ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома

ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома
Идеи за дома

ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома

Домът е мястото, където се чувстваме уютно и удобно, но и там има ТОП 12 места за размножаване на бактерии. Стараем се да поддържаме дома си чист, редовно почистваме и изнасяме боклука. Но има някои неща, които могат да причинят инфекция и здравословни проблеми.

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

Сминдух: Знаем ли за уникалните лечебни свойства, които помагат при диабет, инфекции, анемия, храносмилателни нарушения…?

Основи на дълголетието, според лечебната система на проф. Неумивакин

Известни са ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома.

Най-опасните места в къщата за здравето са:

Кухненски гъби

Обикновените гъби за миене на съдове са опасни развъдници на бактерии, защото са в постоянен контакт с вода и изсъхват много време. Те натрупват частици храна, които са питателни за бактерии и гъбички, а постоянната влажност създава още по-благоприятна среда за размножаване на микробите.

За да коригирате ситуацията, сменяйте гъбите по-често или ги мийте при температури над 60 градуса (разбира се, отделно от нещата). Друг лайфхак: ако вкъщи има микровълнова печка, поставете гъбата в нея за 1 минута – това ще убие бактериите.

Канализацията на кухненската мивка

В канализацията винаги има влага и остатъци от храна, а оттам и бактерии. Можете да разрешите проблема с помощта на специални почистващи препарати, с които мивката трябва да се третира поне веднъж седмично, а най-добре през ден.

 

Дъски за рязане

Бактериите са особено активни на повърхността на дървените дъски, така че е по-добре да използвате пластмасови или керамични продукти. Само си представете, че дървената дъска може да носи 200 пъти повече микроби от тоалетната седалка. Идеалният вариант е да използвате отделни дъски за всяка група храни (месо, риба, зеленчуци и плодове), а след употреба, третирайте с 5% оцет.

Хладилник и фризер

Бактериите могат да се размножават дори при ниски температури. Особено внимание трябва да се обърне на чекмеджетата в хладилника, където обикновено се съхраняват зеленчуци и плодове, тъй като именно на тези места мухълът се появява по-често и премахването на „причината“ не е достатъчно, тъй като гъбичните изпарения лесно попадат върху други близки продукти. Редовното почистване на вътрешната повърхност на хладилника със сапунена вода и спазването на срока на годност на продуктите ви позволява да се отървете от бактериите. Във фризера се натрупват не по-малко микроби, така че също така е важно да почиствате вътрешността със сапунена вода поне два пъти месечно и, разбира се, не трябва да съхранявате храна, която не е първа свежест във фризера.

Банята

Това е стая с висока влажност, така че почистването на банята трябва да се поеме със специална отговорност. Микробите се натрупват в ъгли, цепнатини, фуги между плочки, в канали, по пердета. За да измиете банята, трябва да използвате специален дезинфектант, да проветрявате по-често или да се погрижите за организирането на добра вентилационна система.

 

Четки за зъби

Четките трябва да се измиват след употреба, тъй като за една нощ в устата ни се натрупва значително количество бактерии, които на сутринта можем да ги пренесем върху четките.

Вентилационни решетки

Мнозина не обръщат внимание на състоянието на решетките, защото са разположени високо. Но именно върху решетките се създават идеалните условия за жизнената активност на бактериите. По-добре е да инсталирате подвижни конструкции в къщата, които трябва да се отстраняват и избърсват поне веднъж месечно.

Тоалетната

По стените и пода в банята има повече микроби, отколкото по самата тоалетна, защото ако пуснете водата на отворен капак на тоалетната, тогава всички микроорганизми от нея лесно падат по пода и стените. Изходът е винаги да пускате водата със затворен капак, да миете подовете и да избърсвате стените в тоалетната поне веднъж седмично.

Дръжки на вратите

По дръжките също се натрупват много вредни микроорганизми, затова по време на почистване не забравяйте да ги избършете с кърпа, напоена с алкохол или спирт.

Леглото

Със сигурност знаете, че праховите акари живеят в спалното бельо, което може да провокира различни здравословни проблеми. За да избегнете неблагоприятните ефекти и да си осигурите здравословна нощна почивка, спалното бельо трябва да се пере поне веднъж седмично при температура не по-ниска от 60 градуса.

Дрехи

Дрехите трябва да се перат толкова често, колкото спалното бельо, защото и двете влизат в контакт с тялото и бързо натрупват бактерии. Занесете нещата на бързо почистване, дори ако изглеждат чисти, но са били носени няколко дни.

Джаджи

Това не са само смартфоните, но и таблети, компютърни мишки, клавиатури и други неща, които често докосвате. Те трябва да се избърсват редовно със специални кърпички.

Не забравяйте за общото почистване, което трябва да се извършва всеки месец. Обърнете внимание на такива зони под легла и шкафове, ниши и рафтове, където се натрупва голямо количество прах и съответно микроби. Чистите жилища са ключът към вашето здраве.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

infomax-logo-50-15-HW Първата българска конница нахлува в Италия през 535 г. като съюзник на на Византия_ВИДЕО

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе