Тайната на ябълката – къде се крият полезните вещества

Тайната на ябълката - къде се крият полезните вещества
Добра форма Здраве и красота

Тайната на ябълката – къде се крият полезните вещества

Последният път, когато хапнахте ябълка, изядохте ли целия плод – сърцевината, семената и всичко останало? Както много хора, има голяма вероятност да не сте го направили. Но сега е моментът да се замислите дали при следващото ядене на ябълка да не си хапнете и сърцевината на този чудесен плод. Защо ли? Защото хранителните й вещества са ключови за извличането на максимума хранителни вещества от ябълката.

Този плод, който има голям асортимент от сортове – от много сладки до много кисели, са чудесно допълнение към всяка диета. Те са натъпкани с фибри, които са чудесни за вашия храносмилателен тракт и управление на теглото, поддържат здравословни нива на кръвната захар, насърчават „добрите“ чревни бактерии и много други. Но знаете ли, че сърцевината и семената на ябълката са отговорни за много от тези предимства? Проучване от 2019 г., публикувано в Frontiers in Microbiology, установява, че голяма част от добрите бактерии на ябълката, което е от решаващо значение за здравето на червата, всъщност идва от тези части, които често са остатъци от храна.

Разбира се, може би се чудите: означава ли това, че трябва да ядете семената или сърцевината, за да се възползвате от качествата на ябълката? Не е задължително, но е желателно.

Ако все пак, не можете да се насилите да преглътнете семената и твърдите част на ябълката, има и друг лесен начин да използвате тези „остатъци” от ябълковата сърцевина: създайте свой собствен домашен ябълков оцет. Всичко, от което се нуждаете, са остатъци от ябълки, захар и вода. Можете да следвате следната рецепта: смесвате и оставяте да ферментира. Ябълковият оцет може да се използва за всичко – от отслабване до грижа за кожата, така че си струва да направите един опит. Смесете една супена лъжица или две в гореща вода и пийте преди хранене, за да ограничите апетита и да победите подуването на корема, или създайте спрей с ябълков оцет, за да напръскате косата си и да се отървете от пърхота. Възможностите са безкрайни!

Tagged ,
на горе