Полезните свойства на шоколада за кожата
Здраве и красота

Полезните свойства на шоколада за кожата

Благодарение на своите ценни съставки шоколадът е не само вкусно лакомство. Той е и чудесен балсам за уморената или захабена кожа.

Един шоколадов масаж например прави кожата на тялото ни гъвкава и еластична, подхранва я с полезни съставки и помага при раздразнения.

Шоколадът е с висока концентрация на протеини и линолови киселини, които добре хидратират кожата. Какаото, от който е направен е богато на вторични растителни вещества и полифеноли. Шоколадът представлява много добър продукт срещу стареене, осигуряващ на кожата колаген и еластин, успешно борещи се с бръчките и предотвратяващи появата им. Това негово предимство се дължи на полифенолите, съдържащи се с него, които притежават антиоксидантни свойства.

Шоколадът помага също за ексфолиране на мъртвите клетки и стимулира тяхното обновяване. Какаото е богато на витамини като – B1, B2, провитамин А, минерали и микроелементи като – калций, магнезий, калий, натрий и желязо, които влияят за по-здрава кожа. В състава му влизат още какаово масло и масло от ший, които я подхранват и омекотяват. Шоколадът успешно се прилага върху кожа, пострадала от слънчево изгаряне, подобрява нейното състояние и я поддържа добре хидратирана.

Третирана с какаово масло, кожата ни става бляскава и сияйна. Освен това, шоколадът почиства и тонизира в дълбочина, като при редовно използване, помага на пигментните петна да изчезнат и изглажда фините бръчици. Доказано средство за борба със стреса е дълбоко релаксиращия масаж с шоколад. Помага при преумора, изтощение, психическо напрежение и състояния на тревожност.

Използваният за масаж шоколад, трябва да е с минимум 80% съдържание на черен такъв. За да бъде ефективен масажът и шоколадът да може да попие добре в кожата, е добре преди това тя да бъде почистена с пилинг. При тази процедура се отстраняват излишните и мъртви клетки. Шоколадът трябва да се нагрее до 35 градуса, като се нанася върху гърба, ръцете и краката с леки масажни движения. След неговото нанасяне, трябва да се остави да действа и престои върху кожата около 15 минути. След това, шоколадът се отстранява с помощта на влажни топли кърпи.

Tagged ,
на горе