Положителна тенденция – българката ражда повече деца

Положителна тенденция - българката ражда повече деца
Добрата новина

Положителна тенденция – българката ражда повече деца

В Деня на родилната помощ началничката на АГ клиниката в УМБАЛ ,,Св. Георги“проф. Екатерина Учикова сподели пред Радио Пловдив, че сме свидетели на една положителна тенденция – българката ражда второ и трето дете, което е изключително важно предвид демографската криза.
,,Увеличаване на възрастта на родилките е друга тенденция, която се наблюдава.Все по-често в клиниката идват да раждат жени, които са над 40 години“, сподели проф. Учикова.
Тя сподели, че най-младата родилка през 2023 г. в клиниката е била на 14 години, а най-възрастната – на 48 години.

Началничката на АГ клиниката коментира, че по-късното раждане крие рискове, но все пак е въпрос на личен избор кога една жена ще зачене. Тя споделя, че медицината е достатъчно напреднала, за да може да се реализира зачатие, да може да се реализира бременност и съответно- раждане.
,,Броят на недоносените деца се увеличава, като в клиниката в рамките на няколко години процентът е сравнително устойчив- около 11%. Мога да заявя, че наблюдаваме една промяна в структурата на недоносеността. Т.е. по-често се раждат деца с III и IV степен на недоносеност. Това означава, че теглото, с което те се раждат, е между 700 и 1000 гр.“ споделя Проф. Учикова.

Според нея рисковите фактори за недоносеност са стреса, болести като артериална хипертония, вредните навици, захарен диабет,заболявания на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания.
Тя сподели, че особено внимание обръщаме на инфекциите на отделителната система и гениталните инфекции.

,,Може би те са една от основните причини за преждевременно спукване на околоплодния мехур и започване на преждевременно раждане“, заяви проф. Учикова, като допълни, че за преждевременното раждане има и ред други причини. Една от сериозните сред тях липсата на достъп до специализирана доболнична помощ за някои бременни.

Началничката на АГ клиниката в най-голямата болница в страната допълни, че за седмицата от началото на годината там са отчетени 30 раждания, включително на две двойки близнаци.
Да не забравяме и, че именно в същата тази пловдивска УМБАЛ „Св. Георги“ се появи на бял свят и първото бебе на България за 2024 г., което бе родено в 00:01 ч на 1 януари.

Вижте още интересни теми при нас:

Как да се преборите със страховете си?

Новолунието на 11 Януари ще донесе ЩАСТИЕ на три зодии 

Алое вера: натуралната сила за здраве и красота

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Надявам се да се влюбиш

Tagged , , , , ,
на горе