Прекомерното потене през лятото – как да се справим

Прекомерното потене през лятото - как да се справим
Добра форма

Прекомерното потене през лятото – как да се справим

Потенето е нещо съвсем естествено – една регулираща функция на нашето тяло. Чрез него отпадните продукти от обмяната на веществата биват изхвърляни от организма. Около 3 милиона потни жлези в човешката кожа се грижат за отстраняването на до половин литър секрети, състоящи се от вода, отпадни продукти и соли.

В този смисъл потните жлези биха могли да бъдат разглеждани като своеобразен трети бъбрек. Нормалното потене при здрав човек е необходимо, полезно и предпазва тялото от заболявания. Отделянето на пот е във взаимовръзка и с дишането на кожата. То регулира топлообмена на тялото с околната среда, т.е. когато е горещо, потта автоматично се увеличава и посредством изпаряването си охлажда организма.

По този начин става възможно поддържането на константна телесна температура. Освен това при естественото потоотделяне върху кожата се образува защитен киселинен слой, който препятства проникването на болестотворни причинители.

Обикновенно пряснообразуваната по повърхността на тялото пот е без миризма. Едва след известно време, когато отделената влага започне да се разлага посредством бактериите, се образува мастна киселина, която разпространява неприятна миризма. При лоша хигиена на тялото тя, разбира се, допълнително се засилва. Редица заболявания обаче като бъбречна и чернодробна нарушена функция, храносмилателни смущения, проблеми с щитовидната жлеза, хормонална дисфункция, диабет, невроза, химични медикаменти (кортизони, психотропни, болкоуспокояващи, хормонални препарати), а също така неправилното хранене, дори стресът, психическото напрежение и преумората могат да предизвикат мирисно натоварване на отделения секрет.

Как да се справите с проблема?

Първото нещо, за което би се сетил всеки съвременен човек, е да влезе в банята и буквално да отмие лошата миризма. До съвсем скоро обаче – почти до края на 19 век, с телесните изпарения се борили не с вода, а с парфюми. Козметичната индустрия в наши дни предлага много по-широк спектър от благовонни продукти, предимно химични средства – дезодоранти, лосиони, пудри против потене. Дезодорантите не само неутрализират неприятната миризма, но и потискат растежа на бактериите и засилват бактериалното разлагане на потта.

За какво трябва да внимавате при дезодорантите

Докато преди няколко години спрейовете владееха пазара, поради вредното им въздействие върху озоновия слой в днешно време те все повече биват измествани от рол-он и сухите дезодоранти. И в едните, и в другите обаче се съдържат голямо количество увреждащи здравето вещества като напр. унищожаващите бактериите триклозан, алуминиеви соли, парабени и придизвикващите алергии оцветители.

При рол-он дезодорантите алуминиевите соли са особено критични, тъй като те атакуват не само текстилните нишки на дрехите, но и естествените кожни функции. Преди няколко години беше установено, че триклозанът бива замърсен при производството си с ракообразуващи диоксини. Канцерогенно действие имат също така съдържащите формалдехиди консервиращи вещества.

Билково лечение за регулиране дишането на кожата

Голяма популярност напоследък доби терапията с плод на хвойна. Първия ден се сдъвква едно хвойново плодче, втория – две, третия – три. Така дозата се увеличава до 12-ия ден на 12 плодчета. След това започва намаляването й пак с по едно плодче на ден до 24-ия ден, когато лечението пак приключва с едно хвойново плодче. Общо за цялото лечение са необходими 124 плодчета, които основно отводняват и прочистват организма от шлака и по този начин естествено регулират дишането на кожата.

Салвията (градинският чай) е също много ефективна билка за редуциране на прекомерното потене, притежаваща силно адстрингентно действие. Затова билката успешно се прилага вътрешно при твърде обилно потене (дори когато е болестно, напр. при туберколозно болните), прекомерно млякоотделяне (при кърмене) или слюноотделяне (напр. при страдащите от болестта на Паркинсон). Ето защо чаят от салвия или билковите пастили могат успешно да повлияят регулирането на процеса на потоотделяне.
Два пъти на ден след ядене може да се приема и следният билков чай, състоящ се от равни части салвия, хмел, енчец и листа от круша: 1 пълна ч.л. се залива с чаша гореща вода, оставя се 5 минути да се запари и се прецежда. Чаят трябва да се приема неподсладен или овкусен с малко количество мед и да се пие бавно на малки глътки.

Tagged , ,
на горе