Колко точно плодове и зеленчуци да ядем

Колко точно плодове и зеленчуци да ядем
Добра форма

Колко точно плодове и зеленчуци да ядем

Важно е да включим много пресни плодове и зеленчуци в диетата си, но какво точно количество трябва да консумираме? Проучване дава отговор точно на този въпрос – колко от тях трябва да сложим в чинията си всеки ден, за да имаме по-дълъг живот и да сме по-здрави.

Изследването е поверено на докторът по медицина Дон Д. Уанг. Той и екипът му анализират хранителни данни от над 2 милиона участника от различни проучвания, наблюдавани в продължение на 30 години. Те се концентрират върху препоръката на Американската асоциация по сърдечни заболявания, която препоръчва приема на от четири до пет порции зеленчуци и плодове и ползите от това количество за здравето ни. След сортирането на информацията учените откриват, че пет порции зеленчуци и плодове ежедневно са свързани с най-малък смъртен риск.

Авторите на изследването уточняват, че хората, които са консумирали по пет порции плодове и зеленчуци на ден имат с 13% по-нисък риск за смърт по каквито и да е причини, с 12% по-малко са застрашени от смърт от заболявания в сърдечно-съдовата област, като сърдечни заболявания и дори инсулт, с 10% са предразположени към от смърт от ракови заболявания и с цели 35% по-малко рискови към смърт от респираторни заболявания, каквато е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) от тези, които приемали по две порции.

Тази идея за „пет на ден“ е разделена на две дневни порции плодове и три порции зеленчуци.

А какъв всъщност е размерът на порциите на прием плодове и зеленчуци. Осреднено една порция се препоръчва да бъде около 120-170 грама. Това обаче може да варира в зависимост от храната. Например, суровите плодове и зеленчуци обикновено са една чаша на порция. Но пък листните зеленчуци, които губят обема си, докато ги приготвяте, са около три чаши за порция.

Уанг дава още пояснения за вида на плодовете и зеленчуците: „Установихме, че не всички плодове и зеленчуци са в полза на нашето здраве в еднаква степен. Нишестените зеленчуци и плодове не показват същите предимства за дълголетие като листни зеленчуци, цитрусови плодове, плодове и зеленчуци без скорбяла, като моркови.”

Tagged , , ,
на горе