Предизвикателството да се върнете да живеете отново с родителите си

Предизвикателството да се върнете да живеете отново с родителите си; родителите му
Психология

Предизвикателството да се върнете да живеете отново с родителите си

Имаше време, когато отиването в университет означаваше напускане на родния дом завинаги. Сега обаче младите хора се завръщат у дома все по често. Причините за тази тенденция не са трудни за разбиране. Спадът в икономиката и разкриването на по-малко работни места в някои сфери правят търсенето на работа по-дълго, като възможността за пълна независимост също намалява.

Разбира се, завръщането у дома не е постоянно. Това просто дава на хората повече време да търсят работата, за която са се обучавали в университета. Алтернативно обяснение е, че дава време на завършилите да разберат какъв тип кариера искат да започнат. Нормално е на всеки да му трябва време да си стъпи на краката и да намери подходящата работа, с която ще може да си плаща сам всички разходи.

Колкото и силно да ви обичат родителите ви и да знаете, че ще се радват отново да сте при тях, не трябва да забравяте, че вече не сте малко дете и трябва и вие да имате своите отговорности.

Ето някои съвети на американския д-р Сюзън Норман за порасналите деца, които се връщат в дома на родителите си:

1. Не забравяйте, че родителите ви ви правят услуга, като ви приемат да живеете обратно с тях. Да, със сигурност те ви обичат и не биха ви изоставили в такъв момент, но не забравяйте, че вече сте на възраст, в която трябва да можете да се справяте и сами с живота. Затова бъдете признателни – кажете благодаря за нещата, които родителите ви правят за вас.

2. Разработете план как възможно най-скоро да си намерите собствено жилище, като дръжте в течение родителите си за плановете си.

3. Ако търсите работа, не си губете времето. Доказано е, че безработните хора спят повече и гледат по-често телевизия, затова бъдете целеустремени и не се отказвайте, докато не намерите подходящото занимание за вас.

4. Избягвайте да разхвърляте дома на родителите си, като оставяте обувките и вещите си навсякъде.

5. Бъдете полезни, където и когато можете. Изненадайте родителите, като приготвите вечеря например или ако готвенето не ви се отдава толкова все още, поне може да измиете чиниите след това и да пуснете прахосмукачката през деня.

6. Поддържайте чиста стаята си и перете собствените си дрехи. Вероятно майка ви няма да откаже да пусне една пералня вместо вас, но вече не сте деца, за да трябва някой постоянно да ви дава всичко наготово.

7. Обадете се, ако ще закъснеете за вечеря по-късно от предвиденото, или за да им кажете, че изобщо няма да сте у дома. Веднъж родител, винаги родител, са казали хората. На каквато и възраст да сте, майката и бащата винаги ще се притесняват дали сте добре и дали всичко е наред. Не ги тревожете излишно, като не им казвате, че ще закъснеете.

8. Хубаво е да споделяте с родителите си, но не е задължително да знаят всяка малка подробност за вас. Ограничете количеството ненужна информация, която споделяте, за да не ги натоварвате излишно с проблемите си. Разбира се, ако е нещо важно или ви трябва съвет, не крийте от тях.

9. Съсредоточете се върху положителните черти на родителите си, а не върху нещата, които ви са ви подлудявали като тийнейджър. Не мислете, че с вас им е било лесно. Просто е време да бъдете по зрели.

10. Каквото и да правите, вероятно в някакъв момент ще се породи конфликт. Опитайте се да поговорите спокойно като големи хора. Обяснете да обясните на родителите си, че не се чувствате добре да ви третират така сякаш сте още на 15 или че ви обижда, че ви подценяват или ви нямат доверие. Повярвайте, и за тях е трудно. Просто опитайте да проявите взаимно разбиране. Все пак това са хората, които са ви дали живот и които ви обичат най-много на този свят.

Вижте още ⤵️

Нетрадиционни идеи за моминско парти

Четири начина да спрете спор с партньора си за по-малко от минута 

Петте зодии, които никога няма да ви предадат 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе