Полезни билки при менструални нарушения

Полезни билки при менструални нарушения
Добра форма

Полезни билки при менструални нарушения

Има немалко полезни билки при менструални нарушения. Здравето на жената може да се определи по нейния менструален цикъл. Редовната менструация трябва да е близо до времето на пълнолуние, протичаща гладко, без болка или напрежение, с баланс на емоциите. Повечето жени изпитват менструални затруднения в някакъв момент от живота си. Мимоходом отбелязваме, че ако има заболявания на матката и нейните органи (придатъци, тръби, яйчници, вени, артериални съдове), тогава болестта задължително засяга състоянието на гърдата и обратно.

Помощ от билките при базедова болест

Храни и билки за подсилване през зимата

Билки за детокс на черния дроб

Помощ от билките при аритмия

Нека се спрем само на най-честите нарушения на потока на менструацията и да видим кои са полезните билки при менструални нарушения.

Дисменорея: болезнени спазми

Дисменореята е протичане на менструация, обикновено усложнена от болезнени спазми. Най-често дисменореята се появява при жени с меланхоличен темперамент, което може да се дължи на сухота на матката, недостатъчна секреция или спазъм на гладката мускулатура на матката. Дисменореята при тях се проявява с болезнени спазми, запек, подуване на корема, метеоризъм, суха кожа, болка в долната част на гърба и долната част на корема, главоболие, безсъние, тревожност и сърцебиене. Болезнените усещания често се появяват преди началото на менструацията. Менструалното течение обикновено е оскъдно.

За нормализиране на състоянието се използва диета за меланхолици. Необходимо е да се изключи „студената“ храна и да се ядат „затоплящи“ блюда. Можете да приемате по 1 ч.л. сок от алое с две щипки черен пипер, три пъти на ден, до спиране на спазмите. Вземете куркума, индийско орехче, асафетида, джинджифил, валериана. Тези билки се приемат най-добре с омекотяващи треви, като женско биле, които имат успокояващ и хормонален (подобен на кортизон) ефект. Полезни са също така лайката и вечерната иглика. За хармонизиране на темперамента може да се пие инфузия от лавандула.

Ето още рецепти в този случай:

  • 1 с. л. цвят от глог се запарва с 200 мл вряла вода, увива се в кърпа, оставят се за 2 часа и се прецежда. Вземете 2-3 с.л., 3-4 пъти на ден при болезнена менструация.
  • 1 с. л. натрошен корен от оман се залива с 200 мл вряла вода, вари се 10-15 минути на слаб огън, оставя се за 4 часа, прецежда се. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти на ден при болезнена и нередовна менструация.
  • Обелете портокал, нарежете го напречно, залейте с вряла вода, оставете за 15 минути. Пие се по 1 доза при болезнена менструация.
  • Препоръчителни са компреси от топла инфузия на лайка.
  • Долната част на корема се затопля и се маже с топло сусамово или рициново масло.
  • Избягвайте сексуалните контакти.

Дисменореята при жени със сангвиничен и холеричен темперамент се дължи на стагнация на кръвта и е придружена от горещи вълни и немотивирана раздразнителност, болезнена чувствителност на млечните жлези, усещане за парене по време на уриниране, неоформени изпражнения или диария. Менструалното течение може да бъде много обилно.

Избягвайте пикантната храна.

  • Изисква се използването на билки, които укрепват нервната система с охлаждаща енергия, като шлемник, пасифлора и хмел.
  • При обилно менструално кървене помага чай от малинови листа и цвят от хибискус (по равни количества, по 1-2 ч.л.).
  • 2 ч.л. листа и 2 ч.л. плод от малини се запарват 500 мл гореща вода, престояват 4-6 часа в затворен съд, прецеждат се. Пие се топло, 0,5 чаша, 4 пъти на ден.
  • Два до три пъти на ден е добре да се ядат по 10-20 пресни малини.
  • 1 с. л. суха трева овчарска торбичка за 200 мл вряла вода, оставете за 2 часа, прецедете. Вземете 1 с.л., 4 пъти на ден.
  • 15 г суха билка планински пипер на 200 мл вряла вода, настоявайте, увити за 30-40 минути, прецедете. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти на ден.
  • 1 с. л. смлени листа от горска ягода се запарват с 200 мл вряла вода, престояват 30 минути, прецеждат се. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти на ден.
  • Пийте чай от сушени черешови листа при менструално кървене.
  • 2 с. л. пресни листа от къпина се заливат с 400 мл вряла вода, оставят се за няколко часа, прецеждат се. Приемайте по 100 ml от топлия чай, 2-3 пъти на ден.
  • 50 г нарязани сухи краставици (събрани след беритбата на краставиците и изсушени) в 500 мл вода. Оставете да ври 5 минути, настоявайте, увити за 1 час, прецедете. Вземайте по 0,5 чаша, 3 пъти на ден. Желателно е да има постелен режим за 2-3 дни.
  • 4 ч.л. натрошена кора от калина се заливат с 200 мл вода, вари се 30 минути, прецежда се, добавя се вода до първоначалния обем. Вземайте по 1 с.л., 3 пъти на ден, 30-40 минути, преди хранене.

Смеси:

Бял равнец (трева) – 5 части, овчарска торбичка (трева) – 5 части, тинтява (коренище) – 5 части, дъб (кора) – 2 части. 2 с.л. от тази смес изсипете в 200 ml вряла вода, оставете да се вари 5 минути на слаб огън и да се охлади за 15 минути, прецедете. Приемайте сутрин и вечер, по 1 чаша отвара при обилна менструация.

Бял равнец (трева), тинтява (трева), валериана (корен), взети по равни количества. 2 ч.л. от сместа варете в 200 мл вода, оставете за 20 минути, прецедете. Пийте по 0,5 чаша, 4 пъти на ден при тежка менструация.

Валериана (корен) – 3 части, мента (листа) – 3 части, лайка (цветове) – 4 части. Прави се отвара от 1 с.л. от сместа на 200 ml вода. Пие се сутрин и вечер по 1 чаша.

Кокосовото масло има успокояващ ефект, когато се прилага върху долната част на корема.

За хармонизиране на тези темпераменти са полезни също така: настойки от пелин, листа от бреза, листа от сена, листенца от червена роза, сокове от пъпеш, тиква, сливи.

Как да си направите самомасаж на корема?

С кръгови движения на дланите в една посока, едновременно от двете страни, масажирайте страните за 5 минути, повторете самомасажа в обратна посока за още 5 минути. Правете самомасажа два пъти на ден.

Дисменореята при жени с флегматичен темперамент се дължи на стагнация на слуз и е придружена от оток. Болката в по-голямата си част се появява в края на менструалния цикъл и е придружена от бяло течение, подуване на корема, задържане на вода в тялото, чувство на тежест, сънливост и апатия.

Това изисква използването на билки с нервно-укрепващо и антиспазматично действие, като аир, джинджифил, канела и индийско орехче.

Смеси:

  1. Ароматна целина – 2 части, аир – 2 части, невен – 1 част, риган – 2 части, маточина – 3 части, ливадна детелина, червена детелина – 2 части. 3 ч.л. от сместа налейте в 1000 ml вряла вода, варете 30-60 секунди, оставете за 1 час, прецедете. Приемайте по 100 ml, 6 пъти на ден (натоварваща доза).

За хармонизиране на темперамента са полезни сок от нар, ябълков сок, сок от кресон, запарка от дъбови или брезови листа, запарка от карамфил. Лекове за смечене: счукано синапено семе с мед; корени от оман, смлени с мед; черен пипер с мед.

При менструален дискомфорт помага прилагането върху долната част на корема на рициново и синапено масло, смесени в равни части.

Печените семена от кимион осигуряват известно облекчение при менструални болки. Запържете малко семена от кимион в тиган, без масло за няколко минути. Когато започнат да излъчват остра миризма, отстранете от огъня, охладете. 1 ч.л. семена бавно дъвчете старателно и след това вземете 1 супена лъжица сок от алое.

Превантивни съвети. Седмица преди очакваното начало на менструацията, за да предотвратите менструални болки и дискомфорт, започнете да приемате 1 с.л. сок от алое. Спазвайте особено внимателно диетичните препоръки за вашия темперамент.

По време на менструация упражненията не се препоръчват. По това време трябва да си почивате повече, да се отпуснете, например да отделите време за четене.

  • Аменорея: причини и лечение

Аменореята е забавяне или липса на менструация. Типична е за жени с меланхоличен темперамент. Причините могат да включват хипотермия, хормонален дисбаланс, изместване на матката, запек, емоционална травма и др. Аменореята може да възникне в резултат на тежко или инвалидизиращо заболяване, като диабет.

Менструалните билки за лечение на аменорея са: копитник, вратига, рута. Те се използват най-добре в комбинация с такива омекотяващи и подхранващи билки, като аир, бяла ружа, черен оман (корен), женшен. В повечето случаи смирната е ефективна, особено под формата на тинктура.

На първо място се предписва тонизираща диета: млечни продукти, месо, ядки, фурми, сусам, масло, пълнозърнести храни и други продукти за меланхолични хора. Добавките с желязо са от голямо значение. Могат да се използват леки лаксативи, като рициново масло в малки дози. Препоръчва се да се използва „затопляща“ храна, изключвайки „студената“.

При аменорея, причинена от настинка, се използват пикантни билки: джинджифил, черен пипер, канела, розмарин, куркума. Можете да си направите чай от пресен джинджифил, приемайте по една чаша, три пъти на ден.

Друга рецепта е: фурми – 100 г, нерафинирана захар – 100 г, джинджифил – 25 г. Изсипете всички съставки в 250 мл вода, варете на слаб огън 5 минути, прецедете. Пийте като чай в продължение на две седмици.

Също така е полезно да се вземат по 10-15 капки масло от маточина вътрешно. Ефективен е масленият масаж на долната част на корема с рициново масло.

Причината за забавянето на менструацията при флегматичните темпераменти е задръстванията в тялото и общата слабост. За лечение се използват силни загряващи подправки: джинджифил, канела, червен и черен пипер.

Закъсняването на менструацията при холерици и сангвиници се повлиява добре от лечение с куркума и шафран, приети в топло мляко (1/3 кафена лъжица от подправката в чаша мляко). Роза, глухарче, маточина, алое и други охлаждащи средства също са добри.

  • 1 с.л. корени от репей настояват 2 часа в 400 мл вряла вода, прецеждат се. Приемайте по 100 ml, 2-4 пъти на ден.
  • 2 ч.л. майчина билка (Motherwort билки) настояват за 6-8 часа в 400 ml охладена преварена вода. Приемайте по 50 ml, 3 пъти на ден, 30-40 минути преди хранене.
  • 1 ч.л. шафранов цвят се залива със 100 мл гореща вода, киснат 15 минути на водна баня, прецеждат се, разделят се на 4 приема. Пийте през деня. Курсът е не повече от 7 дни.
  • Полезно е да се яде лека храна, състояща се от бобови растения, извара, плодове от нар.
  • Ефективен е масленият масаж на долната част на корема с розово и сандалово масло едновременно.

В народната медицина при аменорея се използват:

  • 4 ч.л. пресни или сухи корени от магданоз настояват 8-12 часа в 1 чаша вряла вода, в запечатан съд. Приема се запарка от 1 с.л., 4 пъти на ден, 30-40 минути преди хранене.
  • 10 г листа от магданоз се запарват с 200 мл вряла вода, оставят се да заври на слаб огън. Пие се като чай на три приема. Започнете приема 2-3 дни преди очакваната дата на менструацията. Не приемайте постоянно, може да доведе до развитие на анемия.
  • Нарежете 100 г корени от целина и зелените й листа, залейте с 1 литър топла и преварена вода. Настоявайте за 4 часа, прецедете. Приемайте по 1 ч. чаша, 2 пъти на ден, 30-40 минути преди хранене, при нарушение на менструалния цикъл. Курсът е минимум 2 месеца.
  • 1 ч.л. натрошени семена от копър настояват 2 часа в запечатан съд в 200 ml вряла вода, прецеждат се, подслаждат се. Пийте отварата с чай от лайка и цвят от безсмъртниче на равни дози.
  • Прах от коренища на оман, смесен с мед, вземете 5 ч.л. на ден със слаба менструация.
  • Вземете гореща седяща вана със сол (500 г на баня).
  • Поставете краката си в съд с топла отвара от билката маточина.

Както виждате народната медицина има цял арсенал от полезни билки при менструални нарушения.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе