2 съвета от Ошо за това, което не трябва да казвате на приятелите си

2 съвета от Ошо за това, което не трябва да казвате на приятелите си
Интересно

2 съвета от Ошо за това, което не трябва да казвате на приятелите си

 

Обикновено си мислим, че понеже приятелите са близки до нас хора, тогава можем да споделим всичко с тях. Но за жалост сега хората все повече са приятели по социални и икономически причини или просто заради интересно забавление. Тоест, самата същност на приятелството: да бъдеш близък по дух човек и да имаш общи ценности, се губи.

Приятелството между хората се превърна по -скоро в изгодно взаимно споразумение и ако не сте полезен човек, който има ресурси и връзки, или нямате същите интереси като повечето хора, тогава едва ли ще успеете да намерите приятели. И съответно не бива да споделяте нещо духовно и лично с такива „приятели“.

Но дори и приятелството да е истинско, все още има две опасности, за които хората забравят, когато разказват на приятелите си за нещо.

 

За тях говори Ошо.

2 съвета от Ошо за това, което не трябва да казвате на приятелите си

Съвет номер 1

Никога не казвай на приятеля си нищо, което не би казал на врага си, защото който и да е приятел днес, утре може да стане враг. Всичко на този свят е временно и има своята противоположност. Любовта се превръща в омраза, а приятелството – във вражда.

С други думи – не разкривайте така наречените си „скелети в килера“; не казвайте нищо лошо за други близки хора и не се оплаквайте от тях.

В края на краищата е неприятно, когато ви се е случила деликатна ситуация, дори преди 5-10 години, или сте казали нещо лошо за някого в пристъп на гняв и след това приятел ви го припомня.

И като цяло, по -добре е да запазите тайната (решете сами какво е за вас) да я запазите за себе си – тя е ваша, лична, не е нужно да я разкривате на никого.

 

Съвет номер 2

Никога не казвай нищо против врага, защото утре той може да стане приятел. Тогава много ще се срамуваш. Особено ценен е този съвет, ако трябва да вземете страната на своя приятел, който е в конфликт с близки или с вашите приятели. Много е вероятно той да сключи мир с тях по -късно, но вие ще се окажете в неудобна ситуация, в която можете да бъдете изложени като „крайни“ и да запомните всичко, което ви е било казано. Затова бъдете внимателни в преценките си, защото отношенията с хората са много променливи.

Tagged , , , ,
на горе