Правилната хидратация по време на бременност

Правилната хидратация по време на бременност
Добра форма Идеи за дома

Правилната хидратация по време на бременност

Добрата хидратация е изключително важна по време на бременност. Приемът на достатъчно количество вода е отговорен за оптимално здраве в процеса на физиологичните промени, настъпващи в организма на жената в този период.

Дори само помислете, че за образуването на околоплодната течност е необходима вода. Безценната вода увеличава обема на кръвната плазма и произвежда кърмата.

По време на бременност е необходима 300 мл повече вода на ден. А това са 1-2 чаши вода добавени към приетите за норма 2 литра. А тези дами, които кърмят, се нуждаят от вода са със 700 мл повече дневно или допълнително 3-4 чаши.

Жените обикновено наддават на тегло средно с 12 кг по време на бременност. Сред основните фактори е телесната вода, увеличаваща се с 6-8 литра. Изчислено е, че водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л.

Бременната жена има задача да мисли за здравословното си меню, в което трябва да има и достатъчното количество прием на вода. Това ще подпомогне неутрализирането или облекчаването на често появяващия се запек и инфекциите на пикочните пътища, както и предотвратяването на някои от неприятните заболявания, които бременност може да предизвика.

Водата трябва да е първи избор, когато става въпрос за набавяне на течности. Тя е най-естествената напитка, не само за бременните и кърмещи жени, а за всеки жив организъм. Водата няма калории, няма захар, няма други подсладители, няма кофеин. Бременните дами нека приемат водата често, но на малки количества. По този начин ще се избегне дискомфорта от притискане на пикочния мехур от порасналия корем.

След раждането, когато майката започне да кърми, също организмът й се нуждае от достатъчно количество вода.

Алкохолът е немислим по време на бременност и в период на кърменето, защото той достига съответно до плода или бебето. Напитките с кофеин също не са препоръчителни, защото веществото, което е силно възбудимо, преминава през плацентата и през кърмата.

Tagged ,
на горе