Гинко билоба – универсални свойства и ползи на растението

Гинко билоба - универсални свойства и ползи на растението
Добра форма

Гинко билоба – универсални свойства и ползи на растението

Препаратите с гинко билоба обещават повишаване на умствените способности и се препоръчват срещу шум в ушите, виене на свят, отслабване на паметта, проблеми с оросяването, нарушения на зрението.

Производителите на растителни лекарствени средства предлагат гинко екстракти под формата на капки или дражета. Специалисти от различни научни области признават изключителните му свойства и го определят като „дърво на хилядолетието“.

Устойчиви, дълголетни и лековити

Съчетанието от устойчивост на болести и неподатлива на насекоми дървесина правят дърветата гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години. Благодарение на високото кисeлинно съдържание на листата те се считат за почти резистентни на вредители и болести, отрови от околната среда, радиоактивно лъчение и дори огън. Тази приспособимост прави възможно преживяването им дори в най-тежки условия.

През 60-те години на 20 век започват многобройни изследвания на дървото и са открити забележителните му регенериращи и прочистващи свойства. В лабораторни условия бе доказана дори ефикасността му срещу туберкулозни бацили. На тези си свойства гинко дължи определението растителен антибиотик.

Гинко билоба и неговият химичен състав

Уникалният химичен състав на листата от гинко билоба представлява обширна таблица от над 100 активни вещества. Особено трябва да се отбележи, че някои биологични вещества, като тритерпеновите лактони гингколид и билобалид, се намират изключително в този отделен растителен вид. Те се съдържат в 6-12% от общия състав на активните вещества. Повече от 1/4 от състава на гинко билоба се заема от съдържанието на такива вещества като биофлавоноиди – кверцетин, изорамнетин, кемпферол и флавоноидни гликозиди – гингитин, билобетин, мирицетин.

В допълнение към горните компоненти, формулата на Гинко билоба съдържа кондензирани танини, органични и гинкголови киселини, полипреноли, азотни основи, аминокиселини, восъци, катехини, стероиди, карданоли и захари. Има и голямо количество микроелементи като магнезий,желязо, калий, калций, фосфор. Както и минерали: селен, манган, мед, титан. От листата се изолира и ценен ензим – супероксиддисмутаза, който предпазва тялото от кислородни радикали.

Гинко подобрява кръвообращението

Множество изследвания доказват, че препарати, съдържащи листа от гинко, оказват позитивен ефект върху кръвния вискозитет чрез инхибиране слепването на тромбоцити и оптимизиране еластичността на червените кръвни клетки (еритроцити). По този начин се подобрява кръвообращението в капирярните съдове, доставката на кислород и глюкоза в тъканите, което от своя страна оказва позитивен ефект върху клетъчното производство на енергия. Гинко оказва и директно действие върху съдовите стени, като релаксира гладката мускулатура и стабилизира пропускливостта на съдовете. По тази причина препаратите с гинко могат да бъдат прилагани при всички болести, свързани с нарушения на кръвообращението. Специалистите препоръчват приемането до 240 mg стандартизиран сух екстрат на ден. Ефектът на ниско дозираните препарати остава под въпрос. Лечението трябва да се провежда в продължение на минимум 8 седмици с контролен преглед най-късно след 3 месеца.

Тинктурата от гинко билоба се прави от листата му. Обикновено се предписва при патологии на сърдечно-съдовата система, множествена склероза, допълва основното лечение за увреждане на слуха, бронхиална астма, токсичен шок и мигрена. Гинко билоба има незаменим терапевтичен ефект, уникално е растение, няма впечатляващ списък от противопоказания и странични ефекти, поради което е спечелил положителни отзиви от пациенти и лекари. Тинктурата от гинко билоба е чудесна за подмладяване на лицето у дома и може да се използва като лосион. Тя може да бъде алкохолна или водна. Приготвянето на тинктура от гинко билоба не е трудоемко и можете да го направите сами,за това трябва да знаете как да варите листата.

Прахът от листа на гинко билоба също има домашна употреба. Суровините, приготвени съгласно технологията, трябва да се смилат възможно най-много; за тези цели е подходящ пасатор или кафемелачка. Прахът е напълно готов за употреба, 1 чаена лъжичка трябва да се дъвче преди ядене. състав, погълнете го и изпийте чаша студена вода. Приема се от курса – 2 месеца с двуседмична почивка.

Как могат да помогнат екстрактите с гинко билоба

Действие на стандартизираните екстракти с гинко билоба:

• Подобряване флуидността на кръвта;
• Повишаване обезпечаването на тъканите с кислород и глюкоза;
• Стабилизиране пропускливостта на съдовете чрез отпускане на мускулатурата;
• Неутрализиране действието на свободните радикали;

Разумно е прилагането им при следните оплаквания:

• Отслабване на паметта;
• Нарушения на кръвообращението;
• Виене на свят;
• Шум в ушите;
• Внезапна загуба на слух;
• Главоболие;
• Колебания на настроението и страхови състояния при хора в напреднала възраст;

Tagged , ,
на горе