6 начина да овладеем и спрем паник атаките

6 начина да овладеем и спрем паник атаките
Психология

6 начина да овладеем и спрем паник атаките

Паник атаките са изключително опасни.Напоследък думата “паник атака” добива изключителна популярност, като голям процент от хората твърдят, че страдат от това състояние. Често погрешно се именуват и други състояния, които имат нужда от отделен прочит.

Ако имате пристъп на паника, можете да управлявате симптомите си в момента със стратегии като дълбоко дишане, упражнения за внимание, мускулна релаксация и др. Работата с терапевт може да помогне за предотвратяване на бъдещи панически атаки.

Паник атаките са внезапни интензивни пристъпи на страх, паника или тревожност. Те са поразителни и имат както физически така и емоционални симптоми. Много хора с панически атаки може да имат затруднено дишане, потят се обилно, треперят и усещат как сърцето им бие. Някои хора също ще изпитат болка в гърдите и усещане за откъсване от реалността или от себе си по време на паник атака. Така, че те мислят, че имат сърдечен удар. Други съобщават, че се чувстват като претърпели инсулт.

7 начина как да пробудите вътрешния си лидер

Хюга: Скандинавските тайни за щастлив живот – Светлина

 

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Надявам се да се влюбиш

6 начина да овладеем и спрем паник атаките

1.Признайте, че имате паническа атака

паник атаките
5 начина да овладеем и спрем паник атаките снимка: pinterest

Като разпознаете, че получавате пристъп на паника вместо инфаркт, можете да си напомните, че това е временно, ще отмине и че сте добре.

Опитайте се да оставите настрана страха, че може да умирате или че се задава неизбежна гибел, и двата страха са само симптоми на панически атаки. Това може да ви позволи да се съсредоточите върху други техники за намаляване на симптомите на паник атаките.

2. Затворете очи

Някои пристъпи на паник атаките идват от задействания, които ви завладяват. Ако сте в забързана среда с много стимули, това може да подхрани паническата ви атака.

За да намалите стимулите, затворете очи по време на пристъпа на паника. Това може да блокира всякакви допълнителни стимули и да улесни фокусирането върху дишането ви.

3. Практикувайте внимателност

паник атаките
5 начина да овладеем и спрем паник атаките

Внимателността може да ви помогне да се заземите в реалността на това, което е около вас. Тъй като паник атаките могат да причинят чувство на откъснатост или отделеност от реалността, това може да се пребори с паническата ви атака, когато наближава или действително се случва.

Внимателността включва:

фокусиране на вниманието ви върху настоящето
разпознаване на емоционалното състояние, в което се намирате
медитация, за да намалите стреса и да ви помогне да се отпуснете

4.Намерете обект на фокус

паник атаките
5 начина да овладеем и спрем паник атаките снимка: pinterest

Някои хора намират за полезно да намерят нещо, върху което да съсредоточат цялото си внимание по време на паническа атака. Изберете един обект в ясна видимост и съзнателно отбележете всичко, което можете за него.

Например, може да забележите как стрелката на часовника трепва, когато тиктака, и че е леко изкривена. Опишете шарките, цвета, формите и размера на обекта за себе си. Съсредоточете цялата си енергия върху този обект и симптомите на паник атаките може да отшумят.

5. Опитайте дихателна техника

Често срещан симптом на пристъп на паник атаките е усещане за недостиг на въздух или усещане за задушаване. Сякаш тялото ви не може да получи достатъчно кислород. Това е част от нашия отговор на борба или бягство.

Умишлената промяна на дишането ви обратно към стабилно темпо помага да регулирате тялото и ума си. Освен това дава на ума ви нещо, върху което да се съсредоточи, освен страховете, които толкова естествено съпътстват паниката.

Вдишайте през носа, като броите до 4, и издишайте през носа, като броите до 4. Ако броенето до 4 е трудно, опитайте 2-3 секунди.

6. Направете си почивка

паник атаките
5 начина да овладеем и спрем паник атаките

Ако започнете да изпитвате паника, докато шофирате, готвите или се грижите за другите, спрете това, което правите и се погрижете за паник атаките като за свой първи приоритет.

Не забравяйте, че ще бъде само за няколко минути.

Отбийте се, изключете печката, помолете някой да гледа децата или ги поставете някъде на сигурно място в стаята, за да се забавляват. Ако работите, може да се пъхнете в кабинка в банята.

Веднага щом започнете да забелязвате възникването на паника, намерете място, за да се съсредоточите върху дъха си, използвайте инструментите си и останете в безопасност, докато вълната от паника идва, достига връх и изчезва.

Tagged , , , ,
на горе