5 начина да насърчите търпението у детето си

5 начина да насърчите търпението у детето си
Психология

5 начина да насърчите търпението у детето си

Чудили ли сте се как да насърчите търпението у детето си?Децата ни растат в свят, в който моменталното удовлетворение е норма. Разочароваме се, когато изпращането на текст отнема повече от пет секунди или когато изпращането отнема повече от два дни; децата ни се разочароват, когато не могат да имат нова играчка в този момент или когато трябва да изчакат нова видео игра, за да изтеглят. Нашият свят бързо се променя, за да иска все по-малко от нашето търпение.

Знаем обаче, че търпението има много предимства. Търпението подобрява нашето физическо, емоционално и социално здраве. Когато сме търпеливи, изпитваме по-малко стрес и по-малка вероятност от различни здравословни проблеми като високо кръвно налягане или стомашни проблеми. Изпитваме повече оптимизъм и чувства на радост (вместо чувства на гняв или безпокойство) и демонстрираме по-добро вземане на решения. А що се отнася до нашия социален живот, търпението насърчава съпричастност и уважение към другите и укрепва взаимоотношенията ни с другите. Както можете да видите от многото предимства, търпението е важно умение. Но като всяко друго умение, това изисква много практика.

Искате да излезете с него? Поканете го

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за дете от HappyMarket.bg 

 

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

5 начина да насърчите търпението у детето си

1. Размишлявайте с детето си

търпението
5 начина да насърчите търпението у детето си снимка: pinterest

Практикуването на търпението с детето ви ще бъде трудно, освен ако не започнете с директен и ясен разговор. В този разговор можете да научите това, което детето ви вече знае, и да го срещнете там, където се намира. До края на разговора се уверете, че детето ви знае какво е търпение и защо е важно. Опитайте някои от тези начални неща и въпроси, за да насочите разговора си:

Знаете ли какво е търпение?

Търпението е да можеш да изчакаш нещо, докато имаш положителна нагласа и без да се разстройваш. Понякога може да е трудно!

Сещате ли се за моменти, когато е трудно да бъдете търпеливи? По-трудно ли е да си търпелив, когато си уморен или гладен?

Какво би станало, ако никой никога не беше търпелив?

Какво би станало, ако повече хора бяха търпеливи?

Как се чувствате, когато сте нетърпеливи? Това усещане харесва ли ви?

Взимаме ли добри решения, когато сме нетърпеливи към някого или нещо?

Как мислите, че се чувстват другите, когато сме нетърпеливи към тях?

2.Помнете, че съвършенството не е целта

търпението
5 начина да насърчите търпението у детето си снимка: pinterest

Търпението е умение, което трябва да се практикува. Когато детето ви е успешно търпеливо, не забравяйте да му покажете, че забелязвате и го хвалете! Можете допълнително да помогнете на тяхната практика, като размишлявате върху нея навсякъде. Попитайте ги какви инструменти са използвали, за да останат търпеливи и как чувствата в телата им са се променили, когато са го направили. Докато упражняваме търпение, ние сме длъжни да се подхлъзнем. Това се очаква и това е добре.

Съвършенството не е целта и дори не е възможно. Уверете се, че вие и вашето дете прощавате на себе си и на другите, когато практикувате търпение. Поставете си реалистични цели и очаквания и бъдете готови за трудни предизвикателства, които не протичат гладко и изискват малко размисъл. Практиката и растежът са целите – не съвършенството.

3. Правете им комплименти, когато са търпеливи

търпението
5 начина да насърчите търпението у детето си снимка: pinterest

Има моменти, в които може би се фокусирате само върху поведението, което не искате да виждате у децата си и им посочвате когато са нетърпеливи, но не им правите комплименти, когато са търпеливи.

Да правите комплименти на децата си, когато правят добро, помага да затвърдите поведението, което искате да видите. Това също им позволява да знаят, че не е нужно да се държат негативно, за да привлекат вниманието ви. Това от своя страна може да помогне за създаването на търпението у децата.

4. Слушайте внимателно

търпението
5 начина да насърчите търпението у детето си снимка: pinterest

Едно от предизвикателствата при ученето на търпението е, че децата не са развили напълно способността да се изразяват с език. Вашето дете може да изрази неудовлетвореност физически и емоционално. Помогнете да успокоите детето си, като потвърдите преживяването му в ситуацията. Внимателното слушане с изявления като „Знам, че това отнема много време“ или „Може да е трудно да чакам“, помага на децата да се чувстват чути и моделира спокойна комуникация.

5. Насърчавайте физическата активност

търпението
5 начина да насърчите търпението у детето си снимка: pinterest

За децата ангажирането с физическа активност е един от най-мощните начини за прекъсване на скуката и безпокойството. Независимо дали това означава да скачате като жаба в двора или да танцувате в хола, справянето с подходящо предизвикателна физическа активност измества вниманието на мозъка и може да насърчи спокойно, фокусирано поведение. Така може да постигнете желания ефект с насърчаване на търпението у детето.

Tagged , ,
на горе