Как да разрешите споровете за пари във връзката
Любов и партньорство

Как да разрешите споровете за пари във връзката

Много двойки се борят с парични проблеми в отношенията си. При повечето от тях това обикновено касае различните подходи, които и двамата имат за харченето и спестяването. Въпреки че парите имат голяма заслуга за нарушаване на хармонията в отношенията, това рядко е основният проблем между партньорите. В повечето случаи проблемът е много по-голям, затова постоянните спорове за пари няма да доведат до нищо добро.

Колкото повече се фокусирате върху източника на проблема, вместо върху самия него, толкова по-голямо е разочарованието ви и възможните щети, които да бъдат нанесени на връзката ви.

И така, какъв е основният проблем? Страх. Парите се използват по неограничен брой начини за успокояване на страховете, които имаме. Това е особено очевидно в много връзки. Но вместо да позволите на парите да разрушат отношенията ви, всъщност можете да ги използвате, за да подобрите връзката, ако сте готови да следвате някои солидни принципи.

Разберете как използвате парите.

Представете си двойка, в която мъжът например държи на парите и знае къде отива всяка стотинка, която харчи. Той би искал да знае същото и за жена му, която обаче от друга страна вярва, че след като е изкарала парите си с честен труд, има правото да ги похарчи така, както сметне за добре. В този случай напрежението между тях рано или късно ще ескалира. Всеки ще се чувства прав за себе си и ще започне да обвинява другия.

Много по-добър подход е двамата да започнат да изследват своите индивидуални, но често несъзнателни мотиви за харченето или пестенето на пари. Мъжът например би могъл да се запита защо трябва да проследява всеки похарчен лев. Първите му мисли може да са да спестява за пенсия, да изплаща ипотеката си, да си позволи хубави ваканции и т.н. Но ако можеше да бъде достатъчно честен със себе си, щеше да види, че нуждата му да контролира парите наистина е свързана със страха му. Парите му дават чувство за сигурност. Жената пък ще открие за себе си, че харченето на пари е начин да се почувства по-добре. Когато се чувства потисната, тъжна или обезсърчена, тя е най-склонна да пазарува. Докато двамата не са готови да погледнат собствените си страхове и недостатъци, те вероятно ще продължат да се обвиняват един друг за проблемите си с парите.

Говорете за страховете си.

Спрете да се обвинявате и признайте пред партньора си за вашата роля в конфликта. Това постига две неща. Първо, това сваля партньора ви от горещия стол и второ, дава началото на честен и открит диалог помежду ви. Признаването на вашата част от проблема дава възможност на партньора ви, както да ви съчувства, така и да сподели неговите терзания.  Когато и двамата можете да обсъждате страховете си открито, без да съдите другия, вие сте изградили нова основа за връзката си. Сега работите заедно, вместо един срещу друг.

Създайте си нови навици за управление на парите.

След като поемете собствеността от своя страна и я споделите с партньора си, можете по-лесно да изработите навици за управление на парите, които са от полза и за двама ви. Не се опитвайте да накарате партньора си да мисли като вас за финансите. По-добър начин е да се споразумеят определени парични принципи, които дават свобода на индивидуалното изразяване. Например, опитайте да спестявате, но от време на време си позволете да харчите определена сума за каквото пожелаете. Така и двамата ще сте доволни.

Гледайте на парите, изразходвани за вашата връзка, като на инвестиция, а не като разход. Мислете за тях като за ресурс, който да ви помогне да подобрите връзката си, вместо за нещо, което да трупате или харчите несериозно. Широко разпространено схващане е, че парите носят щастие, сигурност, сила и удовлетворение. Истината е, че не ни дава нито едно от тези неща. Дава ни само избор. Направете го разумно.

Вижте още ⤵️

Изненадващи черти на жените, които влудяват мъжете 

Писнало ви е от женкари? Ето как да различите  играчите от свестните мъже

6 признака за сериозна връзка 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе