Ароматни вани за сетивата и здравето
Добра форма

Ароматни вани за сетивата и здравето

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и чрез нея организмът може да поема активни вещества от лечебни растения. Успокояващите вани се отразяват добре както на здравето, така и на психиката.

Тинктури, етерични масла, цветя и билки: с малко лечебни познания човек може да подкрепи здравето си не само отвътре, но и отвън. При това колко е приятно в студено време да се отпуснете в топлата вана! Или – в случай, че разполагате само с душ – да се насладите на затопляща баня на краката.

Ако добавите тиха музика и чаша ухаещ чай, запали ароматна свещ и се зачете в приятна книга, ще отпуснете не само тялото, но и психиката си. Подобни релаксиращи ритуали са важни, затова е добре да се превърнат в ежедневна практика – те редуцират стреса и по този начин подсилват имунната ви система, като ви осигуряват благотворна пауза в забързаното ежедневие.

Ефективно отвън

Ваната може да бъде полезна като ритуал за отпускане, но също и като лечебно средство. Това се отнася особено за хората, които не харесват тинктурите и билковите чайове. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и може да поеме активните съставки, съдържащи се в билките, плодовете, корените и цветята.

Растенията предлагат на организма помощ при самолечение както отвътре, така и отвън през кожата чрез съдържащите се в тях етерични масла, дъбилни вещества, глюкозиди, флавоноиди, горчиви съставки и много други полезни вещества. Топлите вани обаче не са подходящи по всяко време. Подобно на сауната горещите водни процедури са табу при наличието на висока температура. В подобни случаи по-подходящи са затоплящи бани на краката с мащерка в началната фаза, компреси, чайове, торбички с лук за ушите или промивки на носа със солен разтвор. За баня на краката към водата трябва да се добави една четвърт от посочените за добавките за вана количества. Пациентите със сърдечно съдови проблеми също трябва да внимават с горещите вани. За тях температурата на водата не трябва да надвишава 32 градуса.

Успокояваща вана с портокалови кори и лавандула:

Съставки: 3 ч.л. изсушени настъргани или начупени портокалови кори, 3 ч.л. изсушен хмел, 3 ч.л. цвят от лавандула, 20 капки етерично масло (от мандарина), 200 мл прясно мляко.
Приготвяне: Билките и портокаловите кори се разпределят в памучни торбички и се затварят добре. Добавят се към вода с температура 40 градуса, а при изстиването й до 35-38 градуса, преди влизане във ваната, допълнително се прибавят ароматното масло, млякото и се разбъркват с ръка. Престоят във ваната не трябва да е по-дълъг от 20 минути.
Употреба: Ваната се взима вечер преди сън за успокояване на психиката и релаксиране. Портокалът прогонва страховете, лавандулата успокоява. За дълбок, здрав сън, добро настроение и срещу вътрешно безпокойство.

Имуностимулираща вана с теснолист живовляк:

Съставки: 6 – 8 ч.л. изсушен или два пъти повече пресен, нарязан на ситно теснолист живовляк, 200 мл прясно мляко.
Приготвяне: Билките се сваряват за кратко в 1 л вода, добавя се млякото и разтворът се оставя да се запари под капак около 10 минути. Течността се прецежда и се добавя към водата във ваната.
Употреба: При начални симптоми на инфекциозно заболяване тази вана подсилва имунната защита. Престоят във ваната трябва да е при температура 35-38 градуса, не по-дълъг от 20 минути.

Перфектната билкова вана:

Метод 1: Избраните билки се разпределят в памучни торбички, затварят се добре и се потапят във ваната. В началото температурата на водата трябва да е около 40 градуса, за да могат растенията и техните активни съставки да разгърнат своето действие. От време на време е добре торбичките да се изстискват. Подходящата температура за престой във ваната е между 35 и 38 градуса.
Метод 2: От билките се приготвя отвара, запарка или студен извлек. След това течността се прецежда и се добавя към водата във ваната. За да се разпредели равномерно се разбърква с ръка.
Метод 3: Прави се маслен екстракт, смесва се с естествен емулгатор (напр. сметана) и се изсипва във ваната. Разбърква се добре с ръка. При маслена баня е добре главата да се държи нависоко, за да се предпази косата от омазняване.

Tagged ,
на горе