4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка

4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка
Психология

4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка

Проблемът с увереността и с ниска самооценка е доста сериозен и въпреки това често подценяван. Несигурното поведение може да изглежда срамежливо и не особено проблемно, но всъщност е доста токсично – дразни околните, кара ви да пропускате важни възможности и влияе зле на психичното ви здраве. Добрата новина е, че има определени издайнически неща, които сигнализират, че имате проблеми с увереността.

Ниското самочувствие се отнася до човек с общо лошо чувство за самооценка. По същество това означава да имате лошо мнение за себе си. Ниското самочувствие може да включва набор от фактори, като вашето чувство за идентичност, самоувереност, чувство за компетентност и чувство за принадлежност.

Самочувствието е нещо повече от това да се харесвате като цяло – това също означава да вярвате, че заслужавате любов и да цените собствените си мисли, чувства, мнения, интереси и цели. Може също да играе роля в начина, по който позволявате на другите да се отнасят с вас.

Наличието на самочувствие не само влияе върху това как се чувствате и как се отнасяте към себе си, но дори може да повлияе на мотивацията ви да преследвате нещата, които искате в живота, и способността ви да развивате здрави, подкрепящи взаимоотношения. Той играе важна роля в различни области на живота, поради което ниското самочувствие може да бъде толкова сериозен проблем.

9 личностни черти, които показват, че сте умна жена

8 начина да преборим зимната депресия

4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка

1.Липса на увереност

ниска самооценка
4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка снимка: pinterest

Хората с ниска самооценка са склонни да имат ниско самочувствие и обратното.Ниското самочувствие може да играе роля в причиняването на липса на увереност, но лошото самочувствие може също да допринесе или да влоши лошото самочувствие.

Увереността в себе си и способностите ви позволява да знаете, че можете да разчитате на себе си, за да управлявате различни ситуации. Тази самоувереност означава, че се чувствате комфортно и уверено, когато се ориентирате в много различни неща, които може да срещнете в живота, които могат да играят важна роля за цялостното ви благосъстояние.

Намирането на начини да придобиете увереност в себе си и своите способности може да бъде полезно. Придобиването и практикуването на нови умения е една тактика, която може да опитате. Това дори може да помогне за намаляване на чувството на тревожност, тъй като изследванията свързват липсата на увереност с по-високи нива на тревожност, особено когато сте под стрес.

2.Липса на контрол

ниска самооценка
4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка снимка: pinterest

Хората с ниска самооценка често чувстват, че имат малък контрол върху живота си или това, което им се случва. Това може да се дължи на усещането, че имат малка способност да създават промени в себе си или в света. Те се чувстват безсилни да направят каквото и да било, за да разрешат проблемите си.

Изследванията установяват, че в ситуации, в които хората имат малък контрол върху това, което се случва, по-високото самочувствие може да помогне за облекчаване на някои от негативните ефекти от тази загуба на контрол, което в крайна сметка е от полза за психичното здраве.

Ако чувствате, че нямате контрол над живота или ситуацията си, намирането на начини да подобрите самочувствието си може да бъде полезно за вашето благополучие.

3.Отрицателно социално сравнение

ниска самооценка
4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка снимка: pinterest

Социалното сравнение понякога може да изпълни положителна функция и да засили самочувствието на човек. Но сравняването с другите може също да навреди на самочувствието. Хората с ниска самооценка може да са по-склонни да участват в това, което е известно като възходящо социално сравнение или сравняване на себе си с хора, които смятат, че са по-добри от себе си.

Социалното сравнение не винаги е лошо. Например, тези сравнения могат да бъдат източник на информация и вдъхновение за подобрение. Когато хората са оставени с чувство на неадекватност или безнадеждност обаче, това може да попречи на самочувствието.

Социалните медии също могат да играят роля в подобни сравнения, допринасяйки за ниското самочувствие. Ако често се сравнявате неблагоприятно с хора в сайтове за социални медии като Facebook и Instagram, самочувствието ви може да пострада.

4.Проблеми с искането за това, от което се нуждаете

ниска самооценка
4 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка снимка: pinterest

Когато човек има ниска самооценка, може да му е трудно да поиска това, от което се нуждае. Проблемът с искането за това, от което се нуждаете, може да бъде причинен от чувство на неудобство. Или може да почувствате, че нуждата от помощ и подкрепа е знак, че сте некомпетентни.

Тъй като тяхното самочувствие е ниско, някой с ниско самочувствие също може да почувства, че не заслужава помощ. Те не дават приоритет на собствените си желания, така че се борят да се утвърдят, когато са в нужда.

Tagged , , ,
на горе