4 доказани ползи от редовните тренировки

4 доказани ползи от редовните тренировки
Добра форма

4 доказани ползи от редовните тренировки

Доказано е, че редовните тренировки помагат за повишаване на енергийните нива и подобряват настроението ви. То може да бъде свързано и с много други ползи за здравето, включително намален риск от хронични заболявания.

Упражнението се определя като всяко движение, което кара мускулите ви да работят и изисква тялото ви да гори калории.

Има много видове физическа активност, включително плуване, бягане и ходене, за да назовем само няколко.

Доказано е, че активността има много ползи за здравето, както физически, така и психически. Може дори да ви помогне да живеете по-дълго.

Ето 4-те най-добри начина, по които редовните упражнения са от полза за вашето тяло и мозък.

Искате да излезете с него? Поканете го

Тук може да намерите на най-добри цени, необходимите ви стоки за спорт и фитнес

 

4 златни правила за спортуване

6 упражнения за стягане на ръцете

5 упражнения, които можете да правите в леглото

 

 

4 доказани ползи от редовните тренировки

1. Упражнението може да ви накара да се почувствате по-щастливи

тренировки
4 доказани ползи от редовните тренировки снимка: pinterest

Доказано е, че извършването на тренировки подобряват настроението ви и намаляват чувствата на депресия, тревожност и стрес.

Авторите на преглед от 2019 г. установиха, че 10–30 минути упражнения са достатъчни, за да подобрят настроението ви.

Упражнението може да повиши чувствителността на мозъка към серотонин и норепинефрин. Тези хормони облекчават чувството на депресия. Може също така да увеличи производството на ендорфини, които спомагат за създаването на положителни чувства и намаляват усещането за болка.

Спирането на упражнения също може да повлияе на настроението ви. Преглед от 2017 г. установи, че активните хора, които са спрели да спортуват редовно, са имали значително увеличение на симптомите на депресия и тревожност, дори само след няколко седмици.

2. Упражнението може да помогне с управлението на теглото

тренировки
4 доказани ползи от редовните тренировки снимка: pinterest

Бездействието може да играе основен фактор за наддаване на тегло и затлъстяване, което може да доведе до здравословни усложнения. Упражненията могат да ви помогнат да управлявате теглото си, като спомагате за разхода на енергия, известен също като разход.

Вашето тяло изразходва енергия по три начина:

смилане на храната
упражняване
поддържане на функциите на тялото, като сърдечната дейност и дишането
Намаленият прием на калории може да понижи скоростта на метаболизма ви, което може временно да забави загубата на тегло. Редовните упражнения обаче могат да увеличат метаболизма ви. Това може да изгори повече калории и да ви помогне да управлявате теглото си.

Комбинирането на аеробни упражнения със съпротивителни тренировки също може да увеличи загубата на мазнини и поддържането на мускулна маса. Това може да ви помогне да управлявате теглото си, да поддържате чиста мускулна маса и да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

3. Упражненията са полезни за вашите мускули и кости

тренировки
4 доказани ползи от редовните тренировки снимка: pinterest

Упражненията играят жизненоважна роля за изграждането и поддържането на здрави мускули и кости.

С възрастта хората са склонни да губят мускулна маса, сила и функция. Това води до повишен риск от нараняване. Практикуването на редовна физическа активност е от съществено значение за намаляване на загубата на мускули и поддържане на силата с напредване на възрастта.

Упражнението също помага за изграждането на костна плътност. Авторите на преглед от 2022 г. установиха, че редовните тренировки значително подобряват плътността на костите в лумбалните прешлени, шията и тазобедрените кости. Това може да помогне за предотвратяване на остеопороза по-късно в живота.

Ударни упражнения като гимнастика, бягане или футбол могат да помогнат за популяризиране на по-висока костна плътност в сравнение със спортове без натоварване като плуване и колоездене.

4. Упражненията могат да повишат енергийните ви нива

тренировки
4 доказани ползи от редовните тренировки снимка: pinterest

Упражнението може да помогне за повишаване на енергийните ви нива, доверен източник, като същевременно помага за намаляване на умората. Това може да помогне като метод на лечение, ако имате определени здравословни проблеми, като рак.

Аеробните тренировки засилват сърдечно-съдовата ви система и подобряват здравето на белите дробове, което може да помогне за нивата на енергия.

Сърцето ви изпомпва повече кръв, докато се движите, доставяйки повече кислород на работещите ви мускули. С редовни упражнения сърцето ви става по-ефективно при пренасянето на кислород в кръвта ви.

С течение на времето упражненията водят до по-малко натоварване на белите дробове. Това е една от причините, поради които може да откриете, че все по-малко се задъхвате по време на тренировка, според Американската белодробна асоциация.

Tagged ,
на горе