Полезните свойства на ядките
Добра форма

Полезните свойства на ядките

Известно ни е, че ядките са много полезни и влияят добре на мозъчната дейност, а също така носят полза и на целия организъм. Всички видове ядки съдържат много от витамините – А, Е и тези от група В, както и микроелементи като – калий, калций, фосфор и желязо. Сложно е да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всеки от тях си има своя уникален състав.

Лешникът

Той е много подходящ при диети и хранителни режими, тъй като има ниско съдържание на въглехидрати. Лешникът помага при хронична умора, диабет, повишено кръвно налягане. Маслото от лешник пък успокоява нервите и лекува хроничните болести.

Бадемът

Той съдържа много калций и витамин Е. Полезен е при малокръвие, както и нарушения в зрението, а бадемовото масло оказва ефективно влияние върху кожата, остранявайки различни видове раздразнения. При заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците се препоръчват да се приемат бадеми с топло мляко. Бадемите действат добре и при повишени нива на холестерол, хипертония, ракови заболявания и очни болести.

Фъстъкът

Той е богат на фолиева киселина, която спомага за обновяването на клетките, а съдържащите се в него мазнини са полезни при хонични язви и гастрити. Фъстъците подобряват паметта и вниманието, както са и необходими за нормалното функциониране на нервната система, сърцето и черния дроб. Люспите на фъстъците обаче са силен алерген, затова е добре те да бъдат обелвани преди консумация.

Шамфъстъкът

Той е особено полезен при жълтеница и други заболявания на черния дроб, помага при гадене, както и е чудесно профилактично средство за различните видове сърдечни проблеми. Зеленият цвят на тази ядка е основен белег за това, че е добре узряла. Някои лекарски изследвания показват, че шамфъстъкът намалява риска от възникване на инфаркт, старческа деменция и загуба на памет. Това се дължи най-вече на съдържащият се в него витамин D.

Tagged ,
на горе