Първата любов. Как родителите да помогнат на децата си да я преодолеят?

първата любов
Психология

Първата любов. Как родителите да помогнат на децата си да я преодолеят?

Първата любов. Как родителите да помогнат на децата си да я преодолеят? Първа целувка, първа любов, първа мъка – всеки родител се е сблъсквал с това. Всичко се случва за първи път. Първото преживяване на влюбването може да остави отпечатък в душата на детето в продължение на много години. За някои това ще бъдат романтични спомени, но за други срам, болка, нежелание да се влюбят и създадат семейство, предателство, многократни неуспешни опити. Това зависи не само от това какво се случва между влюбените тийнейджъри, но и от това как родителите реагират на първата любов на техния син или дъщеря.

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

Фън шуй техники, за да привлечете любовта и богатството в дома си

Четири начина да увеличите позитивната енергия в дома си

Как родителите могат да помогнат на децата си да преминат през първата любов, която ще помнят цял ​​живот като приятно или като ужасно преживяване.

В психологията има такова нещо като непълна скръб. Ако едно дете се влюби несподелено, бъде изоставено или родители и приятели се смеят на избора му, то може да изпита силни чувства. Ако не му бъде позволено да остане в тях, ако не бъде подкрепено, обезценено, тогава тази болка ще остане неизживяна. Това може да повлияе на избора на партньор и изграждането на отношения с него в бъдеще.

Мамо, ще се оженя за Мими!

Ако разгледаме любовта през етапите на сексуалното развитие, тогава за първи път родителите се сблъскват с разбирането, а понякога и с ужаса, че детето им е на пет минути от емоциите на възрастен, още на шест или седем години. Това е периодът, в който децата активно се „женят”. Някои от децата заявяват това открито, а други казват само на майка си в голяма тайна. С думите „ще се женя“ или „ще имаме сватба“ децата не означават това, което възрастните мислят, а просто, че им харесва да бъдат приятели с това момче или момиче.

Следващият период, в който възникват чувствата, е юношеството. Първоначално това е платонична връзка от разстояние на средно 10-12 годишна възраст. Това е времето, когато момчетата и момичетата са приятели поотделно. За тях този период е предназначен да трупат различия и да се разграничат един от друг. Следващият етап е романтичната любов на възраст между 12 и 14 години. През този период момичетата се считат за по-романтични, но момчетата също изпитват ентусиазирани чувства към противоположния пол. Следващият етап условно започва на 16 години.

Нина Добрев: Нова година, нов континент. Антарктида 2023 г.

Малък си още!

Дори шестгодишно дете може да хвърли родителите си в състояние на шок, въпреки факта, че всички разбират, че това не е сериозно. Родителите обаче, обикновено не са готови детето им внезапно да стане възрастен. Ако възрастните по някакъв начин се справят с изявленията на децата, тогава любовта на тийнейджърите не се преживява толкова лесно. Родителите могат да се ядосат на избраника на детето си, който „се появи и развали всичко“. И тогава може да искате да направите нещо по въпроса. Например, майката може ненатрапчиво да намекне, че той или тя не е толкова добър или строго да регулира отношенията: да ограничи свободното време, да забрани целувките, да контролира кореспонденцията, да каже „просто не допускай забременяване“. Понякога възрастните се опитват да разстроят отношенията на тийнейджърите, за да „спасят детето си от разрушителната любов“. Така родителите съзнателно или несъзнателно започват да се съпротивляват детето да се влюби. Това е една от типичните грешки.

На такива родители психолозите искат да кажат: „Издишайте. Вече се случи“. Възрастните трябва да признаят, че детето им е пораснало и е навлязло в задължителен период от своето развитие и живот. Рано или късно, трябваше да се случи. И е нормално на фона на различни силни чувства и емоции академичното представяне на детето да се влоши. Основното нещо е да не се увличате, родителите да не изискват твърде много.

Децата се влюбват, родителите се разстройват

Понякога в периода на влюбване на децата дори родителите се нуждаят от помощта и подкрепата на психолог или приятели, тъй като по това време самите те изпитват много различни силни чувства. Когато едно дете се влюби, възрастните могат да се ядосат много, да плачат за факта, че децата им вече не се нуждаят толкова от тях. Особено трудно е за майките на синове и бащите на дъщери да издържат на първата любов. Вместо да застанат на страната на влюбения тийнейджър и да се опитат да му помогнат да се намести в живота, родителите започват да „набиват спици в колелата“. За да не се случи това, възрастните първо трябва да освободят чувствата си, защото човек, обзет от силни емоции, не е в състояние да вземе адекватно решение.

infomax-logo-50-15-HW Григор Димитров пусна снимки от стаята си в „Бурдж ал Араб“, където Николета Лозанова пие „златно“ кафе

infomax-logo-50-15-HW Кристиано Роналдо се похвали с подарък от шейховете за $780 000 – часовник от бяло злато и каишката от кожа на алигатор

Какво не трябва да правят възрастните, когато детето им се е влюбило?

Дори ако шестгодишно дете обяви, че е влюбено, в никакъв случай не трябва да казвате: „О, моля те. Каква любов!“.

Не унижавайте детето, не коментирайте изказването му и не му се смейте. Ако детето ви разкаже нещо, то за него е тайно и съкровено. Разказването на всички подред, без да искате разрешение, може да нарани както малкото дете, така и тийнейджър. Първо трябва да попитате: „Мога ли да кажа на баща ти, баба ти, приятелките си за това или засега е тайна?“ Много е важно да бъдете внимателни с чувствата на детето. Някои деца обичат да се говори за тях. Важно е да се изясни това за всяко дете поотделно.

Не бива да критикувате избраника на вашето дете без причина, независимо дали е на шест или на шестнадесет години. Защото това или ще го нарани, и то може да си направи погрешния извод, че избира грешните хора, или да настрои детето ви срещу вас. Когато дъщеря на която и да е възраст каже: „Харесвам момче“, попитайте я: „Какво е то? Какво харесваш в него?“. Можете нежно да попитате: „Какво не харесваш в него?“ Ако дъщеря ви харесва момче с определени характеристики, които вие не харесвате, тогава можете да обсъдите тези качества под формата на ненатрапчиви истории или примери от филми и книги: „Как се чувстваш, когато той прави това?“ По този начин родителите могат да оформят границите на детето и да го научат какво да търси при избора на партньор.

Ако кажете нещо на детето и го видите да реагира бурно на някои думи, тогава не пропускайте този момент, изяснете: „Какво си помисли сега?“ Според неговия отговор ще можете да разберете колко правилно ви е разбрало и да коригирате мисълта му. Ако детето се мръщи, въздиша, ядосва се, започва да крещи, думите ви може да са били изтълкувани погрешно.

Несподелена любов

Не всяко дете говори за своите преживявания на родителите си. Ако са внимателни към децата си, тогава е невъзможно да не забележите промените в настроението и поведението. Отначало то е било весело и активно, след това станало тъжно и затворено. Ако се е случило така, че първата любов е разбила сърцето на вашето дете, не бива да го довършвате с думите: „Умолявам те. Ще имаш още връзки. Погледни го (нея), по-добре е така.“

Задачата на родителите е да помогнат на детето да осъзнае, че неговите преживявания са нормални и че почти всеки минава през това. Можете да говорите за подобно преживяване, без подробности, ненатрапчиво. Това ще помогне да се формира по-голям интерес към думите на родителите и то да отбележи за себе си, че те също са имали подобни емоции, но са успели да ги преживеят и да изградят връзка с друг човек.

В периода на загуба на любов основната задача на родителите е да поддържат контакт с детето.

Това е най-важното нещо, което възрастните трябва да направят в детството и юношеството, за да не пропуснат промени в поведението. Веднага щом това бъде забелязано, посочете какво виждате: „Виждам, че нещо се случва с теб. Виждам, че си се променил. Тревожа се.“ След това предложете помощта си: „Искам да ти помогна. Може ли да говорим с теб?“ Често детето е затворено, защото му трябва известно време, за да остане насаме с това преживяване и да не допуска никого до себе си. През този период задачата на родителите е да го наблюдават ненатрапчиво: влошава ли се, изпитва ли същите преживявания, яде ли, спи ли, с кого общува? Гледайте какво се случва външно, без да навлизате във вътрешното пространство на детето, но всеки път, отбелязвайки: „Помниш ли, че съм тук? Аз съм в съседната стая. Ако искаш, ела“.

Ако има трудности в отношенията с детето, вижте на кого се доверява от възрастните, различни от вас. Помолете този човек да говори с него, така че детето ви да не остане само с болката си за дълго време.

Как да научим децата да обичат?

За да не скубете косата си при вида на избрания от вашето дете в юношеска възраст, трябва да се погрижите за това предварително. Не забравяйте да образовате децата си. За тригодишните е достатъчно да знаят, че момчетата и момичетата са различни: едни носят панталони, други – рокли. Малко по-късно е важно детето да разбере: всичко, което е под бельото, никой няма право да докосва, без негово разрешение.

На възраст 8-10 години има запознанство с тялото. Важно е родителите да не засрамват детето в това, а да посочат, че е нормално, но не може да го прави публично. Когато децата са на 10-12 години, можете да започнете да говорите с тях по-подробно. Но е по-добре да започвате такива разговори ненатрапчиво, непринудено, като коментар към филм или в рамките на разговор. Важно е майката да говори с дъщеря си за важността на избора на първото момче и как този избор ще се отрази на целия й живот. Таткото предава на момчето ценността на взаимоотношенията и уважението към жените.

Отглеждайте дете с уважение към неговите граници. Научете го да ги усеща добре, да разбира къде е нивото на приемливото и неприемливото. Тогава детето ще се научи да изгражда взаимоотношения с други хора въз основа на вътрешните си чувства, а не на това, което някой е казал някъде.

Но първо, преди сериозни разговори, родителите трябва да се вслушат в себе си: наистина ли са готови за това. Защото, ако възрастният е скован по време на този разговор, тогава детето може да смята, че това е някаква не много добра тема и ще вземе оттам само срам и дискомфорт.

Секс

Родителите могат, ако са готови, от четиринадесетгодишна възраст много внимателно и ненатрапчиво да повдигнат темата за секса: „Знам със сигурност, че някога ще го имаш (без да навлизате в подробности). Просто разберете, че това е някаква граница между детството и зрелостта. Наистина, можеш да го избереш в даден момент, но знай, че ще има последствия, с които трябва да се справиш.“ Така че подходете към темата за контрацепцията и всичко останало, както и колко е важно детето да знае за това.

На момичето трябва да се каже, че след като навърши определена възраст, тя има право да каже „да“ или „не“ на момчето. Че тя не трябва да прави секс, ако излиза с него. Обяснете й също, че ако откаже, няма нужда да изкушава момчето. Важно е да говорите с момчето си какво ще направи, ако приятелката му забременее.

Колкото и да се стараеш, някъде ще пропуснеш

Най-удивителното е, че колкото и да се стараят родителите, е трудно да се предвиди резултатът от тяхното възпитание. Детето може да се обиди, че възрастните са се намесили в чувствата му или че, напротив, не са го спрели и е пропуснало шанса да завърши училище добре, като е прекарало най-добрите си години с грешния човек. Основното нещо е да можете да слушате и чувате.

Вижте още:

Съвети как да прекъснете лоша връзка и да получите любовта, която заслужавате

16 забавни и интимни въпроса, които да питате партньора си

4 зодии, които остават добри партньори и след появата на децата

4 зодии, които разчитат изключително много на партньора си

4 зодии, които харесват само един тип партньори

5 храни, които влияят добре на представянето в леглото

8 ясни признака, че мъж Овен е влюбен във вас

По-добро преживяване в леглото – направете 1 просто нещо

4 зодии, които се привличат от токсична връзка

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе