Полезни съвети срещу гъбични инфекции
Добра форма

Полезни съвети срещу гъбични инфекции

Сърбящата и раздразнена кожа е един от първите симптоми за гъбични инфекции на кожата. Но някои домашни средства могат успешно да помогнат срещу тяхното проявяване.

Лаваднулово масло

Етеричното масло от цвят на лавандула е в състояние ефективно да се справи с гъбичките, засягащи кожата и ноктите. То е едно от малкото етерични масла, които могат да бъдат използвани в чист вид. Препоръчва се да се нанася директно върху засегнатите участъци. Активните вещества, съдържащи се в него проникват в гъбичките и ги умъртвяват.

Ябълков оцет

При гъбички по кожата или ноктите засегнатите места могат да се третират два пъти на ден с натопени в неразреден ябълков оцет памучни тампони. Възможна алтернатива също са и седящите бани. 1 литър ябълков оцет се добавя във водата за къпане във ваната, където може човек да остане минимум около половин час.

Солена вода

С две супени лъжици морска сол, разбъркани в половин литър топла вода, се получава ефективен разтвор против гъбички за промивки. Солта дезинфекцира, стимулира оздравителния процес на засегнатото място и облекчава сърбежа. Промивките със солена вода са подходящи за комбинация с други домашни противогъбични средства.

Масло от риган

Стъблата и листата на популярната подправка са много богати на веществата – феноли, които могат да помогнат в борбата с гъбичките. Най-подходящо за употреба е етеричното масло от риган. Тъй като чистото масло може да раздразни кожата е добре да се разреди с базово масло като зехтин или бадемово масло. С така получената смес трябва да се третират засегнатите участъци от два до три пъти на ден, като маслото се втрива и се оставя да действа за 15 минути.

Чесън

В чесъна се съдържат множество полезни съставки. Малките скилидки помагат  срещу гъбички на краката. За целта, засегнатите места, трябва да се третират с разполовена скилидка или масло от чесън до постигане на резултат.

Tagged , , ,
на горе