Как да се преборите със страховете си?
Психология

Как да се преборите със страховете си?

Страховете са врагове на хората.Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

В забързаното ежедневие, в което живеем, изпълнено със стрес и постоянна тревожност, много хора страдат от паник атаки и се борят с какви ли не страхове.Bceĸи чoвeĸ имa cтpax oт нeщo – oт живoтни, oт oбщyвaнe, oт виcoĸoтo, oт мopeтo, вce paзлични нeщa. Πpoблeмът e, чe имa xopa, ĸoитo ce cтpaxyвaт oт мнoгo нeщa и тoвa им пpeчи дa нaмepят мяcтoтo cи в oбщecтвoтo и дa cъздaдaт пpиятeлcтвa и вpъзĸи. Зa дa Bи пoмoгнeм, cмe cинтeзиpaли няĸoлĸo нeщa, чpeз ĸoитo мoжeтe дa пpoгoнитe cтpaxa.

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Ползи за здравето от алое вера: 5 интересни свойства

 

Как да се преборите със страховете си?

1.Научете повече за вашия страх

страховете
Как да се преборите със страховете си? снимка: pinterest

Тази първа стъпка може да бъде най-трудната, но е и абсолютно необходима. Не можете да преодолеете страховете, които остават скрити в прашните области на вашето подсъзнание. Трябва да се изправиш пред него. Когато обърнете лицето си към даден човек, вие го виждате и научавате как изглежда и как се държи. Когато се обърнете към страха си (вместо да се отдалечите от него), забелязвате неща за страха си, които не сте знаели преди. Това осъзнаване ви помага да го преодолеете.

2. Използвайте въображението си по положителен начин

страховете
Как да се преборите със страховете си?

Въображението е прекрасно нещо. Дава ви сила, креативност и способност да мислите извън кутията. За съжаление, активното въображение може да бъде вреден инструмент, когато ви кара да мислите за негативни неща. Вашето въображение може да увеличи страховете ви, правейки ситуацията ви да изглежда много по-лоша, отколкото е в действителност.

Вместо да оставите въображението си да ви води по тъмните коридори на страха, целенасочено го използвайте за преодоляване на страха.

Как правиш това? Изберете спокоен момент, когато сте спокойни и не сте разтревожени. Затворете очи и си представете себе си в ситуация, която обикновено предизвиква страх. Например, ако се страхувате да се изгубите в претъпкана сграда, представете си себе си на оживено летище. Сега си представете, че се справяте със ситуацията мирно. Не замръзваш и не започваш да плачеш. Вместо това търсите гише за информация или табела, която ще ви помогне да възвърнете чувството си за посока. Представяте си как стигате до правилния паркинг, отключвате вратата на колата си и се прибирате безопасно вкъщи без лоши инциденти.

3. Изправете се срещу страховете си

Избягването на страховете само ги прави по-страшни. Какъвто и да е страхът ви, ако се изправите срещу него, той трябва да започне да избледнява. Ако изпаднете в паника един ден, когато се качвате в асансьор, например, най-добре е да се върнете в асансьора на следващия ден.

4. Съсредоточете се върху дишането си

страховете
Как да се преборите със страховете си?

Дишането е по-важно, отколкото си мислите. Обикновено безпокойството започва с късо дишане. Късите вдишвания предизвикват редица негативни реакции в тялото ви, които бързо се превръщат в пристъп на тревожност. Ключът към преодоляването на тези бързи изблици на безпокойство е да контролирате дишането си.За щастие дълбокото дишане не е сложно.

След като осъзнаете, че започвате да се страхувате, спрете и се съсредоточете върху дишането си. Поемете въздух и след това бавно го изпуснете. Уверете се, че издишването ви е по-дълго от вдишването. Това не е просто някакъв психологически трик; дълбокото дишане принуждава тялото ви физически да се успокои и да се отървете от страховете си.

5. Погледнете доказателствата

Понякога помага да се предизвикат страховитите мисли. Например, ако се страхувате да не попаднете в капан в асансьор и да се задушите, запитайте се дали някога сте чували това да се случва на някого. Запитайте се какво бихте казали на приятел, който изпитва част от страховете.

6. Използвайте мозъка си по начин, различен от обичайния

страховете
Как да се преборите със страховете си?

Вашият страх и безпокойство възникват от определена част от мозъка ви и позволяват на емоцията да надделее над рационалната мисъл. Когато почувствате, че страховете се появяват, опитайте да използвате различна част от мозъка си. Помислете например за числата. Медицинска сестра в клиниката може да помоли пациент да оцени болката си по скала от 1 до 10. Използвайте тази скала за вашето безпокойство. Колко тревожни сте, когато 1 е напълно спокоен, а 10 е най-лошият ви симптом? Спрете и анализирайте. Оценявате ли страха си на 7? Много добре. Можете да работите върху понижаването му до 4 или 3. Опитайте да използвате следващата стъпка, за да намалите оценката си за страх.

Tagged , , ,
на горе