, докато мама ходи, слиза по стълби, преобръща се в съня си и т.н.

За да повторите тези движения, опитайте да правите малки люлеещи се или леки поклащащи се движения, вместо бавни люлеещи се движения, докато се опитвате да успокоите бебето.

Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, може просто да свърши работа, когато бебето е наистина развълнувано. Важно е тези движения да са малки и спокойни. За безопасността на вашето бебе никога, никога, не го разклащайте в гняв или разочарование, докато се опитвате да го накарате да спре да плаче. Така ще сте със стъпка напред в успокояването на вашето плачещо бебе.

5. Дайте му да смуче

Това е последната стъпка от 5-те Ss и тази, която трябва да се използва, когато комбинация от останалите просто не върши работа. Много капризни бебета започват да се отпускат, когато сучат, поради което кърменето, шишето или залъгалката може да им помогнат най-накрая да се успокоят и да спрат да плачат.

Ние напълно разбираме колко разочароващо може да бъде да имате плачещо бебе, което е трудно за успокояване. Ако имате човек или партньор за подкрепа, помолете ги да поемат и да се опитат да успокоят вашето малко дете, ако се чувствате разстроени.

И ако просто сте на края на разума си, най-безопасното нещо за вашето мъниче е да го поставите на сигурно място (като креватчето му), да излезете от стаята и да поемете дълбоко въздух, докато се почувствате достатъчно спокойни, за да се обърнете към плача му отново.

Tagged , , ,
на горе