Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава
Психологически

Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава

Често ежедневието ни преминава обсипано с негативни мисли и гнева ни преследва навсякъде. Заради забързаното си ежедневие доста хора са постоянно изнервени, което всъщност проваля целия им ден и ги кара постоянно да се чувстват ядосани. Замислете се колко много енергия изразходвате, постоянно ядосвайки се за нещо. Доста често дори се ядосваме за неща, които не ни засягат пряко. Ако животът ви е изпълнен с повече положителни емоции, дните ще минават много по-леко и приятно.

Недоволствате ли, когато някой ви прекъсне в движението? Покачва ли се кръвното ви налягане, когато детето ви откаже да сътрудничи? Гневът е често срещана и дори здравословна емоция. Но е важно да се справите с него по положителен начин. Неконтролираният гняв може да се отрази както на здравето, така и на взаимоотношенията ви.

Готови ли сте да овладеете гнева си?

6 начина да овладеем и спрем паник атаките

5 големи родителски грешки, които трябва да избягваме

infomax-logo-50-15-HW Кой е най-здравословният шоколад и защо?

Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава

1. Мислете преди да говорите

гнева
Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава снимка: pinterest

В разгара на гнева е лесно да кажеш нещо, за което после да съжаляваш. Отделете няколко минути, за да съберете мислите си, преди да кажете нещо. Също така позволете на другите, участващи в ситуацията, да направят същото.

2. След като се успокоите, изразете притесненията си

Веднага след като мислите ясно, изразете разочарованието си по настоятелен, но неконфронтивен начин. Изразете притесненията и нуждите си ясно и директно, без да наранявате другите или да се опитвате да ги контролирате по време на гнева си.

3.Определете възможните решения

Вместо да се фокусирате върху това, което ви е ядосало, работете върху разрешаването на проблема. Разхвърляната стая на детето ви разстройва ли ви? Затвори вратата. Вашият партньор всяка вечер закъснява ли за вечеря? Планирайте храненията по-късно вечерта. Или се съгласете да ядете сами няколко пъти седмично. Освен това разберете, че някои неща просто са извън вашия контрол. Опитайте се да бъдете реалисти относно това, което можете и не можете да промените. Напомнете си, че гнева няма да поправи нищо и може само да го влоши.

4. Придържайте се към твърденията „Аз“.

гнева
Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава снимка: pinterest

Критикуването или обвиняването може само да увеличи напрежението. Вместо това използвайте изявления „Аз“, за да опишете проблема. Бъдете уважителни и конкретни. Например кажете: „Разстроен съм, че напусна масата, без да ми помогнеш с чиниите“ вместо „Никога не вършиш домакинска работа“. Не се оставяйте гнева да ви води.

5.Не таи злоба

Прошката е мощен инструмент. Ако позволите на гнева и други негативни чувства да изместят положителните чувства, може да се окажете погълнати от собствената си горчивина или чувство за несправедливост. Да простите на някого, който ви е ядосал, може да помогне и на двамата да се поучите от ситуацията и да укрепите връзката си.

6. Използвайте хумора, за да освободите напрежението

гнева
Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава снимка: pinterest

Осветяването може да помогне за разсейване на напрежението и гнева. Използвайте хумора, за да ви помогне да се изправите лице в лице с това, което ви ядосва и евентуално с всички нереалистични очаквания, които имате за това как трябва да вървят нещата. Избягвайте обаче сарказма – той може да нарани чувствата и да влоши нещата.

7. Практикувайте умения за релаксация

Когато нравът ви пламне, използвайте уменията за релаксация. Практикувайте упражнения за дълбоко дишане, представете си релаксираща сцена или повторете успокояваща дума или фраза, като например „Успокой се“. Можете също така да слушате музика, да пишете в дневник или да направите няколко йога пози – каквото е необходимо, за да насърчите релаксацията и да се справите с гнева.

8.Мислете позитивно – каквото и да се е случило, намирайте позитивната страна.

гнева
Управление на гнева: 10 съвета за укротяване на нрава снимка: pinterest

Всеки проблем крие и нещо добро, което обаче ние доста рядко забелязваме. Въпреки проблемите се усмихнете и си дайте кураж. Притеснявайки се и ядосвайки се вие единствено и само си навличате нови неприятности. Опитайте се да обръщате по-малко внимание на негативното в живота си, на гнева си и дайте шанс на позитивизма да ви помогне.

9. Знайте кога да потърсите помощ

Да се ​​научите да контролирате гнева понякога може да бъде предизвикателство. Потърсете помощ за проблеми с гнева, ако гневът ви изглежда извън контрол, кара ви да правите неща, за които съжалявате, или наранява хората около вас.

10.Упражнявайте се

Физическата активност може да помогне за намаляване на стреса и гнева, който може да ви накара да се ядосате. Ако почувствате, че гневът ви ескалира, отидете на бърза разходка или тичайте. Или прекарайте известно време в други приятни физически дейности.

Tagged , , ,
на горе