По-слаби сме с горчива храна
Добра форма

По-слаби сме с горчива храна

Горчивата храна има лоша репутация или по-скоро е далеч по-малко предпочитана чисто сладките или солени варианти. Според изследванията обаче тези, които обичат да се хранят с продукти с горчив вкус, каквито са броколито, брюкселското зеле и листни зеленчуци, са по-склонни не само да поддържат по-ниско тегло, но и да имат по-добро здраве като цяло.

Това не е толкова изненадваща информация, като се има предвид, че получаваме много хранителни елементи от тези видове зеленчуци. Но същото важи и за горчиви напитки, каквито са зеленият чай или какао от тъмен шоколад. Няколко проучвания също така посочват, че естественото предпочитание към горчивината се среща по-често при хора с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ).

Неотдавнашни проучвания на Food Research International и Disease Markers установиха, че много хора с по-висок ИТМ всъщност са по-малко чувствителни към горчивия вкус. Този вкус не им доставя удоволствие и те са склонни да го игнорират.

Проблемът наистина идва с това, че хората, които не могат да се хранят с горчива на вкус храна, я заменят с друга на вкус. Както изследователите посочват в Current Developments of Nutrition, това често води до по-голям прием на храна с много наситени мазнини. Не можете да отречете, че това често са по-сладките варианти, но очевидно могат да доведат до проблеми с управлението на теглото и други здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет.

Така че обречени ли сте на наднормено тегло, ако мразите горчивата храна? Разбира се, че не! На първо място, лесно е да се намерят начини да направите горчивината по-мека. Опитайте да готвите листни зеленчуци и зеленчуци със здравословни мазнини и да замените сладките закуски с естествените, богати на хранителни вещества подсладители. Можете също така да опитате цитрусови чипсове, изпечени на фурна, които балансират горчивината на корите със сладостта на плодовете.

Каквото и да изберете, просто не забравяйте, че винаги е важно да внимавате с какво храним телата си и има много вкусно здравословни начини да го направите.

Tagged ,
на горе