Топ храни и напитки за здравето на черния дроб
Здраве и красота

Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Здравето на черния дроб е от решаващо значение за цялостното здраве. Наличието на нездравословен черен дроб може да доведе до чернодробно заболяване и метаболитни нарушения.

Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Въпреки че може да е невъзможно да се управляват всички рискови фактори, консумацията на определени храни и напитки може да помогне за подобряване на здравето му.

Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Кафе

черния дроб
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Всички видове кафе са свързани с по-ниски рискове от хронично чернодробно заболяване и неговите усложнения, въпреки че смляното кафе има най-голям ефект сред видовете кафе без кофеин.

3-4 чаши дневно предлагат максимален защитен ефект на черния дроб. Защитният ефект може да възникне поради повече от една активна съставка.

Овесена каша

черния дроб
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Консумирането на овесени ядки е лесен начин за добавяне на фибри към диетата. Фибрите са важен инструмент за храносмилането, а специфичните фибри в овеса могат да бъдат особено полезни за черния дроб. Овесът и овесените ядки са с високо съдържание на съединения, наречени бета-глюкани.

Както съобщава едно проучване от 2017 г., бета-глюканите са много биологично активни в тялото. Те помагат за модулирането на имунната система и борбата с възпалението и могат да помогнат за намаляване на риска от диабет и затлъстяване.

Прегледът също така отбелязва, че бета-глюканите от овес могат да помогнат за намаляване на количеството мазнини , което също може да помогне за защитата на вашия дроб. Въпреки това са необходими повече клинични проучвания, за да се потвърди тази полза при хора.

Зелен чай

Изследователски преглед от 2020 г. подчертава изследване, което свързва умерената консумация на зелен чай с по-ниски нива на два ензима: аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза. И двата ензима могат да се увеличат поради увреждане на черния дроб.

В редки случаи екстрактът от зелен чай може да причини повишаване на тези ензими или остро чернодробно увреждане. В тези случаи спирането на консумацията на екстракт от зелен чай обикновено предизвиква възстановяване на вашия дроб.

Горски плодове

черния дроб
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Много тъмни горски плодове – включително боровинки, малини и червени боровинки – съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да предпазят черния дроб от увреждане.

Няколко проучвания върху животни са изследвали ефекта на горските плодове върху този дроб. Например проучване от 2023 г. предполага, че полифенолите от боровинки и боровинки намаляват увреждането на черния дроб при плъхове.

Боровинките намаляват чернодробната фиброза при плъхове, намалявайки скоростта на увеличаване на теглото на вашия дроб и активността на чернодробните ензими.

Растителни храни като цяло

черния дроб
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Растителните храни, полезни за черния дроб включват:

пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб, пълнозърнест кус-кус и кафяв ориз

зеленчуци, включително моркови, броколи и маруля

ядки

бобови растения, включително боб, грах и зелен фасул

Хората трябва да ядат тези храни, ако е възможно, като част от цялостна и балансирана диета.

Мазни риби

черния дроб
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб

Проучване свързва редовното приемане на рибено масло с по-ниски рискове от рак на черния дроб.

Мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини, които са добрите мазнини, които помагат за намаляване на възпалението. Тези мазнини могат да бъдат особено полезни за вашия дроб, тъй като изглежда предотвратяват натрупването на излишни мазнини и поддържат нивата на ензими в дроба ви.

Ядки

Яденето на ядки може да бъде друг лесен начин за поддържане на черния дроб здрав.

Ядките обикновено съдържат ненаситени мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Грозде

Проучване от 2014 г. предполага, че гроздовите семки както кожата и пулпата съдържат значително количество антиоксиданти. Тези антиоксиданти изглежда са свързани със защита срещу някои причини за увреждане на черния дроб. Яденето на цяло грозде без семки е лесен начин да добавите тези съединения към диетата. Добавката с екстракт от гроздови семена също може да осигури антиоксиданти.

Tagged , , , ,
на горе