9 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг
Интересно

9 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

За какво си благодарен днес? Благодарността е мощна емоция, която ни прави по-щастливи и по-здрави.

Лесно е да бъдем благодарни за големите моменти и очевидните неща в живота, като нашите близки, кариера, добро здраве, финансова стабилност и самия живот.

Но колко често се оказва, че оценявате малките неща?

Питам, защото, за да се насладим на предимствата на благодарността, трябва да я практикуваме през цялото време. За да направим това, трябва да се обучим да оценяваме дори нещата, които често остават незабелязани.

9 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

Как да покажем благодарността си

Подобното привлича подобно: Как да преобърнете живота си към добро

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

За да ви помогнем да започнете по пътя си към култивиране на вашето отношение на благодарност, ето 9 уникални неща, за които да бъдете благодарни всеки миг.

Да започваме!

1) Бъдете благодарни за залезите и изгревите

 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг
уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

Нека започнем, като оценим красивото явление, което започва и завършва дните ни: изгревът и залезът на слънцето.

Любител съм на залезите и изгревите. Просто има нещо в тях, което е толкова ведро и вдъхновяващо. Все още не съм срещал някой, който да не оценява красотата на това да видиш изгрева или залеза.

Така че защо това е в списъка ми с уникални неща, за които да съм благодарен?

Защото често, подобно на други неща, които се случват всеки ден, сме толкова свикнали с изгрева и залеза на слънцето, че забравяме да сме благодарни за тях. Разбира се, ние оценяваме красивия хоризонт, когато ги видим, но кога за последен път оценихте посланието зад всеки изгрев или залез?

Те символизират много красиви неща, за които трябва да сме благодарни, като: надежда, затваряне, минало, ново начало и много повече!

„Изгревите и залезите са ежедневно доказателство, че денят може да започне и завърши красиво. Какво ще се случи между тях зависи от вас.”— Неизвестен

2) Бъдете благодарни за сметките

Да, правилно прочетохте. И да, това все още е списък с необичайни и интересни неща, за които да сме благодарни. Но не, не говоря за левови банкноти. Имам предвид тези, които трябва да платите, като вода, електричество, ипотека и дори сметки за вашата кредитна карта.

Вероятно мислите, че това е абсурдно, особено след като страховитите сметки заемат по-голямата част от  заплатата ни. Но позволете ми да споделя с вас нещо, което научих и което промени гледната ми точка за сметките:

Преди няколко години случайно попаднах на подкаст, в който мотивиращата авторка Луиз Хей говори за важността да не се тревожим за сметките си.

Според Луиз трябва да сме благодарни за сметките си, защото те признават способността ни да плащаме това, което консумираме. Тя казва, че по този начин, ни се доверява и приема, че ние сме достатъчно проспериращи, за да са готови да предоставят продукта или услугата първи. Тя казва, че когато благославяме сметките си и ги плащаме с радост, ние отваряме „свободно течащия канал на изобилието“.

Помогна ли да промените вашето виждане за сметките, както направи моето? Убеди ли ви да сте благодарни за сметките си, вместо да се възмущавате?

3) Бъдете благодарни за предизвикателствата, които идват по пътя ви

Ако сте променили възгледите си за сметките, опитайте се да видите и предизвикателствата в различна светлина.

Усещам те. Лесно е да се каже и трудно да се направи. Затова все пак се нарича предизвикателство. Но прочетете това:

Майкъл Дж. Фокс, известен с емблематичните си роли във филмите „Завръщане в бъдещето“, беше диагностициран с болестта на Паркинсон през 1991 г. В интервю за списание той говори за това как  се е научил да отговаря на предизвикателствата с благодарност.

Той каза, че възприемането на отношение на благодарност е помогнало да запази позитивното си мислене. Ето неговия съвет към онези, на които им е трудно да бъдат благодарни в трудни ситуации:

„Ако смятате, че няма за какво да сте благодарни, продължете да търсите. Защото вие не получавате само оптимизъм. Не можеш да чакаш нещата да са страхотни и след това да си благодарен за това. Трябва да се държите по начин, който насърчава това.

Да си благодарен сред трудностите е трудно, но Майкъл Дж. Фокс е доказателство, че е възможно.

Признаването на нашите основни ценности или аспектите от живота ни, които наистина имат значение за нас, може да помогне за култивирането на благодарност, когато сме изправени пред предизвикателства.

4) Бъдете благодарни за дъжда

 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг
уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

Някъде през 2022 г. холивудската актриса Дрю Баримор стана вирусна заради лудуването под дъжда. Не носеше нищо специално и не правеше никакви каскади. Тя просто се забавляваше в дъжда.

Подобно на залезите и изгревите, дъждът също е едно от онези събития, които приемаме за даденост, защото ги очакваме като част от начина, по който майката природа се върти. В по-голямата част от света дъждът идва и си отива. Но има места по света с изключително ограничени валежи.

Нека да се задълбочим малко по-дълбоко:

В Луксор, град в Египет, обикновено вали само един ден в годината, а когато вали, е само около 1 мм на квадрат за цялата година. За да ви помогне да визуализирате това по-добре, вземете линийка и погледнете знака от 1 mm. Ето колко дъжд получава Луксор за цяла година!

Ако този дъжд не беше достатъчно силен, пустинята Атакама в Чили получава само половината от това за дадена година. За да го поставим в перспектива, това е като да капнете една капка вода на върха на пръста си!

Така че следващия път, когато вали, приемете съвета на Дрю Баримор и не пропускайте възможността да го оцените и да се радвате на него!

5) Бъдете благодарни за звука на тишината

Ако можем да оценим тропота на дъжда, трябва също да се научим да сме благодарни за моментите на тишина.

Продължителното мълчание може да бъде зловещо и провокиращо безпокойство, така че кратките периоди на мълчание могат да бъдат странно нещо, за което да сте благодарни. Но ето науката, която подкрепя ползите от тишината за нашето физическо и психическо здраве:

Шведски учени са изследвали музиканти през 2009 г. и са открили, че периодите на тишина между музикалните ноти увеличават способността на мозъка да обработва информация.

Експерти от Харвард също са съгласни, че тишината помага за развитието на нови клетки в мозъчните центрове за учене и памет, стабилизира сърдечната и дихателната система, повишава морала ни и повишава продуктивността ни.

В днешния модерен свят нашите сетива са свръхстимулирани с толкова много информация, включително звук. В наши дни е много рядко да има моменти на мълчание, така че когато го получите, възползвайте се максимално от него и бъдете благодарни за него.

6) Бъдете благодарни за смеха

 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг
уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

Ако тишината не е вашето нещо, може би звукът от смях е.

И така, кои са 10-те неща, за които да сме благодарни, когато става дума за смях?

Подобно на усмивката, смехът е универсален език.

Свързва хората заедно.

Това е моментно бягство от понякога сурова реалност.

Отпуска мускулите ни.

Помага ни да облекчим стреса, като регулира сърдечната честота.

Когато се смеем, вдишваме кислород по-добре. Това помага за стимулиране на органи като сърцето, белите дробове и бъбреците.

Помага ни да се справим в трудни моменти.

Освобождава естествени болкоуспокояващи.

Смята се, че подобрява имунната ни система.

Може да се смеете на забавно шоу, лудории на приятели и семейство, шега, забавна случка или това може да са спомени за някое от тях.

Така че следващия път, когато се насладите на сърдечен смях, направете съзнателно усилие да почувствате благодарност за способността си да се смеете и за моментите, които са го накарали да се случи.

7) Бъдете благодарни за откази (в живота и любовта)

Според моя опит оценяването на отхвърлянето обикновено идва в ретроспекция.

Ето един анекдот, за да покажа какво имам предвид:

Моят имейл има папка с етикет „предложения за работа“. Това е моята колекция от писма за работодатели преди повече от десетилетие, когато започнах да търся работа.

Така че защо все още имам тази папка след повече от 10 години? Използвам го като напомняне, че Вселената винаги ме пази. Поглеждайки назад към тези писма за отказ, осъзнавам, че са за работа, на която не можех да си представя, че сега ще бъда.

Същото е и с отказите в любовта и връзките . Почти невъзможно е да сте благодарни за раздялата веднага след като се е случила.

Но когато погледнете назад към миналите си връзки, ще разберете защо се е случило така. Отхвърлянията в любовта често ни отклоняват от грешния човек, за да ни отведат до правилния .

Раздялата също така е шанс да си дадете време да израснете индивидуално, така че когато настъпи подходящото време и обстоятелства, ще се радвате на по-здрава и по-дълготрайна връзка.

За да наблегна повече на моята гледна точка, ето няколко примера за известни хора, чиито откази безспорно заслужават благодарност:

Майкъл Джордан беше отхвърлен от университетския си отбор в гимназията. Неговият треньор тогава го смяташе за  „посредствен“, така че вместо това го постави в младши отбор на училището. Но сега той може би е най-великият в играта на всички времена.

Уолт Дисни беше уволнен от местен вестник поради „липса на креативност“.

Мадона преживя отхвърляне от няколко звукозаписни компании, преди да бъде наречена „Кралицата на попа“.

Ван Гог е уволнен от работата си като търговец на изкуство.

Модната дизайнерка Вера Уанг, известна със своята сватбена мода, се състезава на национално ниво във фигурното пързаляне, докато не успя да влезе в олимпийския отбор през 1968 г.

Накратко, нека бъдем благодарни за отказите, защото те ни водят към правилния път. Те ни тласкат да станем по-добри , ако не и най-добрите, версии на себе си.

 Бъдете благодарни за вашето любопитство и въображение

Подобно на отказите , любопитството и въображението могат да ни тласнат към успех, така че трябва да прегърнем случайните въпроси и идеи, които изникват в главите ни от време на време.

Ето защо:

Без  любопитство нямаше да се възползваме от предимствата на откритията на Алберт Айнщайн и изобретенията на Никола Тесла.

Айнщайн сам го каза:

„Важното е да не спирате да разпитвате. Любопитството има своя собствена причина да съществува.

9) Бъдете благодарни за нашите различия

 уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг
уникални неща, за които да сте благодарни всеки миг

Животът би бил скучен, ако всички изглеждахме, действахме и мислихме по един и същи начин. Това е достатъчна причина да сме благодарни за разнообразната култура и разнообразни преживявания на света.

Ето още причини да сме благодарни за нашите различия:

Чарлз Дарвин приписва работата си по теорията на еволюцията на разнообразните екосистеми и видове, които среща, когато обикаля света от 1831 до 1836 г.

Джаз музиката идва от смесица от афро-американски музикални традиции, блус, маршове, рагтайм и други жанрове музика.

Александър Греъм Бел, известен с изобретяването на първия телефон, е роден в Шотландия, учи в Лондон, имигрира в Канада и в крайна сметка се установява в Америка. Този разнообразен опит вероятно е вдъхновил неговото новаторско, нестандартно мислене.

Фюжън кухнята е апетитна причина, поради която съм благодарен за нашите културни различия – можем да се насладим на най-добрите световни кухни, събрани заедно.

Бих могъл да измисля списък с благодарности от А до Я за разнообразието, но позволете ми вместо това да споделя този цитат, тъй като той до голяма степен дава същината на нещата:

„Споделете нашите прилики, отпразнувайте нашите различия.“– М. Скот Пек

Винаги има за какво да сме благодарни

Благодарността е мощен инструмент, който ни помага да поддържаме позитивно мислене и да преодоляваме негативните мисли и емоции.

Това е навик, който се практикува най-добре всеки момент от живота ни и за щастие е невъзможно да ни свършат нещата, за които да сме благодарни. Ако отворите очите си за тях, ще видите много големи и малки неща, за които трябва да сте благодарни.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе