да преборим зимната депресия
Психология

8 начина да преборим зимната депресия

Научно доказано е, че зимната депресия съществува и засяга голям процент от хората.Това се дължи на липсата на светлина, краткия ден, студа и начина на живот, до който всичко това води. През зимата пътуваме по-малко, движим се по-малко, излизаме с по-малко хора, забавляваме се по-малко и плащаме по-големи сметки. Това е период, в който предимно работим и си стоим вкъщи.

Докато някои хора очакват с нетърпение зимните семейни вечери и уютни нощи край огъня, други се страхуват от по-ниските температури и по-кратките дни. Защото те знаят, че зимният сезон ще донесе като по часовник влошаващи се симптоми на депресия.

Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Подобряване на самодисциплината и мотивацията за постижения
Студените температури ни принуждават да бъдем по-малко продуктивни и енергични. В резултат на това се чувстваме стресирани и демотивирани да правим, каквото и да било. Но за да не се притеснявате, ние сме до вас. Ето няколко начина да се предпазите от зимната потиснатост.

8 начина да преборим зимната депресия

1. Съсредоточете се върху пресни храни

зимната депресия
8 начина да преборим зимната депресия

Запасяването с комфортни храни, които са пълни с въглехидрати и захари, може да ви накара да се почувствате по-уморени и мудни, което влошава нещата. Вместо това се опитайте да ядете повече пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да дадете на тялото си необходимата енергия, за да преживее студената зима.

Като допълнителен бонус, диета, която е съсредоточена върху пресни продукти и пълнозърнести храни, може да ви помогне да постигнете целите си за загуба на тегло и фитнес и да се справите със зимната депресия.

2.Облечете се добре без причина

зимната депресия
8 начина да преборим зимната депресия

Да не се грижите за себе си, когато се чувствате най-зле, е често срещана грешка на хората. Не само се чувствате депресирани, но и сред вас цари хаос. Изберете хубав тоалет, който наистина харесвате, грижете се за кожата си и си направете прическа. В края на този ритуал ще се почувствате по-мотивирани да продължите деня си и ще се отървете от зимната депресия.

3. Правете редовни упражнения

зимната депресия
8 начина да преборим зимната депресия

Ставането и раздвижването може да е последното нещо, което искате да правите през зимата, но редовните упражнения са един от най-добрите начини да победите зимната депресия. Но също така не искате да спортувате толкова много, че да започне да се отразява негативно на психичното ви здраве.

Според изследователите упражняването от 30 до 60 минути три до пет пъти седмично е най-доброто място, което е от полза както за тялото, така и за ума ви.

4. Стремете се към 7 до 8 часа сън всяка нощ

Подобно на упражненията, има добра точка за количеството сън, което трябва да получите, за да увеличите максимално психическото и физическото си здраве. Стремете се към седем до осем часа сън на нощ – не много повече и не много по-малко. Така ще се отървете от зимната депресия.

5.Ново хоби

Замислете се: какво ви се прави, а никога не сте имали смелостта и/или времето да опитате? Да, можете да направите нещо лудо: неочаквана кратка екскурзия за уикенда в приятна компания или сами, адреналиново преживяване (делтаплан, парашут, бънджи…), курс по нещо (чужд език, градинарство, икебана), спорт (джогинг, гимнастика, фитнес, йога), или каквото друго новичко ви хрумне. Новото хоби ще ви помогне да се справите със зимната депресия.

6.Не се изолирайте социално

зимната депресия
8 начина да преборим зимната депресия

Може да ви се прииска да спите зимен сън сами у дома през цялата зима, но това може да бъде пагубно за психичното ви здраве, особено ако се борите със зимната депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве. Не се страхувайте да вдигнете телефона или да изпиете чаша кафе със стар приятел, за да предпазите симптомите на сезонното афективно разстройство.

7. Прекарайте време край огъня

Не наистина. Отдръпнете краката си, вземете топла чаша чай и се насладете на пукащите звуци и успокояващата топлина на вашата камина. Проучване от 2014 г. установи, че тези качества на огнището или лагерния огън предизвикват релаксация и следователно могат да бъдат полезни за цялостното ви психично здраве и зимната депресия.

8. Практикувайте техники за релаксация

зимната депресия
8 начина да преборим зимната депресия

Ваканционният сезон може да бъде натоварен и стресиращ. Комбинирайте това с по-кратки дни и студено зимно време и това може да доведе до катастрофа за вашето психическо – и физическо – здраве. Опитайте се да се декомпресирате, като използвате техники като медитация, дихателни упражнения, йога, слушане на успокояваща музика или ароматерапия. По този начин ще се справите със зимната депресия.

Tagged , ,
на горе