Умкалоабо – африканското растение чудо

Умкалоабо - африканското растение чудо
Добра форма

Умкалоабо – африканското растение чудо

Медикаментите с екстракт от умкалоабо са сред най-ефективните фитопрепарати срещу проблеми с дихателните пътища. В продължение на стотици години зулусите лекували всякакъв вид белодробни заболявания с помощта на билката. В наши дни науката доказа лечебната ефективност на забележителното африканско растение.

Какво представлява растението?

Растението със забележителни лечебни свойства е вид местна пеларгония (Pelargonium sidoides), известна още като африкански здравец. На учените е отнело повече от 100 години да докажат лекарствената му ефективност. Според тях отговорните за терапевтичното му действие активни вещества вероятно са голямото количество танини в съчетание с други съдържащи се в билката полезни съставки.

Африканският здравец, чиито корени се използват за производство на лечебни тинктури, добива популярност в западния свят най-вече с местното си име „умкалоабо“, което често пъти съвпада изцяло или частично с търговското име на съответните лекарствени препарати. Растението има листа с формата на сърце и се отличава със своите тъмночервени до черни цветове. Расте на пасища с камениста почва. Оригинално произхожда от южната част на Африка, където се среща в района на Лесото и Трансваал на височина до 2000 метра. Понастоящем се отглежда в Южна Африка специално за медицински цели. Активната съставка се извлича както от диви, така и от култивирани растения. Билките растат в продължение на три години, преди да бъдат събрани на ръка и измити. След това суровината се преработва от съответната фармацевтична компания в растителен медикамент.

Как се използва африканският здравец?

Народът Зулу използва растението като лекарство в продължение на стотици години. Благодарение на дружелюбното и открито отношение на местните обитатели към болен пътешественик, то става достояние на съвременния западен свят и много повече хора могат да се възползват от лечебните му свойства. Болести, срещу които африканският здравец е ефективен:
• простуда
• кашлица
• дрезгавост
• бронхит
• синузит
• тонзилит

Как действа екстрактът от растението?

Умкалоабо може да облекчи остър бронхит, настинки и риносинузит, ефетът му се наблюдава също при някои вируси. Опити ин витро са показали, че силно концентрираният специален екстракт от растението предпазва лигавицата, като потиска прикрепването на вируси към клетките на епитела. Така атаката им е блокирана още на повърхността. Ако в отсъствие на тази профилактика вирусите вече са завладели територия от лигавицата, той е ефективен благодарение на други механизми на действие – активира собствената защита и мобилизира клетките убийци. Те проникват в завладените от вируси клетки на лигавицата и ги унищожават. Но екстрактът действа също на бактериите, като неговият директен и индиректен антибактериален ефект ограничава развитието им.

Употреба: как се използва екстрактът от растението?

Екстрактът от африкански здравец се предлага най-често под формата на тинктура и се приема на капки сутрин, обед и вечер, като е възможно разреждането им с вода. Макар по-рядко, екстрактът се предлага и в таблетна форма, като подобно на капките се приема три пъти на ден. Дневната доза не трябва да надвишава 30 капки за малки деца, 60 капки за деца и 90 капки за възрастни. Тинктурата съдържа 12% алкохол, което доведе до критики от страна на някои педиатри за използването на медикамента от малки деца. Един от производителите обаче изтъква, че алкохолното съдържание в препоръчваната дневна доза не надвишава това в чаша ябълков сок.

Области на приложение

Екстрактът от африканското растение умкалоабо се използва най-вече при простуда, кашлица и пресипналост, остър бронхит, инфекции на синусите и тонзилит. Медицинско одобрение съществува особено за прилагането на медикамента при остър бронхит при деца на възраст над 1 година и при възрастни.

Противопоказания: Кога да не се приема тинктурата?

При склонност към кървене или приемане на медикаменти за разреждане на кръвта, специалистите препоръчват да не се използва екстрактът, тъй като съдържащите се в него кумарини увеличават риска от кървене. Приемът на тинктурата може да се избягва също по време на бременност и кърмене поради факта, че препаратът съдържа алкохол.

Tagged , ,
на горе